Sök

Stora knivar för små kockar

2003-03-27

En kockkniv ska vara skarp, säker och smidig menar Vår Bostad som testar åtta modeller. Men en dyrare kniv är inte nödvändigtvis en garanti för bättre kvalitet.

Modell Pris Kommentar
Basic Proff 159 "Vasst bladslut"
Anders Petter Oxelgren 276 "Avger nickel i liten mängd"
Kobe 449 "Bäst i test"
Sabatier Inox 695 "För långt och tjockt blad"
Sveico Prima Cookery 80 "Stor hand slår i knogarna"
Fiskars Avanti 230 "Välbalanserad"
Satake Houcho 340 "Oblanserad kniv"
WMF Spitsenklasse 650 "Tung att hålla"

Sammanfattning

En bra kockkniv behövs i varje kök, men priset kan variera kraftigt mellan olika märken och en del passar bättre för små händer. Man kanske inte alltid ska falla för den dyraste även om reklamen lovar mycket. Efter testet kan Vår Bostad konstatera att en bra allroundkniv ligger i mellanprisklass, skär bra och ligger skönt i handen. Kniven ska tåla diskmaskin men även här varierar kvaliteten. Bäst är alltid att handdiska och torka kniven direkt. Är man mån om sin kniv ska man låta en fackman slipa den och alltid använda skärbräda när man skär och hackar.

Inledning

Konsumentverket utför testet åt Vår Bostad där åtta knivar av varierande prisläge testas. Samtliga har blad av rostfritt stål men skaften är av trä, rostfritt eller syntetmaterial. Testpanelen består av människor med olika storlek på händerna som granskar knivarnas skärförmåga och hackegenskaper på livsmedel med olika seghet och hårdhet. Knivarna testades också för nickelfrisättning (max 0,5 mikrogram). Skötselråd saknas till vissa knivar. Knivarna har bra till mycket bra skäregenskaper. Bäst i test blir Kobe som skär mycket bra. Fiskars Avanti är också en mycket välbalanserad kniv som får beröm av Vår Bostad.

Sveico Prima Cookery har syntetiskt skaft och skär acceptabelt. Den passar inte stora händer och kniven har ett vasst bladslut. Basic Proff skär bra och har ett syntetiskt skaft med springa mellan blad och skaft där det kan samlas bakterier. Fiskars Avanti har mycket bra skäregenskaper. Passar bäst för mindre händer och har ett vasst bladslut.

Anders Petter Oxelgren har ett genomgående blad fastsatt med tre nitar. Bra skäregenskaper men inget för stora händer. Satake Houcho har träskaft av lägre kvalitet. Skär mycket bra och är lätt att hantera, men spricker i skaftet efter några diskar. Saknar fingerstöd. Kobe är en kniv med mycket bra skäregenskaper. Kniven är helt i rostfritt och handen omsluter skaftet bra. Skaftet avger nickel i liten mängd. Kniven blir bäst i test.

WMF Spitsenklasse har genomgående knivblad som avger liten mängd nickel. En kniv med mycket bra skäregenskaper, men den är tung och har kantigt skaft. Inte lätt att hålla i. Sabatier Inox är en tung och obalanserad kniv med alltför långt och tjockt blad. Avger nickel i liten mängd men med bra skäregenskaper.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: