Sök

Snabbtestat: Gaggia Titanium

2006-11-06

Gaggia Titanium är en helautomatisk espressobryggare med separata värmeelement för kaffe och ånga. Smartson risar och rosar.

Modell Pris Kommentar
Gaggia Titanium 11000 Pang-pang-pang

Sammanfattning

Gaggia Titanium är ett alternativ för dig som vill njuta av den italienska kaffekulturen hemma eller på jobbet, men ändå hellre vill fokusera på drickandet än på konsten att göra den perfekta espresson. Titanium är helautomatisk vilket innebär att den både maler och brygger kaffet via en knapptryckning. Vidare kan den skumma mjölk samt värma tevatten via ångarmen. Titanium är kompakt och erbjuder bra funktionalitet. Panelen med sju knappar är överskådlig och matchar den gedigna designen i stål. Knapparnas symboler skulle dock kunna vara tydligare. Malningsgrad och mängden kaffe per kopp justeras via två reglage som är placerade i bönbehållarens bakre del. Justeringen är hyfsat enkel och bör göras efter böntyp samt efter tycke och smak.

Inledning

Titanium Gaggia snabbtestEn nackdel med kvarnen är att den är onödigt högljudd i jämförelse med till exempel referensmaskinen Jura Z5. När sedan kaffet doseras inför bryggningen avges före varje kopp ett högt slagljud (pang-pang-pang) som är ganska störande. En annan dålig detalj är att ångarmen sitter lågt, vilket försämrar åtkomligheten även om den är böjbar i sidled. Tack vare de separata värmeelementen för ånga respektive kaffe går det snabbt att skumma mjölken. Man behöver inte vänta med att brygga kaffe efter skumning, som med många halvautomatiska maskiner. I vårt test skummade vi 2 dl mjölk på cirka 45 sekunder med fullgott resultat. Kaffets kvalitet är också relativt jämn, men liksom på många andra helautomatiska maskiner måste man göra några koppar i följd innan espresson uppnår minimigränsen 65 grader. Creman är ljusbrun och cirka 2 millimeter tjock. Smaken är distinkt, även om det finns mer väldefinierade bönor än de som användes vid testet (Dibar Café).

Sammantaget står sig Gaggia Titanium väl i jämförelse med andra automatiska maskiner vi testat i samma prisklass. Det man kan sakna är lite enklare och tydligare inställningsmöjligheter för kaffets styrka. En stor nackdel är även det höga arbetsljudet och ångarmens funktionalitet. Rengörning av vattenbehållare, tömning av sump och droppbricka fungerar däremot godkänt. Koppvärmaren upptill är rejäl och luckan för färdigmalt kaffe är tillgänglig på maskinens övre front. Gaggia har dock lyckats bättre med sina halvautomatiska modeller som TS, Baby D och Classic.

Snabbfakta: Gaggia Titanium
Effekt: 1250 watt/15 bar
Vikt: 10 kg
Hölje: Stål
Vattentank: 2.2 liter
Bönbehållare: 250 g
Färger: Silver, grafitgrå
Mått (h/b/d): 390/280/385 mm
Digital display
Aktiv koppvärmare
Cirkapris: 11 000 kronor

Så gjorde vi
För att testa kvaliteten på maskinen har vi mätt temperaturen på den färdigbryggda espresson, som minst ska hålla 65 grader. Färska espressorostade bönor har använts (Dibar Café). Maskinen kalibrerades och användes med passande malningsgrad för en bryggningstid på 20-30 sekunder. Espressons kvalitet har bedömts utifrån både smak och crema. En bra crema ska vara 2-3 millimeter tjock, hasselnötsfärgad, jämn och inte fläckig. Vi har även mätt hur lång tid det tar att skumma 2 deciliter mjölk upp till cirka 65 grader. Skummet ska ha små bubblor och vara mjukt och följsamt. Maskinen har slutligen bedömts för design, funktioner, kvalitet och prisvärde.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: