Sök

Snygga till TV:n!

2005-03-04

Finns det någon mer svårmöblerad pryl än en TV? Men det finns möbler som gör förvaringen lättare och snyggare. Smartson presenterar en översikt av tio designade TV-möbler.

Modell Pris Kommentar
Copenhagen 3680 Ordentliga lådor
Apelzin 4000 Allt får plats
Norrebo 1500 Flyttbar mellanvägg
Fortuna 1380 Bra soffbord
Basso 5800 Brett användningsområde
Riva 3460 Praktisk skjutdörr
Tunhem 1400 Rymlig låda
Velodrome 4820 Två storlekar
Wales 1950 Rymmer mycket
Arlis 2150 Stilren design

Sammanfattning

Marknaden erbjuder många TV-bänkar i olika material, allt från plast och rostfritt stål till fanér och massivt trä. Inför köpet ställs man inför frågan huruvida man vill skapa en TV-hörna som lyfter fram teknikkänslan, eller om man vill låta TV-möbeln tala sitt tydliga språk. Eller så vill man bara att allt ska vara praktiskt. Vi har valt att titta närmare på möbler som har ett brett användningsområde och som kan användas till andra förvaringslösningar än bara TV:n. Bildrörs-TV:n kanske snart åker ut till förmån för en platt skärm och då känns en möbel med bredare användningsområde som den mer långsiktiga investeringen.

Inledning

Möblerna i vår översikt kostar mellan 1400 och 5800 kronor. De flesta är gjorda i klassiska träslag som ek, furu eller björk. Det är också vanligt förekommande att man kan välja andra träslag, som valnöt eller körsbär. Om man tittar runt i butikerna verkar det vara ek som är mest inne just nu, men valnöt verkar bli det trendriktiga materialet 2005. Bland de tio modellerna i översikten är fyra försedda med hjul, vilket får ses som en fiffig detalj. Sex modeller har dörrar eller lådor som stänger ute en del av dammet som lätt samlas kring den här typen av utrustning. Tänk på att det kan vara bra att ha TV:ns mått till hands när du ska hitta din nya TV-möbel.

mini-ARLISArlis
Den här TV-bänken kommer från R.O.O.M och ingår i Terence Conrans Habitat-serie som började säljas i Sverige under hösten 2004. Den följer trenden och är tillverkad i ekfanér på spånskiva och har fyra ordentliga hjul varav två är låsbara. Den solida ryggen tillsammans med två hål för sladdar gömmer undan apparaternas baksidor och kablar. Levereras omonterad. Plats för video, dvd, digitalbox, men saknar given plats för tillbehör som kassetter och skivor. Mått: 110x40x43 centimeter. Maximal belastning: 100 kg.

mini-Velodrome frilagdVelodrome
Med sin enkla och tidlösa form uttrycker den här möbeln klassisk skandinavisk design med finess. Designern Peter Eklås ligger bakom formgivningen och möbeln hittar man bland annat på Designtorget där den finns i två olika storlekar. Välj mellan björk, körsbär och ek. Levereras färdigmonterad. Det finns bara ett utrymme för video etc. vilket gör att tillbehör måste staplas för att få plats. Mått : 93x35x48 centimeter. (76x35x40 centimeter.) Maximal belastning: 60 kg (40 kg).

mini-fortunaFortuna
Designen påminner något om Arlis med öppna utrymmen för exempelvis video och dvd, men då Arlis har en sluten baksida är Fortuna öppen runtom. Möbeln kommer från Svenska Hem och finns tillgänglig i många olika butiker runtom i landet. Den är tillverkad i körsbärsfanér och foliebelagd spånskiva och är utrustad med fyra hjul varav två låsbara. Levereras omonterad. Saknar hål för sladdar. Mått: 110x44x45 centimeter. Uppgifter om maximal belastning saknas.

mini-RivaRiva
En modernt designad TV-bänk i valnöt som hittas på Posh Living eller House och ger många möjligheter till möblering med fanér i ryggen. Formgivare är Raymond Peterson. På möbelns baksida finns hål för sladdar. Riva är utrustad med en skjutdörr i frostat glas och finns förutom valnöt även i oljad ek och björk. Levereras omonterad. Mått: 120x38x50 centimeter. Uppgifter om maximal belastning saknas, men tillverkaren försäkrar att alla TV-apparater kan ställas på Riva.

mini-walesWales
En mediamöbel med enkla och raka former i ekfanér från Mio. Fem olika fack gör det möjligt att få plats med många olika apparater. Wales är utrustad med fyra hjul varav två är låsbara. Det finns inga särskilda hål för sladdar, men den öppna ryggen gör att dessa kan ledas bakom bänken. Möbeln finns endast framtagen i ek. Mått: 143x50x50 centimeter. Maximal belastning: 80 kg.

mini-TunhemTunhem
Tunhem känns med sin klassiska design lika mycket som en hallmöbel. Den kommer från IKEA och är tillverkad i massiv furu, med träfiberskiva i ryggen och två fack för diverse mediaapparater samt en lättrullad, vit låda försedd med utdragsstopp. Designern heter Tord Björklund. Levereras omonterad. Saknar hål för sladdar. Mått: 130x51x60 centimeter. Maximal belastning: 100 kg.

mini-NorreboNorrebo
En kubistisk TV-möbel i björkfanér med rena linjer formgiven av Francis Cayouette. Kan som många andra användas till annan förvaring än TV-utrustning, särskilt då avdelaren i det öppna facket är flyttbart och kan anpassas till olika storlekar. Norrebo kommer från IKEA och är försedd med en lättrullande förvaringslåda med framsida i massiv björk. Lådans avdelare är också flyttbar. Levereras omonterad. Saknar hål för sladdar. Mått: 112x44x60 centimeter. Maximal belastning: 100 kg.

mini-CopenhagenCopenhagen
Med raka och enkla linjer uttrycker den här möbeln en klassisk design som Bolia Design Group ligger bakom. Den är tillverkad i massiv, oljebehandlad ek. Rekommendationen är att komplettera med sockel eller ben om bänken ska användas för en TV-apparat, för att komma upp i lagom "titthöjd". Dessa tillbehör säljs separat. Hyllornas mått är 76,5x16x43,5 centimeter. Levereras färdigmonterad. Saknar hål för sladdar. Mått: 119x37x46 centimeter. Maximal belastning: 50 kg.

mini-basso_1Basso
I Basso-serien, som hittas bland annat på Posh Living och House, finns nu även en TV-bänk i vitlack. Den är minimalistiskt formgiven av Raymond Peterson och har fyra lådor med stilrena knoppar. Möbeln finns även att köpa i oljad ek och valnöt. Levereras omonterad. Saknar hål för sladdar. Mått: 203x40x60 centimeter. Uppgifter om maximal belastning saknas, men tillverkaren försäkrar att den håller för alla TV-apparater.

mini-Apelzin TVbankApelzin
Den här TV-möbeln är designad av Stockholmsparet Bratt & Kahl och tillverkas i fanerad ek. Den kan köpas på Stalands Möbler. Möbeln står stadigt på fyra ben och är försedd med två avlånga fack avsedda för video- eller DVD-apparater samt fyra lådor. Levereras omonterad. Inga hål för sladdar. Mått: 120x45x52 centimeter. Uppgifter om maximal belastning saknas.