Sök

Stek med non-stick

2004-06-28

Non-stickpannor är tänkta att vara fettsnåla och lätta. Men en del är ganska tunga och i stort sett alla behöver lite fett för att maten inte ska fastna. Råd&Rön testar 10 modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ikea 365+ 7/10 210 "Hållbar"
Aida Studio Titanium 5,5/10 200 "Måste använda fett"
Tefal Privilege Pancake 6/10 400 "Även för induktionshäll"
Ica Prima 5/10 230 "Dålig balans"
Åhléns Nero 8/10 250 "Bra grepp och skön att hålla i"
Anders Petter Boman 8/10 320 "Balanserad"
Meyer Anolon Professional 6,5/10 750 "Hållbar"
Skandia Tital Flonal 6,5/10 130 "Lätt att göra ren"
Coop Basic 4,5/10 150 "Balanserad och lätt"
Duka Argo Titan 7,5/10 600 "Måste använda fett"

Sammanfattning

Råd&Rön testar 10 stekpannor som är gjorda av aluminium eller rostfritt stål. Bäst hållbarhet har Ikea och Meyer. Bäst hanterbarhet har Åhléns och Anders Petter.

Inledning

Det syns inte på en stekpanna om den är bra, och inte heller priset behöver vara avgörande. Här testas 10 stekpannor i rostfritt stål eller aluminium. Man har testat med en nötningsapparat för att se hur länge beläggningen håller och om maten fastnar när man inte använder fett. Håller bäst gör Ikea och Meyer. Duka och Skandia håller också bra, men maten fastnar lätt. Sämst i test är Coop och ICA. När det gäller hanterbarhet får Åhléns och Anders Petter högst betyg.

Aida Studio TitniumSkandia Tital Flonal är en hållbar panna som klarar ca 3000 varv nötning. Pannan är gjord av aluminium med titanbeläggning. Enkel rengöring. Coop Basic klarar bara 500 varv nötning och är en aluminiumpanna med teflonbeläggning. Lätt att hantera, men maten bränner fast lätt. Aida Studio Titanium håller 2000 varv av nötningsmaskinen och är av aluminium. Får medelbetyg när det gäller hanterbarhet. Fett är dock nödvändigt.

Ikea +365 stekpannaIkea 365+ är en rostfri panna med teflonbeläggning som får beröm för hållbarhet. Pannan håller för 4000 varv nötning. Däremot är den tung men står också stadigt. Vasst handtag. Ica Prima håller bara för 500 varv nötning och är inte så lätt att hantera, då balansen kunde vara bättre. Gjord av rostfritt stål. Åhléns Nero får högt betyg för hanterbarhet och hållbarhet med 2000 varv nötning. Smidig att hålla i och lätt att rengöra. Aluminiumpanna med teflon.

Anders Petter Bohman stekpannaAnders Petter Bohman beröms för hanterbarhet och är lätt att hålla samt enkel att rengöra. Bra hållbarhet med 2000 varv nötning. Är gjord av aluminium med teflonbeläggning. Tefal Privilege Pancake får medelbetyg när det gäller hanterbarhet och hållbarhet. Pannan är rostfri. Enkel att steka i utan att det fastnar. Dock svår att rengöra med ett kort handtag. Duka Argo Titan har bra hållbarhet och klarar 4000 varv. Pannan är av aluminium och smidig att rengöra samt lätt att hålla i. Nödvändigt med en del fett för att maten inte ska fastna. Meyer Anolon Professional är dyrast i testet och mest hållbar. Klarar 5000 varv nötning. Hanterbarheten kunde vara bättre och pannan är tung. Något svår att rengöra. Gjord av aluminium. Fett behövs.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: