Sök

Snabbt & enkelt

2007-01-02

En effektiv vattenkokare spar både tid och energi. Smartson testar tio modeller från 400 till 1300 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Krups Aqua Control 14/25 700 Brännhet
Dualit 20/25 1350 Effektiv
Siemens Porsche 19/25 1300 Framtidstro
Tefal Vitesses 17/25 450 Liten
Obh Nordica Chili 12/25 600 Långsam
Braun Impression 20/25 1100 Välbyggd
Philips HD4665 18/25 600 Smidig
Bosch Private Collection 17/25 400 Billigast
Watt 17/25 600 Tydlig lampa
Princess Mirror 18/25 700 Snabbast

Sammanfattning

En bra vattenkokare är perfekt till att koka upp vatten snabbt till te, pulverkaffe och andra varma drycker. Genom att förvärma vatten till pastakoket spar man energi och tid även till matlagningen. Det går betydligt snabbare att koka upp vatten via en vattenkokare än att värma på elspisen.

Inledning

I vårt test tittar vi på hur snabbt modellerna kokar 1 liter kallt vatten och hur väl de håller temperaturen efter 30 minuter. Den snabbaste modellen är Princess Mirror med tiden 2 minuter och 37 sekunder. Långsammast är Obh Nordica Chili som kokar 1 liter på 3 minuter och 30 sekunder. Skillnaden är marginell mellan den bästa och sämsta, men den är värd att poängtera. Bäst på att behålla värmen är Siemens Porsche med temperaturen 80 grader efter 30 minuter.

Det är viktigt att vattenkokaren är enkel att servera med och enkel att rengöra. Eftersom det bildas avlagringar från kalk vid elementet är det en fördel om filter och värmerör (eller platta) är enkla att rengöra. Bäst är om kannan har inbyggd värmeplatta. Då går det enkelt att diska kannan. De flesta vattenkokare har ytterhölje av metall och blir väldigt varma, med risk för att bränna sig. Överlag fungerar alla testade modeller bra att hälla med, men man bränner sig lätt på till exempel Krups Aqua control. Sladdarna är minst 65 cm långa vilket är i minsta laget. Kontaktplattorna mellan elanslutning och kanna skulle också kunna vara mer gediget utförda så att kannorna står stadigare. Sammantaget behöver man inte lägga mer än 500 kronor för att få en väl fungerande vattenkokare. Ett bra exempel är Bosch Private för 400 kronor.

Så gjorde vi

Vattenkokarna har bedömts med avseende på kapacitet, design, kvalitet, funktioner samt värde för pengarna. Snabbheten har mätts genom att koka upp 15-gradigt vatten. Vidare har vi mätt vattentemperaturen i kannan efter 30 minuter. Maxbetyget är 25 poäng.

Krups Aqua control
Betyg: 14/25
Kommentar: Brännhet
Krups Aqua control är en ljudlig vattenkokare i borstat stål med maxvolymen 1,6 liter. Modellen är utrustad med en tydlig startknapp och det tar 3 minuter att koka en liter vatten. Personer med normalstora händer bränner sig lätt vid servering, eftersom knogarna går emot det kokheta höljet i stål. En onödig konstruktionsmiss på en i övrigt väldesignad produkt. Pipskyddet som ska hindra vattenspill och värmeläckage fungerar, men sluter inte helt tätt. Annars är modellen effektiv. Vattnets temperatur uppmättes till 75 grader efter 30 min. Effekt: 2200 Watt. 
Cirkapris: 700 kronor

Dualit
Betyg: 20/25
Kommentar: Effektiv
Dualit vattenkokare arbetar tyst och effektivt med en retroinspirerad design. Maxvolymen är 1,5 liter och handtaget är rejält och passar både små och stora händer. Locket sitter ordentligt och ramlar inte av vid servering. Att hälla upp går också bra utan spill, men kannan är ganska tung. Vattenfiltret är enkelt att ta bort vid rengörning, men värmeelementets placering försvårar rengöring. Det tar endast 2 minuter och 40 sekunder att koka en liter vatten och temperaturen uppmättes till 74 grader efter 30 minuter. Godkänd sladdlängd, högt kvalitetsintryck och högt pris. Effekt: 2300 Watt.
Cirkapris: 1350 kronor

Siemens Porsche
Betyg: 19/25
Kommentar: Framtidstro
Siemens Porsche är en gedigen vattenkokare som håller värmen bra. Efter 30 minuter uppmättes vattnets temperatur till 80 grader och 1 liter vatten tog 3 minuter att koka upp. Handtaget är långt, greppvänligt och man bränner sig inte på ytterhöljet vid servering. Locket öppnas och stängs enkelt och strömbrytaren är tydligt upplyst. Kannan är stor och upplevs som väl tilltagen trots att den bara rymmer 1,5 liter. Kannan står lite vingligt på kontaktplattan och filtret är svårt att sätta tillbaka efter rengöring. Ett påkostat alternativ med detaljer som sticker ut på ett bra sätt. Effekt: 2400 Watt.
Cirkapris: 1300 kronor

Tefal Vitesses
Betyg: 17/25
Kommentar: Liten
Tefal Vitesses är en snabb vattenkokare med volymen 1 liter. Formatet är inte så skrymmande även om handtaget sticker ut lite. Modellen fungerar bra för både små och stora händer men upplevs halt att hålla i. Det finns olika temperaturlägen, från kokande till ett svagare läge när man ska dricka te eller liknande direkt. Det tar 2 minuter och 45 sekunder att koka en liter vatten och temperaturen uppmättes till 75 grader efter 30 minuter. Sladden är 65 cm lång. Plus för dolt värmeelement och ett hyfsat lågt pris i sammanhanget. Minus att locket inte håller tätt, annars är kannan okej att hälla upp med. Effekt: 2200 Watt.
Cirkapris: 450 kronor

Obh Nordica Chili
Betyg: 12/25
Kommentar: Långsam
Obh Nordica Chili är en vattenkokare i rödmetallic som rymmer 1,7 liter vatten. Handtaget är stort, plastigt och lite billigt. Höljet är tillverkat i tunn metall och är lätt att bränna sig på. Startknappen är lätt att komma åt. Vattennivån är hyfsat tydlig medan kontaktplattan känns instabil. Locket öppnas med ett knapptryck. I jämförelse med övriga modeller är tiden och temperaturen sämst. Det tar 3 minuter och 30 sekunder att koka en liter vatten och temperaturen uppmättes till 68 grader efter 30 minuter. Godkänd att servera med, halvbra helhetsintryck. Effekt: 2000 Watt.
Cirkapris: 600 kronor

Braun Impression
Betyg: 20/25
Kommentar: Välbyggd
Braun Impression har ett välbyggt hölje i borstat stål. Effekten är medelgod med en koktid på dryga 3 minuter för en liter vatten (rymmer 1,7 liter). En lampa indikerar när den är i drift, men placeringen gör den svår att se. Locket öppnas via ett knapptryck, men man måste ofta hjälpa till med handen. Bra att hälla med, men handtaget skulle kunna ha bättre grepp. Efter 30 minuter uppmäts vattnet till 78 grader. Högt kvalitetsintryck och högt pris. Effekt: 2200 Watt.  
Cirkapris: 1100 kronor

Philips HD4665
Betyg: 18/25
Kommentar: Smidig
Philips HD4665 rymmer 1,7 liter vatten och är tillverkad i borstat stål. Trots att den rymmer mycket är formatet smidigt och den tar inte mycket plats. Strömbrytaren är belyst och känns bräcklig. Handtaget är rejält, men ett bättre fäste hade ökat användarvänligheten. Den kokar en liter vatten på 3 minuter och 10 sekunder. Vill du absolut ha borstat stål är detta ett prisvärt val, men det saknas en knapp för att öppna locket. Temperaturen var 72 grader efter 30 minuter. Effekt: 2400 Watt.
Cirkapris: 600 kronor

Bosch Private collection
Betyg: 17/25
Kommentar: Billigast
Bosch Private collection är en lite enklare vattenkokare helt i plast. Volymen är 1,7 liter och kannan upplevs stor i jämförelse med till exempel Philips HD4665. Priset är dock tilltalande och effekten godkänd. Det tar 3 minuter och 20 sekunder att koka en liter vatten och temperaturen uppmäts till 76 grader efter 30 minuter. Tydlig display och enkel att servera med. Rengörning av filtret och innanmätet är godkänt, men locket känns bräckligt. Trots priset är funktionen densamma som hos de dyrare modellerna. Skillnaden handlar enbart om design och materialval. Effekt: 2400 Watt.
Cirkapris: 400 kronor

Watt
Betyg: 17/25
Kommentar: Tydlig lampa
Watts vattenkokare påminner om Dualit i design och funktion. Det som utmärker modellen är den tydliga lampan som lyser vid drift. Handtaget är aningen svängt och har bra greppbarhet. Det yttre höljet blir dock ganska varmt och det är lätt att bränna sig på locket. Det tar strax under 3 minuter att koka en liter vatten. Efter 30 minuter uppmättes temperaturen till 75 grader. Häller man för snabbt blir det lätt spill från kannan. Annars fungerar denna modell bra trots ett trögt lock. Volymen är 1,7 liter.
Cirkapris: 600 kronor

Princess Mirror
Betyg: 18/25
Kommentar: Snabbast
Princess Mirror är konstruerad av stål, glas och plast. Maxvolymen är 1,4 liter och designen skiljer sig en del mot övriga modeller. Handtaget är stort, men greppvänligheten är inte av högsta klass. Det går dock bra att servera med kannan samt att öppna och stänga locket. En nackdel är att locket inte är så enkelt att lossa vid rengöring. Annars är den klart snabbast med koktiden 2 minuter och 37 sekunder på en liter vatten. Den håller även värmen bra med 76 grader efter 30 minuter. Står stadigt men saknar sladdförvaring under kontaktplattan. Effekt: 2400 Watt.
Cirkapris: 700 kronor