Sök

Strykjärn - rätt och slätt

2004-03-17

Ett ordentligt ångstrykjärn är en bra kompis i hemmet. Ju mer ånga, desto lättare strykning. Däremot spelar effekten inte så stor roll för strykresultatet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Braun Prostyle 4/5 845 Effektivt mot veck
Tefal Avantis 4/5 550 Blått, vitt och fräscht
Ide Line Bluesteam 2/5 250 Klent resultat
Tefal Pro Express 4/5 3000 Strykjärnens Rolls-Royce?
Rowenta Perfect 4/5 1300 Tung lyxkryssare
Braun Optistyle 3/5 400 Bra budgetmodell
Philips Azur 5/5 950 Smakfull fempoängare
OBH Steam Press 3/5 380 Flytta hemifrån-järnet
Philips Provapor 3/5 1800 Högljudd proffsstrykare
Melissa Vapore 1/5 200 Långsamt och läckande

Sammanfattning

Smartson testar åtta ångstrykjärn och två ångstationer. De dyrare modellerna har fler funktioner och mer effekt. Hög effekt värmer järnet snabbare och håller jämnare värme, men underlättar inte strykningen. Underlättar gör däremot mängden ånga. Stryksulan kan ha olika beläggning vilket påverkar priset, liksom extrafunktioner såsom automatisk avstängning. I testet får fem järn betyget fyra eller bättre: Philips Azur, Braun Prostyle och Tefal Avantis, Tefal Pro Express samt Rowenta Perfect. Ide Line Blue Steam och Melissa Vapore får lägst betyg.

Inledning

En nyhet på marknaden är ångstationen med separat vattentank. Systemet ger mer ånga än ett vanligt ångstrykjärn men kostar mer och tar betydligt mer plats. Ljudnivån är högre och järnet tar längre tid att bli strykfärdigt på grund av större vattenmängd. Ångpuff finns på alla testade strykjärn och underlättar strykning av tjocka tyger. Men ett par tryck med sprayknappen fungerar ofta lika bra som ångpuffen, förutom på hängande gardiner. Droppstopp betyder att vattentillförseln stryps när temperaturen är så låg att vattnet inte förångas. Rundande hörn på stryksulan underlättar strykning bakåt. Några järn är begåvade med automatisk avstängning efter några minuter utan användning. En trygghetsfunktion som är värd pengarna menar vi. Det går bra att använda kranvatten till alla moderna strykjärn. Men om ditt vatten är väldigt hårt (kalkhaltigt) rekommenderas hälften destillerat vatten, dock inte enbart destillerat vatten. Alla järn i testet har självrengöring som ska aktiveras regelbundet, eftersom ett igenkalkat strykjärn ångar dåligt.

Så gjorde vi

Vi har strukit mer eller mindre skrynklade textilier i olika material, granskat bruksanvisning och strykjärnets funktioner samt bedömt stadga och hantering. Vi har även tagit hänsyn till priset.

melissa
Melissa Vapore
Ett riktigt billigt strykjärn, i dubbel bemärkelse. Här finns inget som heter droppstopp, säkerhetsstopp eller ångpuff. Reglagen känns leksaksplastiga. Temperaturen faller snabbare än på de andra testjärnen trots effekten på 1400 watt och det tar för lång tid att stryka. Sladden mäter bara 155 cm. Det är dock lätt att fylla på tanken och tur är det, eftersom järnet läcker vatten även i upprätt läge. Ett litet plus för att det står stadigt på strykbrädan i upprätt läge.

obh-nordica
OBH Nordica Steam Press
Ett dugligt och nätt standardjärn med tydliga reglage och något klen effekt på 1470 watt. Termostaten är steglös och det finns säkerhetsstopp, självrengöring och sex ångnivåer. Stryksulan i rostfritt stål är lätt rundad baktill. Pilligt att fylla på vatten i tanken utan att spilla. Påfyllningsluckan har tveksam kvalitet. Sladden är hela 210 cm men saknar ledkula.

braun-optistyle
Braun Optistyle
Klarar skjortan lika bra som ett dyrare järn. Detta enkla basjärn i vitt och mintgrön frostad plast med minimala reglage och moderata 1400 watt är helt godkänt. Det gäller dock att veta hur mycket värme olika textilier tål, eftersom information om det saknas. Sladdfästet går att böja åt två håll. Sladden mäter 196 cm. Stryksulan har skarpa hörn bak. Droppstopp finns men säkerhetsstopp saknas, vilket känns viktigare än möjligheten att ånga i vertikalläge.

braun-prostyle
Braun Prostyle
Sobert järn i ljusgrått som nästan är så snyggt att det kan stå framme hela tiden. Snabb värme tack vare effekt på hela 2300 watt. Står stadigt i upprätt läge. Handtaget är skönt att hålla i. Lätt att fylla på vatten. Utrustad med överdrag till sulan för känsliga tyger. Sladdfästet har ledkula som gör att sladden smidigt följer med i svängarna. Automatisk avstängning och droppstopp. Synd att stryksulan är kantig baktill, för övrigt ett bra och prisvärt strykjärn.

ide-line
Idé Line Blue Steam
Man kan kanske inte förvänta sig så mycket med tanke på det låga priset, men det här järnet känns som ett långsamt resestrykjärn. Effekt 1400 watt och ångpuff finns, men inte säkerhetsstopp. Istället för en hel häl har strykjärnet två knubbiga ben i bakkant vilket förstärker det klena intrycket. Det är nästan omöjligt att fylla på vatten utan spill. Temperaturreglaget är upp-och-ner med tre prickars värme längst ner, onödigt förvirrande. Man får glädja sig åt sladdlängden på 180 cm med smidig ledkula i fästet. Inte prisvärt.

philips-provapor
Philips Provapor Station
Den billigare av testets båda ångstationer. Resultatet blir bra med effekt på ca 1800 watt. Själva strykjärnet ser ganska tråkigt ut och strykytan glider inte så bra. Ånggeneratorn påminner om en stor brödrost och är knepig att fylla samt tömma. Om vattnet tar slut innan man strukit klart är det tryck i tanken och man måste öppna långsamt. Ett stort minus för det kraftiga pysljudet som gör strykning framför TV:n mindre trevlig.

philips-azur
Philips Azur
Testets absolut snyggaste strykjärn lyser med ett generöst, blått sken så fort du satt kontakten i väggen. Den rundade sulan är läckert gräddgul och hal som ett dansgolv. Kontakten är lätt att sätta i och dra ur, samtidigt som sladden med ledkula mäter hela 240 cm. Effekten på 2400 watt ger både snabb och jämn värme. Säkerhetsavstängning och droppstopp. Minus för den svåröppnade luckan till tanken, men förutom detta samt det höga priset är det ett toppenjärn.

tefal-avantis
Tefal Avantis
Avantis ser bra ut, känns bra i handen och står stadigt på bakkanten. 1900 watt är fullt tillräckligt, men 190 cm sladd är i kortaste laget. Sulan glider fint mot tyget. Vattenluckan är lätt att öppna och stänga, men det är svårt att se hur mycket vatten det är kvar i tanken. Droppstopp finns. Bruksanvisningen är ett utvikningsark som är besvärligt att handskas med och jobbigt att hitta i. Priset är dock bra och här får du ganska mycket strykjärn för pengarna.

tefal-pro-express
Tefal Pro Express
Det här är en stor pjäs, mest lämpad för det stora hushållet med stor tvättstuga då ångstationen är ganska skrymmande. Att stryka går lätt, tack vare den stora mängden ånga och ett enda svep räcker för att få de flesta plagg släta. Ånggeneratorn låter dock en del och det tar ett tag att vänja sig vid att ångknappen under handtaget ska hållas intryckt hela tiden. Lös vattentank som är lätt att fylla och tömma, varningslampa vid tom tank och rejäl sladdvinda. Effekten är på 2200 watt. Riktigt roligt att stryka med, men inget budgetköp.

rowenta-perfect
Rowenta Perfect
Detta järn har en vikt på hela 1,6 kg vilket är ett halvkilo mer än de flesta och det känns i handen. Sladden är drygt 180 cm vilket är kort. Det uppvägs dock av flera positiva egenskaper såsom ledkula vid sladdfästet, droppstopp, lätthanterlig vattenlucka, reptålig sula med bra glid samt en helrund stryksula som underlättar strykning på alla ledder. Utrustad med tre olika lysdioder som indikerar ifall temperaturen är för låg, för hög eller idealisk för aktuellt plagg.