Sök

Sova på mjuka moln

2006-11-17

En uppblåsbar extrabädd är ett bra komplement vid (o)väntat besök. Smartson testar åtta luftbäddar i olika storlekar och prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Jula 15/25 230 Billig
Comfort quest 21/25 400 Inbyggd kudde
Quest deluxe 20/25 550 Storvuxen
Rusta soffa 17/25 500 Bäddsoffa
Velour 22/25 350 Lätthanterlig
Queen size 22/25 600 Bra dubbelbädd
Rusta säng 13/25 200 För liten
Supreme 23/25 900 Lyxigast

Sammanfattning

Problemet med traditionella extrasängar är att de tar plats och är svåra att flytta. En bäddsoffa löser en del av problemet med tillfälliga nattgäster, men de flesta bäddsoffor är inte särskilt sköna att sitta i. Men det finns alternativ. Här testar vi åtta uppblåsbara luftbäddar som inte kostar mer än några hundra kronor. I grund och botten handlar det om en vanlig luftmadrass med något högre komfort. Luftbädden är praktisk när man får nattgäster och som komplement i sommarstugan. Den fungerar dessutom bra i tältet på campingturen, men vikten är relativt hög.

Inledning

De mer avancerade modellerna är utrustade med inbyggd elektrisk pump, vilket förenklar hanteringen avsevärt. Modellerna utan pump är billigare och har man en kompressor till hands fungerar det nästan lika bra. En smart detalj med de inbyggda pumparna är att de även tömmer madrassen snabbare när den ska packas ihop, nog så viktigt.

Komforten är viktig när man sover och de uppblåsbara sängarna går att göra olika hårda eller mjuka. De högre modellerna ger känslan av att man ligger i en riktig säng istället för en madrass på golvet. De tjockare madrasserna ger även bättre komfort, men annars är bäddarna ganska lika varandra i utförandet. Modellerna från Intex har ett smart pumpsystem och säljs till ett vettigt pris. Kvalitetsmässigt är även Bestway att rekommendera. Ett intressant och lite roligt alternativ är bäddsoffan från Rusta. Den ger extra sittplatser och vecklas ut till en rejäl dubbelsäng när det är dags att sova. Ett tips är att lägga extrasängen på en matta, annars knarrar den plastade undersidan när man vänder sig på den. Överlag rekommenderas att investera i en madrass utifrån på vilket sätt och hur ofta den ska användas.

Så gjorde vi

Vi har bedömt luftbäddarnas design, kvalitet, komfort, prisvärde och funktioner. Maxbetyget är 25 poäng.

Jula
Betyg: 15/25
Kommentar: Billig
Julas luftbädd är ett billigt alternativ som ger ordentligt utrymme för två personer. Ovansidan är flockad, vilket ger en skön känsla mot kroppen. Att pumpa upp bädden för hand är ansträngande men har man tillgång till kompressor går det lätt. Komforten är godkänd och placeras sängen på en matta slipper man delvis det knarrande ljudet. Luften håller bra och priset är överkomligt, även om en dyrare modell med inbyggd pump är bekvämare. Hade bädden dessutom varit tjockare hade komforten varit ännu bättre. Mått: 199x158x13 cm.
Cirkapris: 230 kronor

Comfort quest
Betyg: 21/25
Kommentar: Inbyggd kudde
Bestway Comfort quest är en prisvärd extrasäng med hög komfort. Den tjocka bädden har en inbyggd elektrisk pump som fyller och tömmer madrassen på dryga minuten, vilket är både praktiskt och effektivt. Det blommiga materialet på ovansidan ser lätt dammigt ut, men är bekvämt att ligga på. En lagom förhöjning tjänstgör som kudde på ena kortsidan. Modellen skulle kunna vara 10-20 cm bredare så att två personer får bättre plats. Kvalitetsintrycket är högt och prisvärdet bra. Bra transportryggsäck ingår. Mått: 191x140x22 cm.
Cirkapris: 400 kronor

Quest deluxe
Betyg: 20/25
Kommentar: Storvuxen
Bestway Comfort quest deluxe är en hög säng med inbyggd pump. Det stora formatet gör att man kommer upp en bit från golvet, nästan som i en vanlig säng. Ytan är flockad och bekväm. En nackdel är att madrassen oavsett fyllningsgrad lutar inåt, så att man hamnar i mitten. Annars är komforten hög. Den inbyggda elpumpen låter mycket men fyller och tömmer madrassen snabbt. Sammantaget en stabil, prisvärd säng som är enkel att transportera i medföljande ryggsäck. Synd på utformningen av madrassen. Mått: 201x150x58 cm.
Cirkapris: 550 kronor

Rusta soffa
Betyg: 17/25
Kommentar: Bäddsoffa
Rustas bäddsoffa är en uppblåsbar variant som enkelt vecklas ut till en dubbelsäng. Modellen tar dock tid att pumpa upp och här rekommenderar vi kompressor. Annars är kombinationen soffa och säng bra när gästerna blir många. Ryggstödet är fast medan armstöden går att ta bort. Ytan är flockad och sovkomforten är hög. För att sitta bra i soffan krävs ordentligt med luft, medan lite mindre luft krävs i utfällt sängläge. Bra att delarna pumpas var för sig, men synd att modellen saknar elpump. Annars är detta ett praktiskt alternativ för gäststugan. Mått: 180x90x20 cm
Cirkapris: 500 kronor

Velour
Betyg: 22/25
Kommentar: Lätthanterlig
Intex Velour Comfort är en enkelsäng med bra höjd. Formatet erbjuder ordentligt utrymme för en person, men det blir trångt för två. Höjden är bra vilket gör att den känns mer som en säng än en madrass. Även denna luftbädd är utrustad med elpump som gör jobbet väl. Smart sladdförvaring och bra strömbrytare. Den flockade ytan är lätt att torka av och är trevlig att sova på. Ventil för vanlig pump och transportväska ingår. Enkel att pumpa och tömma samt med en lagom upphöjd kudde. Mått: 203x103x50 cm.
Cirkapris: 350 kronor

Queen size
Betyg: 22/25
Kommentar: Bra dubbelbädd
Intex Velour Queen size är en bra dubbelsäng med rejäl botten. Här får två personer plats och konstruktionen är densamma som i den mindre modellen från Intex. Stark motor som pumpar och tömmer madrassen. Den förhöjda kudden ger lagom stöd för huvudet. Sängen känns stabil och det är skönt att komma upp en bit från golvet. Flockad överdel som är enkel att hålla ren. Nackdelen är att sängen tar stor plats i uppblåst format. Mått: 208x163x50 cm.
Cirkapris: 600 kronor

Rusta säng
Betyg: 13/25
Kommentar: För liten
Rustas extrasäng är testets minsta, anpassad för en person. Eftersom den inte är så bred rekommenderas den bara för enstaka nätter eller för barn. Fördelen med formatet är att den är enkel att ta med på resan och att förvara. Bädden pumpas för hand eller med kompressor. Ytan är flockad och sidorna är lätta att rengöra. Prismässigt får man mer madrass för pengarna i Intex Velour. Vill man ha dubbelbädd utan elpump är Julas dubbelsäng ett alternativ. Godkänd säng utan finesser. Mått: 194x72x20 cm.                                                                     
Cirkapris: 200 kronor

Supreme
Betyg: 23/25
Kommentar: Lyxigast
Intex Supreme är en välgjord dubbelsäng med separat elpump. Sängen består av en sängram och en madrass. Varje del pumpas för sig med den högljudda pumpen. Hanteringen är enkel men konstruktionen är lite pysslig. Madrassen är stor, rejäl och komfortabel. Den flockade ytan är trevlig och tack vare sängramen är den lätt att bädda. Den separata pumpen går även att använda i andra sammanhang. Supreme är skrymmande och något av extrasängarnas Rolls-Royce vilket även avspeglas i priset. Mått: 180x241x56 cm.
Cirkapris: 900 kronor