Sök
Stort smaktest av pepparkakor

Stort smaktest av pepparkakor

Dra åt pepparn

2009-12-07

9 december är pepparkakans dag, men redan innan första advent har många smakat en del av årets runda, blomformade eller hjärtformade små kakor. Här testar vi 12 märken i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kardemumma, Annas 17/25 17 Bäst i test
Välkryddade, Annas 16/25 12 Med peppar
Bergmans Goda Pepparkakor 16/25 13 Lågt pris
Hjärtegoda, Annas 16/25 23 God s(m)ak
Hjärtan, Göteborgs 15/25 25 Storpack
Bergmans Smörbakade 15/25 16 Var är smöret?
Änglamark Ekologi 15/25 29 Mycket tillsatser
Hjärtan, Gille 15/25 17 Si och så
Mandel, Annas 15/25 18 Mild och tunn
Eldorado 15/25 11 Billigast
Kung Oscar 12/25 21 Dyr men dålig
Björnbär, Annas 12/25 14 Smakar inte

Sammanfattning

Varför heter det egentligen pepparkaka? Denna tunna, smakliga juldelikatess som kryddas med ingefära, kanel och kryddnejlika är ju en svensk delikatess som främst förknippas med julen, men inte så mycket med peppar. Vissa äter pepparkakor året om, vilket såklart är fullt tillåtet. Annars är ingefära den mest framträdande ingrediensen och kakorna kallas för Ginger Biscuits på engelska. Enligt Wikipedia omtalas pepparkakor redan på 1300-talets kungabröllop. Gustav Vasa importerade pepparkakor på 1500-talet som till en början såldes på apotek. Att man ska bli snäll av att äta pepparkakor kommer tydligen från att Johan II, kung av ”hela Norden” runt sekelskiftet 1500 ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör. Frågan är hur dagens industritillverkade pepparkakor hade påverkat den stingslige kungen? På nätet hittar vi recept på Danska pepparkakor från Saltå Kvarn, och min svärmor brukar alltid göra Tyska pepparkakor till jul. De är tjocka, matiga och lite fyrkantiga.

Inledning

Sött, sa räven

Pepparkakstest 2009 Bild1Hur pepparkakan smakade på 1500-talet vet vi alltså inte. Idag är de mest framträdande ingredienserna näst efter vetemjöl framför allt socker och sirap. Pomeransskal är en annan ingrediens som förr fanns i pepparkakor och andra julrelaterade recept. Av detta syns inget i dagens innehållsdeklarationer. Däremot används tillsatser i form av aromämnen och E-märkta preparat i hög utsträckning. Fettet består av margarin, där en viktig ingrediens är den ofta kritiserade, billiga palmoljan. Den som någon gång smakat en hemmagjord pepparkaka där kakorna bakats med kärlek och naturliga råvaror kan få leta förgäves efter en liknande upplevelse i masstillverkade kakor. Av 12 testade kakor är det bara en som delvis innehåller smör. Övriga använder vegetabilisk olja (margarin). Att testvinnaren varken innehåller kanel, kryddpeppar eller ingefära utan kardemumma, är kanske ett tecken på att allt inte verkar stå rätt till i pepparkaksfabrikerna.

Så gjorde vi

Pepparkakorna har blindtestats av smartsons redaktion. Betyget är en sammanvägning av fem delbetyg där sju personer har betygsatt kakornas smak, doft, konsistens, form och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.  

  

  Pepparkaka 2009 Deltagare
Samtliga deltagare i pepparkakstestet
 

Kardemumma, Annas - Bäst i test 17

Omdöme: Årets pepparkaka är en kardemummakaka. Här finns ingen av de traditionella kryddorna kanel, ingefära eller kryddnejlika som skulle konkurrera med den i sammanhanget mer exotiska kardemumman. Tillsatta aromämnen kommer dock före på listan, precis som emulgeringsmedel och citronsyra. Förpackningen innehåller 300 gram resp 60 kakor. Smakomdömet varierar från ”udda” till ”fräsch”. Kul alternativ till glöggen.

Cirkapris: 17 kronor

Köpställe: Prisextra

Köpinfo: 08-4487089

Välkryddade, Annas - Med peppar 16

Omdöme Vi letade länge efter en kaka där man faktiskt hade använt sig av peppar i degen, och hittade den till slut. Tyvärr är inte resultatet särskilt pepprigt eller smakrikt, men Annas Välkryddade får ändå bra betyg. Smaken betecknas som ”klassisk” och ”lite anonym” vilket kanske är lite oväntat. Innehåller även ingefära, kanel och nejlika men också samma tveksamma tillsatser som Annas övriga pepparkakor.

Cirkapris: 12 kronor

Köpställe: Prisextra

Köpinfo: 08-4487089

Bergmans Goda Pepparkakor - Lågt pris16

Omdöme Bergmans blommiga pepparkaka har okej smak men är ganska slätstruken i det mesta. Priset är lågt men i blindtestet får kakan ändå goda omdömen framför allt för konsistensen. Anses krispig och lagom hård men lite slätstruken. Bakpulver enda e-märkta tillsatsen. Burken innehåller 250 gram kakor och ger ett ganska billigt intryck.

Cirkapris: 13 kronor

Köpställe: ICA

Köpinfo: 0651-12088

Hjärtegoda, Annas - God s(m)ak16

Omdöme En av testfavoriterna, med spröd konsistens och god smak. Doften är däremot ganska intetsägande. Innehåller emulgeringsmedel och citronsyra, dock inga tillsatta aromer. De tre klassiska kryddorna kanel, ingefära och nejlika bidrar till att flera testpersoner gillar smaken hos Annas pepparkakshjärtan. Den röda burken ser trevlig ut och innehåller 375 gram kakor.

Cirkapris: 23 kronor

Köpställe: Prisextra

Köpinfo: 08-4487089

Hjärtan, Göteborgs - Storpack15

Omdöme Göteborgskex har här tillsatt en mindre mängd smör (35%) liksom de traditionella kryddorna utan att priset skenat iväg. Det har kanske inte bidragit till någon smaksensation, då flera testare klagar på att det inte smakar så mycket traditionell pepparkaka. Genomgående kommenteras tjockleken på kakan som lite i överkant. Tydlig doft av sirap. Stor, röd burk innehållandes 425 gram kakor.

Cirkapris: 25 kronor

Köpställe: Prisextra

Köpinfo: 0303-209000

Bergmans Smörbakade - Var är smöret?15

Omdöme En lite dyrare, rund pepparkaka från Bergmans i Ljusdal som ska innehålla smör. Läser man innehållsförteckningen står det inom parentes olja, salt, emulgeringsmedel och färgämne, d v s två e-märkta tillsatser istället för äkta vara. När vi ringer företaget är det ingen som kan svara på vad kakan innehåller. 300 gram kakor ryms i burken. Kakorna får omdömet snygga, men smaklösa.

Cirkapris: 16 kronor

Köpställe: ICA

Köpinfo: 0651-12088

Änglamark Ekologi - Mycket tillsatser15

Omdöme En dyr pepparkaka som tillverkas av AB Nyåkers. Mjöl, socker, margarin och kryddor är kravmärkta vilket motsvarar 89 % av innehållet. Dock innehåller kakan både emulgeringsmedel och aromämnen. Bra doft och framträdande smak, dock varierar smakomdömena från ”speciell” till ”stark”. Pappersförpackning med 350 gram kakor eller 60 st.

Cirkapris: 29 kronor

Köpställe: Coop Nära

Köpinfo: 020-711010

Hjärtan, Gille - Si och så15

Omdöme: Gilles pepparkakor hör till de billigare i testet. Burken innehåller 425 gram kakor. Betygen och omdömena varierar från ”mest likt hembakt” till ”hård” och ”lite torr”. Små hjärtan som är stabila i formen och relativt tjocka. Degen innehåller glycerider och citronsyra samt aromämnen utöver kanel, nejlika och ingefära.

Cirkapris: 17 kronor

Köpställe: Prisextra

Köpinfo: 0435-460320

Mandel, Annas15 - Mild och tunn

Omdöme: Det känns som att man tillför något positivt med mandel i pepparkakorna. Mandel är ju både nyttigt och smakrikt. Så mycket av detta märks dock knappast i blindtestet, där mandelkakorna får omdömen som ”blek” och ”mild”, men samtidigt ”spröd” och ”subtil”. Innehåller emulgeringsmedel, citronsyra och aromämnen samt kanel (inte ingefära eller nejlika). Paket med 60 kakor och 300 gram. Enda förpackningen med blindskrift.

Cirkapris: 18 kronor

Köpställe: Prisextra

Köpinfo: 08-4487089

Eldorado - Billigast15

Omdöme: Testets klart billigaste kaka är inte den sämsta, utan klart godkänd framför allt vad gäller doft. Smaken anses lite snäll och tråkig. Degen innehåller både emulgerings- och färgämne samt aromämne. Dock redogörs inte för vilka kryddor som använts. Förpackningen om 300 gram ger ett tråkigt och billigt intryck så ett bra tips är att lägga upp kakorna i något trevligare till serveringen. 

Cirkapris: 11 kronor

Köpställe: Prisextra

Köpinfo: 0771-876770

Kung Oscar - Dyr men dålig12

Omdöme Kung Oscars pepparkakor från Göteborgskex är ett bra exempel på att man inte bara konsumerar livsmedel med munnen. Tidigare har jag tyckt att förpackningen signalerar kvalitet och god smak, men betygen och kommentarerna talar sitt tydliga språk. Kakan upplevs som alltför tjock, sötaktig och med obefintlig doft. Pappersförpackning med 300 gram och 44 kakor.

Cirkapris: 21 kronor

Köpställe: ICA

Köpinfo:0303-209000

Björnbär, Annas - Smakar inte12

Omdöme Så roligt med björnbär i pepparkakorna, tänker man första gången man ser den trekantiga pappasken i butiken. Pepparkakorna ser fina ut på bild men framstår som bleka och smaklösa i verkligheten. Doften är sötaktig och smaken är ”sliskig” och konstgjord. Några björnbär har inte använts vid tillverkningen, däremot aromämnen samt andra tillsatser. Inga kryddor. Förpackningen innehåller 150 gram resp 30 kakor.

Cirkapris: 14 kronor

Köpställe: Prisextra

Köpinfo: 08-4487089

  

Danska pepparkakor: Recept från Saltå Kvarn. www.saltakvarn.se

Ingredienser:

 

Smör

250 g

Farinsocker

3,5 dl

Sirap

1 dl

Kanel

3 tsk

Ingefära

1,5 tsk

Nejlika

1 tsk

Kryddpeppar

1 tsk

Succat, finhackat

50 g

Pomerans hackad

50 g

Rivet skal från citron

1 st

Pottaska eller bikarbonat

2 tsk

Mandel

100 g

Vetemjöl

500 g

Grädde 3 msk

 

Gör så här

Smält smör, socker och sirap i vattenbad. Lägg i kryddorna och hackad mandel (som skållats och skalats i förväg!), samt suckat, pomerans och pottaska eller bikarbonat som först rörts ut i lite vatten. Låt svalna, blanda i mjölet och låt sedan degen stå kallt i några timmar.

Arbeta degen på bakbordet, tillsätt 3 msk grädde.
Forma degen till en lång rulle, packa in den i folie och låt den ligga i kylskåpet över natten.

Tag fram rullen ur folien, skär tunna kakor med vass kniv, lägg på plåt, garnera med en mandel eller mandelflarn.
Grädda i 5 minuter i 200 grader. Låt svalna.
Förvara torrt, gärna i en stor glasburk med lock.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: