Sök

Spis utan skorsten

2006-11-06

En fuskspis kräver ingen skorsten eller tillgång till ved. Räddningsverket varnar dock för att dessa spisar kan vara en brandrisk och rekommenderar att installationen görs på ett fackmannamässigt sätt.

Modell Pris Kommentar
Lemilato 7000 Väggspis
Romance 7000 Traditionell
Franklin 2800 5100 Kamin
Real Flame 4900 9900 Sidoskåp
Real Flame 2095 9900 Marmorimitation
Cubico ST 17600 Fristående
AD Hirst Design 17300 Rostfritt
Matriek 14500 Röd kvadrat
Riviera EN 14400 Utomhus
Fire 12000 Hörnspis

Sammanfattning

En fuskspis kräver ingen skorsten eller tillgång till ved. Räddningsverket varnar dock för att dessa spisar kan vara en brandrisk och rekommenderar att installationen görs på ett fackmannamässigt sätt.

En öppen spis med en sprakande eld är en svårslagen stämningshöjare, men alla hem har inte tillgång till en fungerande skorsten. Då kan en "fuskspis" vara ett alternativ, som ger ett mysigt sken och sprider värme i höstmörkret. Det finns modeller som är antingen fristående, hängande eller lutade mot en vägg. Flertalet av spisarna går att flytta runt och vissa av modellerna går även att använda utomhus. De ska dock hanteras med säkerhet och noggrannhet. Räddningsverket menar att risker finns vid montering, vid hantering av den brandfarliga gelén och med hur man eldar i kaminen. De uppmanar även att man som konsument tar reda på vilka material kaminen kan vara placerad mot och hur nära möbler en fuskspis kan placeras. Peter Nord vid Räddningsverkets avdelning för olycksförebyggande verksamhet berättar.

- Den som monterar in en sådan skorstenslös kamin ska vara medveten om att riskerna för bränder är lika höga som vid eldstäder med skorsten. Idag är bara några få av marknadens produkter typgodkända. Den som tänker köpa en kamin ska därför fråga efter typgodkännande och därefter se till att installationen görs på ett fackmannamässigt sätt.

Inledning

I vår översikt presenteras tio modeller som drivs av ett alkoholbaserat bränsle. Bränslet finns som gelé eller i flytande form. I brinnande form avger bränslet värme som sedan slungas ut i rummet. Det ska dock tilläggas att värmen inte kan jämföras med en riktig vedeldad brasa. Priset för bränslet varierar mellan olika fabrikat, men generellt kostar det mer om du vill ha bränsle med sprakande ljud. Designen är allt ifrån klassisk till mer modern där materialen skiljer sig åt. Vanligast är hårdare träslag, marmorimitationer av sten och rostfritt stål. Väggmodellerna levereras med distanser som skapar ett mellanrum mellan vägg och spis. Alla priser är angivna utan frakt. Populära tillbehör är vedimitation, doftpinnar, gnistskydd och reflektorer som gör att brasan ser större ut. Ved finns i olika utförande och är beständiga mot lågorna. Doftpinnarna sprider extra braskänsla medan gnistskyddet ger extra säkerhet. Läs mer om säkerhet på Räddningsverkets hemsida, www.srv.se

Smartson har inte kontrollerat om spisarna är typgodkända.

Lemilato
Kommentar: Väggspis
Lemilato är en väggspis i borstat stål med storleken 100x90x28 cm. I priset ingår flambox med vedhållare, keramiska vedträn samt väggdistanser som skapar ett mellanrum mellan spis och vägg. Spisen monteras hängande på väggen med hjälp av skruv och plugg (ingår ej). Vid leverans får man även tre burkar bränsle.
Cirkapris: 7000 kronor

Romance
Kommentar: Traditionell
Den öppna spisen Romance levereras med flambox med vedhållare, keramiska vedträn samt tre burkar för bränsle. Utan kravet på skorsten kan denna 110 x103x38 cm stora spis placeras på valfritt ställe. Modellen kan även fås i svart eller rött för en extrakostnad av 2000 kronor.
Cirkapris: 7000 kronor

Franklin 2800
Kommentar: Kamin
Kaminen Franklin 2800 har en välvd överdel med gjutna metallben. Skorstenen är en dekorativ detalj och är inte avsedd för ventilation. I priset ingår vedklabbar i ek, flamebox samt två burkar bränsle. Själva kaminen har måtten 71x 61x48 cm medan skorsten är 61 cm hög.
Cirkapris: 5100 kronor

Real Flame 4900
Kommentar: Sidoskåp 
Real Flame 4900 är anpassad för släta väggar och finns i färgerna ek (på bilden) eller mahogny. Flambox med vedhållare, keramiska vedträn, lavastenar samt 2 burkar bränsle ingår medan gnistgallret på bilden är ett tillbehör. Mittdekoren är handsnidad och på vardera sidan finns dörrförsedda förvaringsskåp för till exempel böcker. Mått: 113x107x33 cm.
Cirkapris: 9900 kronor

Real Flame 2095
Kommentar: Marmorimitation
Real Flame 2095 är en i sammanhanget stor spis med yttermåtten 126x115x36 cm. Modellen är tillverkad i massiv furu och har en ram i marmorimitation runt själva eldstaden. Spisen finns att få i färgkombinationerna antik ek med beige marmor (bilden), mahogny med grön marmor alternativt vit med grön marmor. Vid köp ingår flambox med vedhållare, handmålade vedträn i eldfast sten, samt 2 burkar Real Flame brasgelé. Gnistgallret på bilden är tillbehör.
Cirkapris: 9900 kronor

Cubico ST   
Kommentar: Fristående
Cubico ST är en fristående spis i rostfritt stål från Saferetti. Tanken med denna modell är att man kan ställa den fristående istället för mot en vägg eller i ett hörn. Med ytttermåtten 70x70x20 cm tar den inte lika mycket plats som de större modellerna. I priset ingår vedimitation, braständare, tratt samt en reglerbar box som rymmer två liter biobränsle. Frakt tillkommer.Cirkapris: 17600 kronor

AD Hirst Design
Kommentar: Rostfritt
AD Hirst Design är en konstruerad för att hänga på väggen. Eldstaden tillverkad i plåt har en reglerbar bränslebehållare som rymmer 2 liter bioalkohol och är centrerad mitt i spisen. I priset ingår även tratt och stålglans medan vedimitation går att köpa till. Mått: 60x80x18 cm. Frakt tillkommer.
Cirkapris: 17300 kronor

Matriek
Kommentar: Röd kvadrat
Matriek har ett kvadratiskt format med två fötter och en upphöjd hylla på ovansidan. Modellen är tillverkad i MDF och har en insats i plåt. Vedimitation ingår och behållaren som ställs i spisens mitt innehåller 1 liter alkohol. Som tillbehör kan man även köpa till ett fack för ved, en marmorerad yta istället för MDF samt en insats i ädelstål. Mått: 104x105x38 cm. Frakt tillkommer. Cirkapris: 14500 kronor

Riviera EN
Kommentar: Utomhus
Riviera EN är ett alternativ som passar att använda utomhus. Spisen är tillverkad i rostfritt stål och väggmonteras (monteringssats medföljer). Bilden visar en modell med måtten 70x50x18 cm men finns även i ett liggande format med storleken 70x100x18 cm för 16900 kronor. Ingår gör reglerbar box som rymmer 2 liter biobränsle. Braständare och tratt ingår men frakt tillkommer.   
Cirkapris: 14400 kronor

Fire
Kommentar: Hörnspis
Modellen Fire i hörnutförande från Fire of Sweden finns att få i standardutförandet antikvit eller kritvit. Spisen tillverkas antingen i storleken 110x100x72 cm för 12000 kronor eller 90x100x60 och är då 500 kronor billigare. Vedimitation och bränsle ingår inte i priset. Modellen är tillverkad i MDF och finns även för raka väggar.  
Cirkapris: 12000 kronor