Sök

Stavmixer: Philips HR1378

2007-04-19

Med en sladdlös stavmixer kan du mixa maten var som helst. Smartson testar Philips sladdlösa handmixer HR1378.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HR1378 16/25 1400 För designintresserade

Sammanfattning

Philips sladdlösa handmixer har ett stiligt och stylat yttre men är lite opraktisk. Trots att man inte behöver vara bunden av en sladd i väggen är rörligheten ändå begränsad på grund av en stor och tung design. Kapaciteten på stavmixern får godkänt men det tar lite tid att mixa grönsaker. Pluspoäng däremot för kraft att krossa frysta livsmedel. Dock är det ett dyrt köp där man betalar mer för form än funktion. Passar den som tycker utseendet är viktigt.

Inledning

Så gjordes vi
Vi mixade kall gazpacho av tomater, gurka, paprika, gul lök och vitlök. Därefter hackades lök och frysta jordgubbar. Bedömningskriterierna är design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Om produkten
Sladdlös handmixer som ingår i Philips aluminiumserie. Effekt 200 watt, 7,2 volt litiumjonbatteri. Vikt 0,8 kg. Laddningstid 3 timmar, snabbladdning 15 minuter och användningstid max 20 minuter. Materialet är rostfritt stål, aluminium och gummi. Färgen är grå med aluminiumdetaljer. Modellen har ett hastighetsläge, löstagbart skaft, säkerhetsbrytare samt laddare. Medföljande tillbehör är multihackare, sågtandade knivar, enlitersbägare, graderad enlitersbägare med lock.

Form eller funktion?
Philips har lanserat en efterlängtad nyhet: en sladdlös stavmixer. Första intrycket är att den är stor och gedigen. Handtaget är gummerat och greppvänligt. Dock väger den mycket och kräver ett stadigt grepp. Det finns en mycket bra säkerhetsanordning som hindrar att mixern startar av misstag, till exempel om den skulle hamna i händerna på ett barn. För att kunna starta mixern trycker man ned en låsningsknapp samtidigt som man trycker start. Det upplevs som lite bökigt, mest på grund av designen på maskinen. Man måste hålla startknappen intryckt under användning, men eftersom mixern är stor och tung är det lätt att tappa greppet och då stannar den omedelbart. Bra ur säkerhetssynpunkt men mindre bra ur effektivitetssynpunkt.

Det stänker nästan ingenting när man mixar grönsakerna, även om man gör det i en bred skål med låga kanter. Däremot är kapaciteten inte den högsta, mixern gör jobbet men det är inte något riktigt drag och det tar en stund att mixa gazpacho så att den blir riktigt slät. Mer drag är det i hackaren, som är betydligt effektivare än stavmixern. Skärbladen får mycket hög rotation och löken finhackas snabbt och enkelt. Även de frusna jordgubbarna hackas med lätthet och resultatet är utmärkt. Det är heller inget problem att göra fruktpuré med jämnt och fint resultat. Att det endast finns ett effektläge är en begränsning, fler lägen hade gett större variation.

Kvalitetsintrycket är högt och mixern känns mycket gedigen. Den är också praktisk på så sätt att den är lätt att plocka isär och rengöra.

Bra köp?
Att modellen är sladdlös gör den mycket smidig. Du kan välja att mixa framför tv:n eller utomhus. Det medföljande laddningsstället som går att ställa stadigt på bänken eller fästa på väggen gör att man alltid kan ha stavmixern tillgänglig. Eftersom den är stor tar den dock en del utrymme att förvara med laddningsenhet, bägare och hackare. Stavmixern är dekorativ och passar väl in i ett modernt kök bland rostfritt, ek eller valnöt. Även om resultatet blir bra är den stor och tung vilket gör att mixern inte är så smidig och portabel som förväntat. Ett snyggt men kostsamt köp där man betalar mer för design än funktion.

Design3/5 Snygg men tung, dålig ergonomi, lätt att rengöra
Kvalitet4/5 Känns gedigen och hållbar
Kapacitet3/5 Godkänd effekt, lång användningstid
Funktion4/5Sladdlös, multihackare, förvaringsställ, flera skärblad, säkerhetsbrytare
Prisvärde2/5Prisvärd om det viktgiaste är utseende och form, annars inte
Summa16/25Ett dyrt alternativ för designintresserade


Köpinformation
Philips 08-57929100 www.philips.se

Elisabet Rosén

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: