Sök

Snyggare glass med skopa!

2004-08-11

Imponera på vännerna med snygga glasskulor till desserten. Smartson hjälper dig välja skopan som formar perfekta kulor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Zyliss 5/5 140 Bäst i test
Brabantia Profile 4/5 120 Lätthanterlig
WMF 4/5 110 Smäcker form
Duka Gastromax 2/5 30 Alltför plastig
Zack 3/5 130 Hygiensk form
Anders Petter Wallman 4/5 80 Bra halvklot
Åhléns 4/5 40 Budgetvalet
Duka Butler 4/5 70 Rejäla doningar
Leifheit 3/5 110 Lätt och lagom
Funktion 3/5 60 Ofunktionell

Sammanfattning

Tio glasskopor mellan 30 och 140 kronor har använts intensivt under en veckas test. Storfavoriten är skopan från Zyliss. Den har alla egenskaper en glasskopa ska ha och även den ovane fick kulorna att se proffsiga ut. Bottennappet är Dukas billiga skopa i plast. Glassen fastnar betydligt lättare på plast och därför är en skopa i metall att föredra. Skoporna från Brabantia, WMF, Åhléns och Leifheit ser närmast identiska ut, men Åhléns är billigast.

Inledning

Alla som gillar glass borde ha glädje av en bra glasskopa. Det är både roligare och godare att servera några snygga glasskulor än en stor glassklump som man bänt loss med en vanlig sked.
Skoporna från Anders Petter, Zack och Funktion har formen av ett halvt klot medan övriga är skålformade. Den förstnämnda typen har olika ”avpetare” som hjälper glassen lossna från skopan. De ovala skoporna kräver en annan teknik än de klotformade. Om skopan fungerar bra ska glassen formas till perfekta kulor genom att man skrapar upp glassen längs ytan. Överlag gäller att det är väsentligt mycket lättare att arbeta med glassen om skopan doppas i varmt vatten mellan varje kula. Glassen fastnar då inte alls och formar sig bättre. Skoporna är betygssatta utifrån kriterierna prestanda, kvalitet, design samt prisvärde. Glass direkt från frysen respektive lätt upptinad glass har använts. Samtliga modeller har handdiskats eftersom vi ville se hur lätt/svårt det var att komma åt med diskborsten.

Zyliss
Zyliss ICE CREAM 71470Fantastiskt redskap med gedigen proffskänsla. Skön tyngd i det massiva handtaget av blankvit plast och den välformade skopan med ”non-stick” beläggning. Utseendet matchar det moderna köket väl. Skopan formar glassen till perfekta kulor även om den är hård och kommer direkt från frysen. Släta ytor gör skopan mycket lättdiskad. Det finns ett litet upphängningshål bak. En kanonskopa som visserligen är dyr men ändå värd pengarna.

Anders Petter Wallman
Anders Petter Wallman
En halvklotsformad skopa av blankt rostfritt stål med fiffig avpetare som löper inne i skopan när man trycker ihop handtaget. Trevligt med fjädring i handtaget för mjukare hantering av detta i övrigt lite skramliga redskap. Lite svårt att få till riktigt snygga glasskulor var det dock, och utan ett varmvattendopp var det riktigt svårt. Alla delar inklusive kugghjulet är av metall vilket förlänger hållbarheten. Bästa klotformade skopan.

Brabantia Profile
Brabantia
Denna skopa får bra betyg tack vare att det är lätt att göra fina glasskulor. Men skopans verkliga förtjänst är att den är riktigt skön att hålla i och dessutom vacker att se på. Den blanka skopan är välformad och glassen släpper lätt. Det ovala handtaget i mattborstatt rostfritt stål med greppknottror är trevligt att hålla i. Mycket lättdiskad. Bra ögla för upphängning. Gedigen och snygg.

WMF
WMF
Det var något svårt att forma riktigt runda och snygga kulor med denna skopa, kanske för att den är så bred. Dock lyckades vi bättre efter lite övning. En tunn metallstång förbinder det cylinderformade handtaget i mattborstad metall med den fastsvetsade skopan. Men priset är i högsta laget för denna relativt klena skopa som dock är lätt att diska. Nätt upphängningsögla. Smäcker men lite svårarbetad modell.

Zack
Zack
Den färdiga glasskulan som denna halvklotsmodell formar utan problem trycks bestämt ur skopan med ett enkelt tryck på en frigöringsspak. Inget kladd med fingrarna alltså. Men skopan ligger obekvämt i handen eftersom handtaget är så kantigt. Det känns extra mycket då handtaget dessutom är kort och skär in i handen. Glassrester kan samlas i skrymslen och skarvar vilket gör skopan svårdiskad. Onekligen fräck design men inte direkt ergonomisk.

Åhléns
Åhléns
Lagom skålad skopa som formar fina och proffsiga kulor. Denna modell har testets längsta handtag och är trevlig att handskas med. Det blir minimalt med kladd eftersom handen inte kommer så nära glassen. Handtaget i matt rostfritt stål är ovalt och ligger skönt i handen. Bra upphängningsögla. En stilren och lättdiskad skopa till ett riktigt bra pris.

Duka Gastromax
Duka Gastromax
Glasskulorna blir snygga med denna modell men även om man doppar skopan i vatten så fastnar glassen lätt och måste petas bort. Tumstödet på handtagets baksida är en bra idé men fingrarna hamnar lite för nära glassen vilket resulterar i kladd. Skopan är annars lättdiskad och har ett praktiskt upphängningshål. Ett plus för priset och det skönt räfflade gummit på handtaget. Men plast är plast och kan inte mäta sig med metall i detta fall.

Duka Butler
Duka Butler
Glasskulorna blir mycket fina utan större ansträngning med denna skopa, men glassen tenderar att fastna om man inte doppat skopan i vatten innan. En helblank skopa med bulliga former och skön tyngd i rostfritt stål som skiljer sig från sina ovala konkurrenter då den är gjord i ett stycke utan skarvar och därmed tämligen lätt att diska. Det greppvänliga gummihandtaget är skönt och vackert. Ett bra köp i mellanprisklassen.

Leifheit
Leifheit
Detta smäckert långhalsade redskap med trendigt skaft i mattborstad stål gör snygga och runda glasskulor utan större ansträngning. Skopan är lagom bred, djup och lång. De svarta plastdetaljerna i handtaget känns dock inte helt relevanta eftersom de inte gör något för greppet utan bara är kosmetika. Tunn och snygg upphängningsögla. Lättdiskad utan skrymslen. En lagomskopa som inte direkt sticker ut från mängden.

Funktion
FunktionEn halvklotsmodell i metall där du med ett knyck på handtaget aktiverar ”avpetaren” i skopan. Men skopan känns skramlig och är inte så effektiv. Det är inte helt enkelt att få till jämna kulor på kort tid utan vattendopp mellan skoporna. Ett minus för att kugghjulet är av plast medan allt annat är i metall. Niten som sammanbinder skänklarna känns dessutom vass i handen. Svårdiskad modell med många dolda skrymslen.