Sök

Snyggt sågat?

2007-11-15

Sticksågar kan vara både billiga och dyra. Här testar vi sex modeller varav två batteridrivna, och en budgetmodell. Samtliga med pendlingsfunktion och ställbart varvtal.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bruksbo 12/25 300 Dyr budget
De Walt DW333K 21/25 2500 Tung gung
De Walt DC330KB 20/25 5000 Batteridrift
AEG Step 800X 20/25 1500 Prisvärd
Makita 4350FCT 20/25 2500 Smidig
Makita BJV180RF 23/25 4500 Bäst i test

Sammanfattning

Ett användbart verktyg
Sticksågen är ett användbart och relativt billigt elverktyg för hemmafixare och proffs. Har man ingen annan elektrisk såg hemma är sticksågen en bra start, åtminstone enligt Martin Timell. Med sticksågen kan du kapa trä, laminat och en rad andra material, främst till figursågning och håltagning. Det kan däremot vara svårt att göra raka snitt eftersom bladet är smalt. Till vissa sågar finns dock bredare blad för rakare kapning.

Inledning

Stora skillnader på blad
De Walts extra breda blad gör det lättare att såga rakt.

De Walts extra breda blad gör
det lättare att såga rakt.


Även en enkel såg kan fungera bra med rätt sågblad. Den har förstås inte samma kapacitet och ergonomi som en maskin för daglig användning, men det kan man stå ut med. Värre är att sågbladen som följer med billiga maskiner inte håller måttet, men som tur är finns bättre blad att köpa till de flesta maskiner. En annan brist på många billigare maskiner är kort elkabel. En längre sladd förbättrar räckvidden men ännu bättre är det förstås om maskinen är batteridriven. Du slipper vara rädd för att kapa sladden av misstag och kan använda sågen överallt. Nackdelen är en tyngre och dyrare maskin, dock med utmärkt ergonomi och kvalitet. Saker som spelar stor roll vid daglig användning, mindre om du bara tänkt använda sticksågen lite då och då.

Så gjorde vi

Maskinerna har testats genom sågning i 22 mm gran, 12 mm plywood och 35 mm ek. Medföljande sågblad har i första hand använts. Betygskriterierna är design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyg 25 poäng.

betyg/12.jpgBruksbo - Dyr budget 

In/uteffekt: 600/- w
Vikt: 1,7 kg
Sladdlängd: 1,7 m
Konstruktion: Bygelsåg med två pendlingslägen och stödskena.
betyg/12.jpg
Omdöme: En enklare såg som är ungefär lika bra (eller dålig) som Cotech och ETC, men cirka 30% dyrare. Kapaciteten i själva maskinen är klart godkänd med ett bra sågblad. Det medföljande bladet ser ut att vara bra men är i själva verket ganska värdelöst. Vredet till pendlingsfunktionen är mycket trögt och gummihållaren för insexnyckeln (till sågblad och fot) gick sönder direkt. Manualen håller låg kvalitet. Okej ljudnivå och ergonomi. Inte särskilt prisvärd budgetmodell.
Cirkapris: 300 kronor

betyg/12.jpgDe Walt DW333K - Tung gung

In/uteffekt: 701/445 w
Vikt: 2,8 kg
Sladdlängd: 4 m
Konstruktion: Rak såg med snabbfäste för blad och pendling i tre steg. Blåsfunktion och mjukstart. Väska och flera sågblad ingår.

betyg/12.jpgOmdöme: Effektiv och stadig proffsmodell med strömbrytare på sidan, som kan vara något svår att nå vid sågning underifrån. Detta gäller dock samtliga enhandsmodeller. Eftersom sågen är tung är den stabil men krävande att arbeta med, även om ergonomin är utmärkt. Föredömligt snabbfäste för sågblad och hög kvalitet på medföljande blad. Samma kapacitet och lika bra köp som Bosch GST 135. Bärväskan är smidig och manualen är bra.
Cirkapris: 2500 kronor

betyg/12.jpgDe Walt DC330KB – Batteridrift

In/uteffekt: 18 v/400 w
Vikt: 3,4 kg
Sladdlängd: Finns ej
Konstruktion: Batteridriven såg med spånblås och pendling i tre steg. Dubbla 18 volts batterier och bärväska medföljer, laddtid 60 min. Snabbfäste för blad.
betyg/12.jpg
Omdöme: Kärlek finns på batteri, sa Wilmer X. Batteridrivna sticksågar har inte varit så vanliga hittills men fördelarna är många. Enklare mjukstart, ingen oro för att såga av sladden eller närhet till eluttag. Sågbladet stannar direkt då man släpper strömbrytaren, som dock måste hållas intryckt under sågning. Bra manual, funktioner och kapacitet, men på bekostnad av en hög vikt som gör det jobbigt att hantera maskinen i längden. Ett annat minus är att bullernivån ligger onödigt högt. Annars ett flexibelt alternativ för dig som har råd.
Cirkapris: 5000 kronor

betyg/20.jpgAEG Step 800X - Prisvärd

In/uteffekt: 710/- w
Vikt: 2,2 kg
Sladdlängd: 4 m
Konstruktion: Rak såg med snabbfäste för blad och pendling i tre steg, blåsfunktion. Väska ingår.

betyg/20.jpgOmdöme: Halvproffsig modell som sågar snabbt och effektivt, utan att bullra eller vibrera särskilt mycket. Föredömligt lång elsladd förbättrar kapaciteten ytterligare. Det medföljer endast ett sågblad som dock är av bra kvalitet. Strömbrytaren är något trög och stum. Fotplattan är inte lika påkostad som hos dyrare modeller, men erbjuder en enkel väg till ändrad sågvinkel genom att vrida ut en hävarm. Att byta blad går lika enkelt som på Makita. Själva designen är bruksig snarare än lyxig. AEG 800x är en bra medelväg.
Cirkapris: 1500 kronor

betyg/12.jpgMakita 4350FCT – Smidig

In/uteffekt: 720/- w
Vikt: 2,4 kg
Sladdlängd: 2,3 m
Konstruktion: Bygelsåg med belysning, tre pendlingslägen och snabbfäste för sågblad. Spånblås. Flera olika sågblad samt väska medföljer.
betyg/12.jpg
Omdöme: Lagom stor, tämligen stabil såg med ett smidigt system för att byta sågblad, inte lika gediget som De Walt men det är lättare att passa in sågbladet. Belysningen underlättar väsentligt vid sågning i dålig belysning och maskinen smyger igång behagligt. Den är lagom tung för att vara stadig, utan att vara klumpig. Tyvärr är sladdlängden lite i kortaste laget för att sitta på en proffsmaskin. Hög kapacitet och bra medföljande sågblad. Bra men kort manual med små illustrationer. Väskans skjutlås i plast är onödigt tröga att reglera.
Cirkapris: 2500 kronor

betyg/12.jpgMakita BJV180RF - Bäst i test 

In/uteffekt: 18 v/-
Vikt: 2,7 kg
Sladdlängd: finns ej
Konstruktion: Batteridriven bygelsåg med belysning och spånblås. Flera olika sågblad samt ett 18 v (3 AH) batteri och väska medföljer.betyg/12.jpg

Omdöme: Även denna maskin ger samma förlösande känsla av frihet och flexibilitet som De Walts batterimaskin. Den presterar minst lika bra men har fördelen att den är lättare att hantera och har en tystare gång som inte kräver hörselskydd hela tiden. Belysningen är också en stor fördel i många lägen. Nackdelen är att det bara medföljer ett batteri. Bra men kort manual med små illustrationer. Rejäl bärväska, men snäpplåsen i plast känns billiga och klena.
Cirkapris: 4500 kronor