Sök

Sov så gott!

2005-01-31

Dags för en ny säng? Läs då vår genomgång först! Smartson tittar närmare på 12 modeller från några av de ledande svenska sängtillverkarna i en översikt.

Modell Pris Kommentar
Carpe Diem Malö 12000 Exklusive bäddmadrass
Hästens Adjustable 45500 Högsta komfort och status
Carpe Diem Koster 9400 Bra garantier, få valmöjligheter
Dux Dynamic 50000 En säng för livet?
Dux 12:12 15000 Inga spiralkassetter
Tempur Zen 9900 Vill man sova på Tempur?
Hästens Naturally 12600 Ingen resårmadrass
IKEA Sultan Gryning 1700 Mest syntetmaterial
Kungsängen Tre Kronor 15000 Ställbar säng till lågpris
Fogia Drömsängen 28000 Ekologisk kvalitet
Hilding Family Pocket 4400 Överkomlig prisnivå
Kungsängen Oscar 3400 Överkomlig prisnivå

Sammanfattning

Vi spenderar ungefär en tredjedel av våra liv i sängen. Inte konstigt att många av oss gärna betalar mycket pengar för en bra säng. Men betalar vi för mycket för den goda sömnen? De dyraste modellerna kostar lika mycket som en bil och är högst påtagliga statussymboler. Och frågan är om man sover så mycket bättre i en säng för 100 000 kronor än i en säng för 7000 kronor. Våra kroppar förändras ständigt och även den bästa säng åldras med tiden. Bäddmadrassen behöver bytas ungefär vart femte år vilket hos de dyrare tillverkarna kan kosta mer än en komplett (och bra) säng från IKEA eller annan lågpristillverkare. Några tillverkare, som DUX och Kungsängen, har tagit fasta på kroppens förändringar och tagit fram utbytbara fjädersystem med olika hårdhetsgrader. Men som vanligt gäller att du får vad du betalar för.

Inledning

Vad döljer sig då bakom tillverkarnas massiva annonskampanjer med snygga och välskapta sängar? Till stor del handlar sängköpet om valet av naturliga material framför syntetmaterial eller hantverk framför löpande tillverkning, även om i stort sett alla tillverkare hävdar att deras sängar byggs för hand. Hästens skryter med Svanmärkning och naturmaterial som ull, bomull och lin liksom Fogia. Deras säng är helt ekologisk förutom fjädrarna, eftersom ”inget stålverk i världen klarar att framställa fjädrar med helt ekologiska metoder”. Andra sängtillverkare använder naturlatex, vilket till 10 procent består av gummi och till 90 procent av kemikalier som polyuretan, som tillsätts för att gummit inte ska åldras i förtid. Valet av säng handlar mycket om känsla och det finns naturligtvis inte en säng som är bäst för alla. Samtliga priser gäller säng 90x200 cm inklusive bäddmadrass, om inget annat anges.

Så gjorde vi

Olle Karlsson på Hilding har varit i sängbranschen i 30 år. Han tycker att man ska hitta en duktig säljare och begränsa urvalet. ”Sängbranschen har blivit för teknisk. Man pratar för mycket om material eller uppbyggnad och för lite om sängens egenskaper.” Eller så kan man ta fasta på visdomsorden från Tina Björeman på IKEA: ”Sov gärna svalt och mörkt och glöm inte kvällspromenaden, då sover man bättre.”

Hästens Naturally
sang_hastens_natHästens har snabbt blivit marknadsledaren inom statussegmentet och kan numera titulera sig Kunglig Hovleverantör. Naturally är hästens ”budgetsäng” och finns i 200, 210 och 220 cm längd, bredd från 80 till 210 cm. Väljer du 180 eller 210 cm bredd kan du få en fast och en mjukare sänghalva. Du kan även välja tagelmadrass i olika tjocklekar mot pristillägg. Samma konstruktion med bomull, lin och ull som i Hästens övriga sängar vilket gör att sängen är Svanmärkt. 25 års garanti mot brott på sängram och fjädrar.

Hästens Adjustable
”Världens skönaste säng”, eller ska vi kalla den ”världens dyraste säng”? Ingen har väl missat TV-reklamen för ställbara Adjustable, som kan höjas och sänkas i huvud- och fotdel med hjälp av en fjärrkontroll. Adjustable erbjuder dessutom massage, steglöst inställbart från mjukt avkopplande till mer stimulerande för att öka cirkulationen i kroppen. Systemet bygger på lågvoltsteknik. Standardlängd 210 cm, finns även i 200 och 220 cm längd, bredd från 90 till 210 cm. En dubbelsäng som mäter 180x210 cm går lös på drygt 100 000 kronor med tjockaste bäddmadrassen i tagel.

DUX 12:12
DUX har tillverkat kvalitetssängar i Sverige sedan 1926. Den senaste modellen heter 12:12 och tillhör de enklare sängarna från DUX, med dubbla spiralstommar om 12 cm vardera. Man kallar konceptet för dubbelfjädrande rammadrass. Ovanstoppning av blandvadd och naturlatex. Alla DUX sängar kan måttbeställas mot pristillägg och du kan få en fast och en mjukare halva i dubbelsängen. Normallängd 200 och 210 cm, bredd från 80 till 210 cm. I bredd från 140 cm levereras madrassen med mittben och 20 cm högre trästomme. Ramen tillverkas av furu och sängen är klädda i bomull med hög fibertäthet.

DUX Dynamic
Ställbar säng med dubbelfjädrande övermadrass och Pascal spiralkassetter. Valfri bredd och längd mot tillägg, standardbredd 90-165 cm, längd 200 eller 210 cm. Dynamic kopplas till 220 volt vägguttag. Spiralkassetterna har olika densitet (mjuk, medium, fast) som kan bytas efter behov, vilket innebär att sängen lättare kan följa med kroppens förändringar. Ovanstoppning av naturlatex och blandvadd. Powercut innebär att sängen är strömlös då motorn inte används. Trådlös fjärrkontroll är tillval.

Hilding Family Pocket
Varumärket Hilding ingår i Hilding Anders koncernen som är Europas största sängtillverkare. I Sverige har man haft tillverkning sedan 1939 och säljer bland annat Hilding och Ekens varumärken. Hildings sängar ligger i den nedre prisklassen. Family Pocket har liggyta i stretch och stoppning av ”miljöskum”. Individuellt fjädrande pocketresårer och ram av gran med bonnellresårer. Varje fjäder har sin egen påse. Mjuk, medium eller fast. Bredd 80-160 cm, längd 200 eller 210 cm (90 cm bredd). Avtagbar klädsel i bomull eller ljus bomullsstretch mot pristillägg. Hilding ger 12 års garanti mot ram- och spiralbrott.

IKEA Sultan Gryning
IKEA:s resårbotten kan kompletteras med en extra resårmadrass om du vill ha en kontinental-säng. Sultan Gryning har ett övre skikt med pocket-spring resårer och ett undre med Bonellfjädrar. Massiv furu och gran i ramen. Komfortmaterial polyestervadd och polyeter. Madrasstyg i 70% bomull, 30% polyester. Längd 200 eller 210 cm. Bredd 80-160 cm. Madrassens tjocklek är 24 cm och den finns i fast eller medium. Sultan Norrsken resårmadrass kostar 1500 kr (90 cm) och är vändbar. Tjocklek 18 cm. Sultan Himmel bäddmadrass (900 kr) med ullvadd och kallskum mäter 7 cm och är ett bra komplement.

Carpe Diem Koster
kosteraCarpe Diem är en nytillkommen svensk tillverkare av kvalitetssängar. Den billigaste modellen heter Koster och har bolster i laminerat ulltyg med martindale 65 000 (mycket hög slitstyrka) i ljus- eller mörkgrått. Stretchspegel i bomullstyg. Tvärställt 13 cm pocket-spring system med mjuk, medium eller fast komfort. Carpe Diem lämnar 20 års garanti på fjäder- och rambrott. Kraftig träram i furu med infrästa ribbor. Trögelastiskt bottensegment reducerar returkraften hos de hårdast belastade fjädrarna. Sänghöjd 30 cm. Bäddmadrass i latex eller latex med ull och bomullsvadd, från 2400 kronor. Sängben från 450 kronor.

Carpe Diem Malö
En lite dyrare säng från Carpe Diem. Det höga fjäderdjupet gör sängen hög som en kontinentalsäng. Sängbolster i laminerat slitstarkt ulltyg (se Koster). Stretchspegel i elastiskt bomullstyg. Tvärställt pocket-springsystem 15 cm (6,5 varv). Pocketfjädrarna är samlade på tvären istället för på längden för bättre fjädring. Mjuk, medium eller fast komfort. Ett extra fast LFK-fjädersystem ska ge stöd åt pocketsystemet och undvika känslan av hängmatta. Trögelastiskt bottensegment. Extra hög ram i furu. Sänghöjd 35 cm.

Tempur Zen
tempurzenTempur har länge tillverkat madrasser i sitt eget material som anpassar sig efter kroppen. I denna nya kollektion lanseras ett komplett sängkoncept med över- och undermadrass i olika prisklasser. Materialet i Tempurmadrassen formar sig efter kroppsvikt och –temperatur. Detta är alltså ingen traditionell resårsäng. Zen består av en 12 cm tjock elastisk undermadrass, tillsammans med en 7 cm bäddmadrass. Såväl undermadrassens som bäddmadrassens överdrag är sytt möbeltyg, medan liggytan är i töjbar mjuk velour. Överdraget kan maskintvättas i 40 grader. Begränsad materialgaranti i 2 år.

Kungsängen Oscar
Kungsängen håller en låg prisnivå trots att uppbyggnaden i sängarna är gedigen. Oscar har resårer i två lager vilket ger hög bärförmåga. I priset ingår en 7 cm quiltad bäddmadrass med kärna av polyeter och tvättbart överdrag. Som tillval bäddmadrass i bomull, tagel eller latex. Sängram i furu med ribbor (17 mm). 4-varvs härdad bonellresår. Lättfjädrande kärna (LFK). 20 mm polyeterlager. Quiltat möbeltyg i överdraget. Sängarna från Kungsängen kan måttbeställas, standarmått 80-160 cm bredd, 200 cm längd.

Kungsängen Tre Kronor
Toppmodellen från Kungsängen är ställbar men kostar bara en tredjedel mot Hästens och DUX motsvarigheter. Med fjärrkontrollen ställer du in läget på huvud- och fotända. Strömfrikoppling när motorn inte används och batterireserv vid strömavbrott. Tre Kronor är försedd med zonindelad pocketfjädring och FBS-systemet med utbytbara kassetter gör att du kan byta till mjukare eller fastare fjädring i sex olika hårdhetsgrader. I priset ingår 7 cm quiltad bäddmadrass. Bredd 80-120 cm, längd 200 cm. Andra mått mot beställning.

Fogia Drömsängen
Drömsängen är uppbyggd i tre delar. Stomme/undersäng i massiv bok uppdelad i två separata delar. Underdel med Bonellfjädrar och över denna ett flätat spiralsystem inbäddat i hästtagel, filt och bomull. Resårmadrass med individuellt fjädrande pocket-spring spiraler, hästtagel och bomullsvadd. Samtliga delar klädda med vitt ekologiskt bomullstyg, utsatta sömmar är förstärkta med läder. Överst en bäddmadrass stoppad med hästtagel och omsluten av bomullsvadd, domestik- och yttertyg. Mjuk, medium eller fast. 90-180 cm bredd, 200 cm längd. 210 och 220 cm längd mot pristillägg, övriga mått kan specialbeställas.