Sök

Stek fettfritt

2006-05-30

Smartson testar nio stekpannor med så kallad non-stick beläggning som kostar från 170 till 650 kronor. Bästa köp är Ikea 365+.

Modell Betyg Pris Kommentar
Prima Titan 16/25 400 Ugnssäker
Prima Teflon 12/25 170 Billig
Nero 16/25 300 Bäst handtag
365 + 18/25 170 Bästa köp
Jamie Oliver 18/25 650 Proffsig
Stenfors 18/25 600 Motgrepp
Essencia 17/25 230 Värmeindikator
Medalj 11/25 300 Dåligt handtag
Daily 14/25 550 Induktion

Sammanfattning

Stekpannan har en central roll i köket. Tyvärr står många av oss ut med buckliga bottnar, repiga stekytor och dåliga stekegenskaper flera dagar i veckan. Men eftersom de flesta av oss använder sin panna ofta finns det goda skäl att skaffa en modell som bättre möter kraven. En stekpannas livslängd beror på material och hantering. Moderna stekpannor har oftast beläggning av non-stick typ som inte kräver fett vid tillagningen. Belagda pannor mår bäst av att användas med redskap av plast eller trä.

Inledning

Det som skiljer modellerna åt är kvalitet, hanterbarhet, pris samt rengöringen. Vissa modeller fungerar på induktionshällar och i ugn vilket är ett plus. Tefals modeller har en värmeindikator i mitten av pannan. Den visar när värmen är tillräckligt hög. Generellt ingår bara halvbra instruktioner på hur stekpannorna ska användas. Här kan tillverkarna bli bättre så att produkten används rätt.

I testet får Åhléns Nero goda omdömen för sitt greppvänliga handtag, minus för den otympliga helhetskänslan. Ikea 365+ är välbalanserad, prisvärd och uppvisar goda nonstickegenskaper vilket gör den till bästa köp. Anders Petter har valt att kompensera tyngden i sin panna Stenfors genom ett extra grepp på motstående sida om handtaget. Många modeller har annars opraktiska konstruktioner ur renlighetssynpunkt. Tipset är att köpa en välbalanserad stekpanna med tjock botten och skönt handtag, som ska klara både ugnsvärme och olika spishällar. Storleken väljs lämpligen efter hushållets behov och storlek.

Så gjorde vi

Vi har stekt pannkakor på elektrisk gjutjärnsplatta med och utan fett. Betyget baseras på kriterierna design, kvalitet, prisvärde, funktioner samt kapacitet. Maxbetyg 25 poäng.

Prima Titan
Ica Prima Titan är en 30 cm stekpanna tillverkad i aluminium, titan och rostfritt stål. Beläggningen kallas Titan platinum pro och fungerar i ugn samt på alla spistyper förutom induktionshäll. Bra emaljerad utsida och ordentliga instruktioner för bästa användning. Handtaget har springor där matrester lätt hamnar vilket försvårar rengörning. En ganska tung panna med bra nonstick som hade gjort sig bra med ett motgrepp. Pannkakorna fastnade varken med eller utan matfett. Minus för handtag, tyngd och rengörning. Plus för god värmespridning.

Prima Teflon
Ica Prima Teflon är en 28 cm stekpanna som är mer lätthanterlig än Prima Titan. Pannan står stadigt på spisen och beläggningen gör sitt jobb, med eller utan fett. Beläggning är av typen Teflon Select. Handtaget är ergonomiskt utformat men känns lite halt och plastigt trots det räfflade greppet. Vissa skrymslen där mat lätt fastnar, men annars en lättdiskad modell. Fungerar på alla spisar förutom induktionshäll. Värmen sprider sig väl över pannans yta. Ett billigt alternativ som inte gör bort sig. Totalomdömet är godkänt.

Nero
Åhléns Nero är en 30 cm stekpanna med Teflon Select beläggning. Hanteringen är god tack vare det gummerade handtaget som är trevligt att arbeta med. Den emaljerade utsidan är enkel att diska. Bra och prisvärd panna som fungerar bra i testets olika delmoment. Inga problem med att maten fastnar. I instruktionen framgår att man alltid ska smörja pannan innan användning. En produkt som inte ska överhettas eller hanteras med metallredskap. Passar på alla spisar förutom induktionshäll. Mindre modeller i serien är enklare att hantera.

365 +
Ikea 365 + med diametern 28 cm är en mycket bra stekpanna. Med Teflon Platinum beläggning fastnar pannkakorna varken med eller utan fett i pannan. Handtaget är rakt men vinklat snett uppåt. Kanterna är relativt höga utan att vara rundade. Rengöringen får minuspoäng på grund av springor i handtaget och de fyra fästena på insidan av pannan. Annars bjuder modellen på god hantering. Plus för att kärlet funkar både i ugn och på induktionshäll. Ett bra köp som passar i det moderna köket utan att kosta skjortan.

Jamie Oliver
Induktionspannan Tefal Jamie Oliver imponerar med gedigen konstruktion, smarta funktioner och bra stekyta. Enkel användning där en punkt i mitten av pannan visar om kärlet är tillräckligt varmt. Handtaget är stort och kräver lite svängrum. Framförallt är den gummerade undersidan skön och erbjuder möjligheten för dubbelhandsfattning. Nonstick-ytan gör sitt jobb bra. Fungerar på alla spistyper, i ugnsvärme upp till 260 grader samt tål metallredskap. 28 cm i diameter. En mycket funktionell och användbar produkt som dock betingar ett högt pris.

Stenfors
Anders Petter Stenfors är en rejäl, tjockbottnad stekpanna med stilfull design. Handtaget skapar springor för smuts liksom fästena på insidan. Motgreppet kompenserar dock tyngden bra. Stekegenskaperna är goda med eller utan fett. Den höga kanten skapar möjligheter för grytor och andra skrymmande tillredningar. Modellen känns större än den faktiskt är, med diametern 28 cm. Konstruktionen är gedigen och detta är en bra produkt till högt pris. Fungerar på induktionshäll och har beläggningen platinium pro.

Essencia
Tefal Essencia i storleken 26 cm är ett behändigt alternativ. I pannans mitt finns en värmeindikator som visar när pannan är tillräckligt varm. Särskilt praktiskt när man steker utan fett eller med vegetabilisk olja. Handtaget är i bakelit som inte blir varmt. Det yttre höljet av emalj är lätt att rengöra. Stekegenskaperna är goda. Pannan ska smörjas in med olja innan man använder den första gången. Ytan ska tåla metallredskap utan att repa och förstöra ytan.

Medalj
Ikea Medalj är tung och har ett hårt, platt handtag som skär in i handen. Användarvänligheten är därför inte så god, även om motgreppet kompenserar tyngden. Handtaget är svårt att rengöra på grund av alla skrymslen. Stekytan med beläggningen platinum pro är bra med och utan fett. Med sin blanka design i rostfritt är pannan trevlig att se på men inte att hantera. Sammanfattningsvis en traktörsmodell som saknar god ergonomi men har en väl fungerande beläggning. 26 cm i diameter.

Daily
Duka Daily konkurrerar i prisklassen strax under Stenfors och Tefal Jamie Oliver. Den testade modellen har en diameter på 28 cm. Teflon Select beläggningen fungerar bra med och utan fett. Handtaget är vinklat snett uppåt och är utrustad med en rejäl ögla. Bra är också att pannan tål maskindisk och fungerar på induktionshäll. Den blanka ytan kräver dock viss omsorg för att hållas fräsch. Ett högt pris samt bristfälliga instruktioner för bästa användning drar ner helhetsomdömet en aning.