Sök

Stryk vackert

2005-11-22

Ett ångstrykjärn ska vara smidigt att hantera och ge mycket ånga. Ju mer ånga, desto lättare strykning. Vi testar tio järn, varav två ångstationer.

Modell Betyg Pris Kommentar
Tefal Aquaspeed 160 21/25 500 Bästa köp
Tefal Program 8 15/25 1000 Onödig lyx
Braun Freestyle SI6560 16/25 700 För litet
OBH Nordica Steam Press 19/25 380 Billigast
Philips GC 3220 14/25 500 Pråligt
Philips GC 4330 19/25 700 Smålyxigt
Bosch Sensixx Cosmo 2443 15/25 550 Ungkarlsjärn
Bosch Sensixx Comfort Plus 8366 21/25 750 Gediget
Braun Freestyle SI9500 21/25 2200 Rymmer mest
Tefal Pro Express Turbo 20/25 3000 Högstatus

Sammanfattning

Smartson testar tio strykjärn i olika prisklasser. Till bästa köp utses Tefal Aquaspeed, men det finns flera bra järn i olika prisklasser. De dyrare modellerna har fler funktioner, mer effekt och större ångtryck. Hög effekt värmer järnet snabbare och ger jämnare värme, men ångtrycket har en mer framträdande roll när det gäller strykningen. Automatisk avstängning är närmast ett krav ur säkerhetssynpunkt och alla järn utom ett har denna funktion.

Inledning

En variant som blivit allt mer populär på kontinenten är ångstationen, med en större separat vattentank. Den ger mycket mer ånga än ett vanligt ångstrykjärn, men kostar mycket mer och tar större plats. Det tar också längre tid att komma igång med strykningen på grund av den större vattenmängden. En extra "ångpuff" finns på alla testade strykjärn och ångstationerna kan ge kontinuerlig extra ånga under flera minuter, vilket är bra till gardiner och hängande plagg. Det går bra att använda kranvatten till alla moderna strykjärn, men om ditt vatten är hårt (kalkhaltigt) rekommenderas upp till halva mängden destillerat vatten. Alla järn har självrengöring eller anti-kalk funktion som bör användas ofta. Ett igenkalkat strykjärn ångar dåligt och går lätt sönder. Samtliga järn har elsladd på runt två meter, utom tre modeller som bjuder på tre meter kabel.

Så gjorde vi

Vi har strukit både bomull och linne samt granskat funktioner, design, kvalitet, prestanda och bedömt strykjärnens värde för pengarna. Totalbetyget är 25 poäng.

AquaspeedAquaspeed
Tefal Aquaspeed 160 är ett ordinärt strykjärn med effekten 1850 watt, i grönt och vitt med samma stryksula som tefals ångstation. Järnet står stadigt i bakkant tack vare en stabiliserande bygel. Generös vattentank med påfyllning baktill och skruvkork. Det kan vara lite svårt att fylla på vatten utan att stänga av järnet. Fullt ledad kabel på två meter. Tungt, men ändå smidigt järn som gurglar lätt vid strykning. Bra ångpuff, hyfsad manual med små illustrationer och anti-kalk system. Mycket prisvärt och rejält järn som värms upp snabbt.

TefalTefal Program 8
Program 8 ser ungefär ut som det betydligt billigare Tefal 160, men har ett större format, effekt 2400 watt och vattentank på 3,5 dl. Enkel manual. Grejen med detta järn är programväljaren med knappar vid handtaget. Frågan är vad nyttan egentligen är med denna funktion. Det var lite svårt få igång ångan, men ångpuffen är bra och fungerar både framåt och undertill. Särskilt jeansprogram med extra ånga. Påfyllare medföljer. Inte prisvärt men presterar bra.

FreestyleFreestyle 6560
Braun Freestyle SI6560 är ett lätt och litet järn med rostfri stryksula och fullt ledad kula till elkabeln. Manualen är kort och mycket enkel. Järnet står inte så stadigt i bakkant. Här finns en vanlig vridtermostat och ett steglöst ångreglage. Järnet fräser en del i upprätt läge och tar en stund på sig att bli varm. Den låga vikten och den lilla stryksulan gör att detta påminner om ett resestrykjärn, vilket i sin tur gör att man får dra runt järnet ganska mycket på plagget. I denna prisklass finns bättre köp

Steam PressSteam Press
OBH Nordica Steam Press är ett smidigt järn i vitt och grönt med enkel och rak design. Järnet värms upp snabbt och har en stadig konstruktion. Elkabeln är endast ledad framåt/bakåt och påfyllningshålet till vattentanken är lite väl trångt. Ett basutrustat järn med vridtermostat och rostfri stryksula och effekten 1470 watt. Det stryker tyst och bra, men inte supereffektivt, dock ett prisvärt järn utan anti-kalk funktion men väl med automatisk avstängning. Utförlig manual utan illustrationer.

Philips 3220Philips GC 3220
Philips GC 3220 är i grunden ett okej strykjärn, dock med två uppenbara brister. Den ena är kanske ett misstag då testexemplarets manual bara var på engelska, polska och andra främmande språk. Den andra bristen är att auto-avstängning saknas. Vattenpåfyllare medföljer däremot. Järnet har en prålig design i blått och vitt med silverfärgade plastdetaljer och dekaler på något märkligt språk. Rejäl vattentank. Plus för extralång elkabel på 3 meter samt anti-kalk funktion. Effekt 2200 watt. Glider lätt på stryksulan men ger dålig ånga.

Philips 4330Philips 4330
Philips GC 4330 är ett järn med stor vattentank, anti-kalksystem och effekten 2400 watt. Diskret färgsättning och lite lyxig känsla med ångpuff framåt och undertill. Stryksula med gul beläggning och rundad bakkant. Stort och lite klumpigt järn, men inte särskilt tungt. Extralång kabel. Handtaget är skönt att hålla. En liten lampa ger blå "mysbelysning" underifrån. Tyst järn med godkänd design som dock inte ger så mycket ånga. Fullt ledad kula till den 3 m långa elkabeln. Påfyllare ingår. Ett bra och gediget strykjärn med lampan som rolig bonusfunktion.

Bosch CosmoBosch Cosmo
Bosch Sensixx Cosmo 2443 är ett mindre järn som värms upp snabbt. Designat helt i svart. Den lilla vattentankens påfyllning saknar stängning vilket gör att vatten gärna stänker upp vid strykning. Automatisk avstängning och rostfri stryksula. Anti-kalksystem saknas. Två meter elkabel och 2000 watt, torftig manual. Cosmo är lätt och litet, vilket gör att man får jobba mycket vid strykning. Järnet väser en del vid strykning och har en ledad kula vid elkabeln. Påfyllare ingår. Inte särskilt prisvärt.

Bosch Comfort PlusBosch Comfort Plus
Bosch Sensixx Comfort Plus 8366 ger 2400 watt och har en lackerad, rejäl stryksula. Stort och tungt, med stor vattentank (påfyllare ingår) samt en lång kabel på drygt 3 meter med ledad kula. Torftig och enkel manual. Kanske inte det mest väldesignade järnet med detaljer i transparent guldfärg, vitt och beige. Men desto mer välbyggt, tungt och stort. Lite ojämn ångpuff, i övrigt bra prestation men detta är inget för små händer eller svaga handleder.

Braun Freestyle 9500Braun Freestyle 9500
Freestyle SI9500 är en ångstation med effekten 2350 watt. Den stora tanken rymmer en liter. Stationen är ganska smidig, men lite plastig och enkelt designad. Den har ett lätt strykjärn som fungerar mycket effektivt efter uppvärmning, vilket tar några minuter. Bra manual med tydliga illustrationer. Ca två meter ångslang och elkabel. Tack vare den stora mängden ånga behöver du bara stryka t-shirten på ena sidan. Kontinuerlig ångpuff och separat reglering av ånga och värme. Rostfri stryksula. Ångslangen är ledad med kula. Ett dyrt järn med stor kapacitet.

Program 8Tefal Pro Express
Pro Express Turbo är en ångstation med löstagbar 7 dl tank, sladdvinda, praktisk låsning av järnet och snabb uppvärmning. Gedigen manual, vilket är bra då det är många reglage att hålla reda på. Avancerat anti-kalk system. Järnet är lätt att stryka med och har ångknapp på undersidan samt "turboknapp" på ovansidan. Förbrukar 3 dl vatten på ett par byxor. Smidig men platskrävande med design á la plastbåt. Konisk lackerad stryksula. Men smakar det så kostar det.