Sök

Strykjärn: Möt våren utan skrynklor

2007-04-27

Gör strykningen till ett nöje med ett lätthanterligt och effektivt strykjärn. Smartson testar tio ångstrykjärn med varierande funktionalitet och pris.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips GC4430 23/25 900 Bäst i test
Bosch TDS1035 20/25 900 Hög ångkapacitet
Braun Freestyle SI 6560 19/25 700 Behändig
Coline 34-4549 13/25 180 Minsting
Kenwood MP60 15/25 600 Ihopfällbart
Tefal Aquaspeed 165 16/25 650 Står stabilt
Rowenta Effective 15/25 280 Ordinär
Matsui MIR100 13/25 100 Budget
Hitachi JOS1E 18/25 500 Funktionell
Hugin Monsun 17/25 400 Digital

Sammanfattning

Nu är det dags att se över vårens och sommarens garderob. Kanske har vissa plagg legat nedpackade under vintern och är skrynkliga med tydliga vikningar. Detta är enkelt att motverka och med ett bra och effektivt strykjärn går det snabbt att släta ut skrynklorna. Här tester vi tio modeller varav två är resestrykjärn. Överlag så fungerar alla modeller väl och bedöms användarvänliga. Det som främst skiljer dem åt är antal funktioner och hur avancerade de är.

Inledning

Val av funktioner
Ett ångstrykjärn är effektivt att använda om du stryker bomulls och linnetyger. Vid kraftig skrynklade plagg kan även funktionen ångpuff komma väl till pass. Då ökas ångstyrkan och resultatet blir bättre. Ett tips är att tillsätta vatten vid svåra skrynklor och veck, antingen om man bara stänker på lite eller om strykjärnet har sprayfunktion. Antikalksystem är en nyttig funktion vilket förhindrar att strykjärnet kalkar igen. Det är dock viktigt att man tömmer strykjärnet på vatten efter att det använts och inte låter det stå. Särskilt om du har kalkrikt vatten. Antidropp kan också vara bra så att det inte droppar eller rinner vatten ur strykjärnet på lägre temperaturer. Något som också kan vara av vikt är stryksulans material och form. Med en spetsig topp är det lättare att komma åt i veck och mellan knappar. Olika material glider också olika lätt vilket påverkar strykningen. En mycket bra funktion är den automatiska avstängningen som förhindrar olyckor och att strykjärnet står och drar ström. Sladdens längd och rörlighet bör också tas i beaktande vid val av strykjärn.

Så gjorde vi

Strykjärnen har testats på bomull och linne. Modellerna har bedömts utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Philips GC4430
Betyg: 23/25
Kommentar: Bäst i test
Funktioner: Temperaturreglage, joniseringseffekt, antikalksystem, sprayfunktion, ångpuff, vertikal ångpuff, antidropp, 360 grader rörlig sladd, påfyllnadsbägare, automatisk avstängning, steamglide-sula.
Omdöme: GC4430 är ett gediget och lätthanterligt strykjärn från Philips. Dock är det ganska stort men med den spetsiga formen framtill på stryksulan går det bra att räta ut skrynkliga vrår och kanter. Alla funktioner och inställningar är tydligt uppmärkta och det går att anpassa efter material. Handtaget är greppvänligt och man kommer enkelt åt funktionerna som man använder medan man stryker. Funktionerna är bra och ångeffekten är hög och jämn. Det är inga konstigheter att fylla eller tömma vatten. Kapaciteten är hög och stryksulan glider lätt. Den extra långa sladden är ett stort plus. Ett mycket effektivt men kostsamt järn.
Konstruktion: Ångstrykjärn
Effekt: 2400 watt
Uppvärmningstid: 70 sek
Vikt: 1,55 kg
Sladdlängd: 3 m
Vattenmängd: 335 ml
Manual: Tydlig och lättläst
Cirkapris: 900 kronor

Bosch TDS1035
Betyg: 20/25
Kommentar: Hög ångkapacitet
Funktioner: Temperaturreglage, antikalksystem, sprayfunktion, vertikal ångavgivning, antidropp, ångpuff, automatisk avstängning, påfyllnadsbägare, 360 grader rörlig sladd, stryksula-cera glissee.
Omdöme: TDS1035 är ett stort och tungt strykjärn från Bosch. Det är lättanvänt och stryksulan glider lätt. Det går enkelt att komma åt i veck och mellan knappar. Järnet är behagligt att hålla och man kommer snabbt åt funktioner under användningen. Temperaturreglaget ställs enkelt in efter material. Funktionerna är bra och ångeffekten hög. Ångan regleras med en knapp under handtaget. Det går smidigt att fylla på vatten. Plus blir det för effektiv ångavgivningen vertikalt så det går bra att stryka kläder hängande. Sammantaget ger järnet ett bra kvalitetsintryck men bedöms som dyrt.
Konstruktion: Ångstrykjärn
Effekt: 2400 watt
Uppvärmningstid: 45 sek
Vikt: 1,5 kg
Sladdlängd: 2,5 m
Vattenmängd: 350 ml
Manual: Bristfällig
Cirkapris: 900 kronor

Braun Freestyle SI 6560
Betyg: 19/25
Kommentar: Behändig
Funktioner: Antikalksystem, antidropp, sprayfunktion, temperaturreglage, ångpuff, automatisk avstängning, rörlig sladd, påfyllnadsbägare, saphire soleplate-ytbeläggning.
Omdöme: Freestyle från Braun är en behändig modell som är enkelt att använda och inställningarna är inte komplicerade. Handtaget är behagligt att greppa och det går lätt att komma åt och stryka överallt. Det går även bra att använda funktionerna under strykning och järnet glider lätt över tyget. Temperaturen ställs enkelt in men material står inte angivet. Det går smidigt att fylla på vatten och man riskerar inte att spilla på grund av ett effektivt skydd. Ångeffekten är hög men det är dock svårt att tömma strykjärnet helt på vatten efter avslutad användning. Modellen är smidig men lite dyr.
Konstruktion: Ångstrykjärn
Effekt: 1900 watt
Uppvärmningstid: 50 sek
Vikt: 1,2 kg
Sladdlängd: 2,05 m
Vattenmängd: 300 ml
Manual: Lättläst
Cirkapris: 700 kronor

Coline 34-4549
Betyg: 13/25
Kommentar: Minsting
Funktioner: Temperaturreglage, ångfunktion, påfyllnadsbägare
Omdöme: 34-4549 är ett mycket litet reseångstrykjärn från Coline. Modellen är enkel att använda och har tillräckligt hög funktionalitet för att klara mindre uppdrag på resan. Det är lätthanterligt och det går bra att både fylla och tömma det på vatten. Ångeffekten är dock inte så kraftig. Däremot glider sulan ganska lätt på linne men inte lika lätt på bomull. Man får jobba ett tag men resultatet blir slutligen slätt. Sladden fästs smart kring handtaget. Ett mycket behändigt och utifrån förutsättningarna effektivt resestrykjärn.
Konstruktion: Reseångstrykjärn
Effekt: 260–420 watt/343–408 watt
Uppvärmningstid: 90 sek
Vikt: 0,5 kg
Sladdlängd: 1,8 m
Vattenmängd: 40 ml
Manual: Tydlig och lättläst
Cirkapris: 180 kronor

Kenwood MP60
Betyg: 15/25
Kommentar: Ihopfällbart
Funktioner: Temperaturreglage, ångfunktion, fällbart handtag.
Omdöme: MP60 är ett resestrykjärn från Kenwood. Det säljs endast som ett kit innehållande strykjärn och vattenkokare. Järnet är litet till storleken och väger lätt samt har ett fällbart handtag vilket gör det smidigt att packa. Det är inga problem att fylla på eller tömma vattnet och det går enkelt att reglera temperaturen. Ångeffekten är effektiv när man använder ångknappen och det är inga problem att få ett slätt resultat omgående. Dock kan det bli lite jobbigt för tummen att trycka på ångknappen frekvent. Stryksulan glider relativt lätt på tyget och den rejäla sladdlängden är uppskattad. Ett behändigt och bra strykjärn att resa med.
Konstruktion: Reseångstrykjärn
Effekt: 735 watt
Uppvärmningstid: 65 sek
Vikt: 0,6 kg
Sladdlängd: 2 m
Vattenmängd: 35 ml
Manual: Tydlig
Cirkapris: 600 kronor

Tefal Aquaspeed 165
Betyg: 16/25
Kommentar: Står stabilt
Funktioner: Temperaturreglage, antikalksystem, sprayfunktion, ångpuff, vertikal ångavgivning, automatisk avstängning, antidropp, självrengöring, 360 grader rörlig sladd och ultragliss diffusion-stryksula.
Omdöme: Aquaspeed 165 är ett rejält strykjärn från Tefal. Det är lättanvänt men klumpigt. Handtaget är greppvänligt utformat men det är tungt att lyfta. Man kommer enkelt åt att använda funktionerna medan man stryker och de fungerar bra. Ångeffekten är hög och det finns tydliga anvisningar för temperaturlägen efter material. De regleras enkelt med knappar på ovansidan. Det går smidigt att fylla på och tömma vatten och det finns ett stöd som gör att järnet är stadigt när det ställs på högkant. Resultatet är bra och det klarar både lin och bomull. Det är helt okej att stryka med och stryksulan glider ganska lätt över tyget. Ett stabilt men ordinärt strykjärn och det finns bättre alternativ i samma prisklass.
Konstruktion: Ångstrykjärn
Effekt: 2300 watt
Uppvärmningstid: 60 sek
Vikt: 1,4 kg
Sladdlängd: 2 m
Vattenmängd: 300 ml
Manual: Utförlig
Cirkapris: 650 kronor

Rowenta Effective
Betyg: 15/25
Kommentar: Ordinär
Funktioner: Temperaturreglage, sprayfunktion, ångpuff, antikalksystem, antidropp, självrengöring, rörlig sladd, vertikal ångavgivning, påfyllnadsbägare.
Omdöme: Effective är ett litet och behändigt strykjärn från Rowenta. Det är därför enkelt att hantera men inställningar som man lätt kommer åt medan man stryker. Det går bra att greppa handtaget. Dock är det lite bökigt att fylla och tömma vattentanken och det är lätt att hälla utanför. På temperaturreglaget finns inga materialanvisningar. Ångeffekten fungerar bra och resultatet blir slätt. Stryksulan glider dock inte helt med lätthet på tyget utan det finns ett visst motstånd. Järnet ger ett budgetmässigt intryck men är ändå ganska prisvärt.
Konstruktion: Ångstrykjärn
Effekt: 2000 watt
Uppvärmningstid: 60 sek
Vikt: 1,4 kg
Sladdlängd: 1,75 m
Vattenmängd: 250 ml
Manual: Tydlig
Cirkapris: 280 kronor

Matsui MIR100
Betyg: 13/25
Kommentar: Budget
Funktioner: Temperaturreglage, påfyllnadsbägare, rörligsladd.
Omdöme: MIR100 är ett litet och lätt strykjärn från Matsui. Konstruktionen är enkel och det finns inte några avancerade extrafunktioner. Det är dock lätthanterligt och det är enkelt att reglera temperatur efter materialanvisningar. Det är aningen klurigt att fylla på och tömma strykjärnet på vatten. Inte heller glider det helt lätt över tyget utan det finns ett motstånd. Eftersom stryksulan nästan är trubbig kan det vara svårt att komma åt att stryka hörn och vecka. Ångeffekten är ändå effektiv och resultatet blir slätt. Kvalitetsintrycket är budgetmässigt. Om man inte styrker ofta är detta ett alternativ till ett lågt pris.
Konstruktion: Ångstrykjärn
Effekt: 1200 watt
Uppvärmningstid: 55 sek
Vikt: 0,9 kg
Sladdlängd: 1,8 m
Vattenmängd: 125 ml
Manual: Enkel med bilder
Cirkapris: 100 kronor

Hitachi JOS1E
Betyg: 18/25
Kommentar: Funktionell
Funktioner: Temperaturreglage, sprayfunktion, självrengöring, ångpuff, automatisk avstängning, rörlig sladd, påfyllnadsbägare.
Omdöme: JOS1E är ett strykjärn från Hitachi. Det är ganska smidigt till storlek och form. Det är lätthanterligt och det går bra att fylla på och tömma vattnet. Man får ett stadigt tag i handtaget men stryksulan kunde glida lättare. Alla övriga funktioner fungerar bra och ångeffekten är hög. Den spetsiga formen på stryksulan gör att man kommer åt ordentligt mellan knappar och sömmar. Järnet ställer om temperatur snabbt och två pip indikerar när gradantalet är reglerat. Det finns inga anvisningar efter material. Resultatet blir slätt och kvalitetsintrycket är högt. Ett bra och prisvärt strykjärn.
Konstruktion: Ångstrykjärn
Effekt: 2200 watt
Uppvärmningstid: 55 sek
Vikt: 1,2 kg
Sladdlängd: 2,5 m
Vattenmängd: 300 ml
Manual: Svårläst
Cirkapris: 500 kronor

Hugin Monsun
Betyg: 17/25
Kommentar: Digital
Funktioner: Temperaturreglage, ångdusch, antikalksystem, självrengöring, vertikal ångavgivning, antidropp, automatisk avstängning, påfyllnadsbägare och rörlig sladd.
Omdöme: Monsun är ett avancerat strykjärn från Hugin. Järnet har digital display som är enkel att förstå och hantera. Handtaget är greppvänligt och man kommer snabbt åt funktionerna medan man stryker. Dock är järnet både stort och tungt till storleken. Det går smidigt att fylla på och tömma vattentanken. Stryksulan kunde glidit lättare över tyget. Nu finns det ett visst motstånd samt att modellen kunde ha varit spetsigare. Ångeffekten är hög och resultatet blir godkänt. Kvalitetsintrycket är helt okej. Beröm får den för extra lång sladd. Strykjärnet är både funktionellt och prisvärt.
Konstruktion: Ångstrykjärn
Effekt: 2200 watt
Uppvärmningstid: 25 sek (rekommenderas dock att vänta 3 min)
Vikt: 1,2 kg
Sladdlängd: 3 m
Vattenmängd: 250 ml
Manual: Tydlig med bilder
Cirkapris: 400 kronor