Sök

Smarta dammsugare

2007-04-24

Smartson testar åtta dammsugare i prisklassen 2000-3000 kronor, varav tre utan dammpåse. Alla är godkända men ingen framstår som överlägset bäst.

Modell Betyg Pris Kommentar
Siemens VSO8G2032 18/25 2500 Hög kapacitet
Bosch BSG82212 17/25 2500 Storstilad
Miele S4281 17/25 2300 Kort räckvidd
Miele S5380 XXL 19/25 3000 Tysk kvalitet
Electrolux Z8228 19/25 3000 Bärvänlig
Philips FC9222 18/25 3000 Rymdålder
Philips FC9160 18/25 2000 Sugstark
Samsung VCC6560 14/25 2200 Liten och påslös

Sammanfattning

Att dammsuga är för många av oss en nödvändig men tråkig syssla. Dammsugaren är tung att bära och dra med sig, den bullrar en hel del och om effekten inte är anpassad till underlaget blir städningen bara jobbig och tidsödande. Men med rätt utrustning blir det renare i huset och du kan städa med ett litet leende istället för att få svettpärlor i pannan. I stort sett alla nya dammsugare förutom de allra billigaste har steglös effektreglering och teleskoprör som gör att du kan optimera sugeffekt och arbetsställning. Alltför hög effekt på mjuka underlag gör att munstycket suger fast i mattan. Å andra sidan behövs hög sugeffekt för att få med sig skräp och grusrester från skor på hårda golv. Man ska inte behöva dra munstycket fram och tillbaka flera gånger över samma område för att få rent, och att hela tiden kröka rygg kan göra det enklaste städprojektet till en tämligen obekväm upplevelse.

Inledning

Påse? Ja tack
Dagens dammsugare erbjuder bra ergonomi och acceptabla bullernivåer, men det krävs att man är beredd att investera ett par tusen kronor för att få en modell som motsvarar kraven, även i en mindre lägenhet. Mindre modeller kan mycket väl räcka till för att städa hemmet, men då får man stå ut med högre buller, sämre dammfilter och mindre genomtänkta funktioner. I detta test har vi fokuserat på prisklassen 2000-3000 kronor. En nyhet är modeller som inte använder påse utan samlar dammet i en plastbehållare. Fördelen är att man slipper köpa dammsugarpåsar, nackdelen är att behållaren är liten och att det dammar vid tömning. Effektmässigt är det ingen skillnad, men var beredd på att betala några hundralappar extra för att slippa handla påsar. En bieffekt är att grus och andra hårda föremål skapar ett rasslande ljud när de virvlar runt i plastbehållaren. Vi behåller nog påsen trots allt.

Fakta: Hepa filter
Hepa är en gemensam standard för reducering av partiklar i utblåset på dammsugare. Alltför många dammpartiklar i luften kan vara skadligt på sikt och dammsugaren har tidigare varit boven i dramat eftersom den sätter partiklarna i rörelse vid städning. Det finns olika graderingar på Hepa eller S-klass filter, vanligast är 12 eller 13. Ju högre siffra, desto bättre filtreringsgrad. Ett Hepa 12 filter stoppar 99,5 procent av alla partiklar innan de kommer ut i inomhusluften, men då krävs också att maskinens chassi är tätt och saknar glipor där partiklarna kan smita ut.

Så gjorde vi

Dammsugarna har bedömts utifrån Funktioner, Design, Kvalitet (även buller), Kapacitet samt Prisvärde. Som underlag har använts nålfiltmatta, knuten ullmatta, linoleum samt stavparkett i ek. Vid testet har vi använt vetemjöl, kaffepulver och finkornigt grus. Maxbetyget är 25 poäng.

Siemens VSO8G2032 - Hög kapacitet

Effekt: 2000 watt
Volym: 6 liter
Vikt: 6,1 kg
Räckvidd: Sladd 9 m, totalt 12 m
Ljudnivå: i u
Manual: Bra, väl illustrerad
Relativt stor och tung dammsugare i traditionell design med steglös effektreglering på maskinen. Extra munstycke för hårda golv medföljer. Hepa filter och automatisk kabelvinda. Teleskoprör i aluminium. Sladdvindan är effektiv men kontakten åker lätt ur vägguttaget då man drar maskinen med sig. Munstycket har ett brett hjul undertill och rullar lätt på matta och hårda golv. Motorn bullrar inte mycket, det är mest munstycket som låter men samtidigt suger den effektivt även på halvfart. Effektreglaget går att hantera med foten. Maskin och detaljer håller hög kvalitet. En rejäl produkt som inte erbjuder så mycket finesser. Cirkapris: 2500 kronor.

Bosch BSG82212 - Storstilad

Effekt: 2200 watt
Volym: 6 liter
Vikt: 6,1 kg
Räckvidd: Sladd 9 m, totalt 12 m
Ljudnivå: i u
Manual: Kortfattad på många språk
Ergomaxx BSG82212 har samma chassi och steglösa effektreglering som Siemens. Utöver det har den ett extra bärhandtag baktill och något högre effekt. Hepa filter och automatisk kabelvinda. Teleskoprör i aluminium. Sober, svart och stor dammsugare med väl utformade detaljer. Bra sugeffekt och låg bullernivå. Munstycket rullar dock inte lika lätt och är inte heller lika gediget som hos Siemens. Maskinen är stor och tung men ändå smidig att bära tack vare dubbla handtag (men Siemens handtag är bättre). Även här regleras effekten steglöst på chassit vilket går att göra med foten. Stor dammpåse och bra kvalitetsintryck. Valet mellan Bosch och Siemens känns som en ren designfråga. Cirkapris: 2500 kronor.

Miele S4281 - Kort räckvidd

Effekt: 2000 watt
Volym: 3,5 liter
Vikt: 6,5 kg
Räckvidd: Sladd 5 meter, totalt 8 m
Ljudnivå: 74 dB
Manual: Väl illustrerad
Kompakt modell med 6-stegs effektvred, automatisk kabelvinda och rostfritt teleskoprör. Chassi i rödmetallic med silverfärgade detaljer. Den mindre dammsugaren från Miele har samma gedigna konstruktion som den större, men sämre räckvidd då både kabel och rör är kortare. Detta är alltså inget bra alternativ för den med lite större ytor att städa, även om sugkapaciteten och alla detaljer håller fullt godtagbar kvalitet. Munstycke och reglage är samma som på Miele S5380, vilket innebär bra sugförmåga men att effekten måste regleras med handen. Bullernivån är hög och Hepa filter saknas, det senare är lite märkligt med tanke på prisklassen. En fördel är att maskinen är lätt att bära med sig. Cirkapris: 2300 kronor.

Miele S5380 XXL - Tysk kvalitet

Effekt: 2200 watt
Volym: 4,5 liter
Vikt: 7,9 kg
Räckvidd: Sladd 7 meter, totalt 10 m
Ljudnivå: 74 dB
Manual: Väl illustrerad.
Stor dammsugare med effektreglering i 6 steg via vridreglage och Hepa filter. Rostfritt, extra långt teleskoprör. Extra förlängningsslang. Välbyggd dammsugare med extra långt teleskoprör och kvalitativa detaljer, designen är dock ganska konventionell. Vredet till effektregleringen kan inte styras med foten. Yttermåtten är smidiga trots att påsen rymmer mycket. Munstycket rengör effektivt men ger också en del friktion på mjuka underlag. Testets skönaste handtag. Cirkapris: 3000 kronor.

Electrolux Z8228 - Bärvänlig

Effekt: 1800 watt
Volym: Ej angiven
Vikt: 7,3 kg
Räckvidd: 10 meter sladd, totalt 13 m
Ljudnivå: 81 dB
Manual: Bra skriven, små bilder
Twinclean Z8228 är en påslös dammsugare med två effektsteg, automatisk kabelvinda samt Hepa filter. Munstycket behöver inte ställas om från mjuka till hårda underlag. Modell utan dammpåse och behållare på cirka 1,5 liter. Maskinen har föredömligt lång räckvidd men effekten går endast att reglera i två steg med en touchknapp på chassit. Teleskopröret är lätt men något klumpigt och för tankarna till robotleksaker för sjuåringar. Men funktionaliteten är god och tack vare stort handtag är maskinen lätt att bära. Bra, automatisk sladdvinda. Munstycket saknar borst och behöver inte ställas om beroende på underlaget, friktionen är också föredömligt låg. Till skillnad från Philips motsvarighet rasslar det inte lika mycket från grus och liknande i behållaren och maskinen arbetar tyst på lågvarv. Priset är högt, men det är testets bästa påslösa modell. Cirkapris: 3000 kronor.

Philips FC9222 - Rymdålder

Effekt: 2000 watt
Volym: 1,5 liter
Vikt: 7,5 kg
Räckvidd: Sladd 9 meter, totalt 12 m
Ljudnivå: 78 dB
Manual: Välskriven men billigt utförd
Påslös dammsugare i hypermodern, silvermetallic design med Hepa filter och lackerat teleskoprör. Denna maskin har samma typ av munstycke och sugslang som Philips FC9160, men ett kortare tvådelat teleskoprör. Räckvidden är godkänd med bra åtkomst även i trånga utrymmen men med hög friktion mot matta. Effekten är lite lägre och bullernivån ska också vara något lägre än hos FC9160, vilket stämmer bra i verkligheten. Chassit är smakfullt designat med blå ljusdioder som indikerar sugeffekten i fem steg, reglering sker med tryckknappar som är ganska svåra att hantera med foten. Stort, stadigt men inte särskilt skönt bärhandtag. Bra sugeffekt, men hårda föremål skapar mycket oljud när de snurrar runt i behållaren av hårdplast. Onödigt högt pris. Cirkapris: 3000 kronor.

Philips FC9160 - Sugstark

Effekt: 2200 watt
Volym: 4 liter
Vikt: 6 kg
Räckvidd: 12 m
Ljudnivå: i u
Manual: Välskriven men tråkig
Medelstor maskin med Hepa filter och hög sugeffekt. Med tanke på hög effekt och Hepa filter får priset betecknas som lågt. Högsta sugeffekten någonsin enligt tillverkaren. Effektreglering via vred som går att reglera med foten, i övrigt är finesserna få. Ljudvolymen är behaglig på låga varv. Teleskopröret är tungt och långt. Maskinen ger ett plastigt och billigt intryck, men kapaciteten är bra. Munstycket ger god åtkomst i hörnen. Cirkapris: 2000 kronor.

Samsung VCC6560 - Liten och påslös

Effekt: 1800 watt
Volym: 1,2 liter
Vikt: 5,2 kg
Räckvidd: 9 meter varav 6 m sladd
Ljudnivå: 78 dB
Manual: Mycket bra och tydlig
Påslös dammsugare med två extra munstycken för hårda golv samt roterande borste. Hepa-filter och steglös effektreglering på chassit. Teleskoprör i aluminium. Snygg liten dammsugare i röd metallic och silverfärgad plast. Skjutreglaget för sugeffekt är litet och inte ergonomiskt. Maskinen rullar däremot lätt på sina stora hjul. Motorn bullrar en hel del och man skruvar helst ner effekten en bit för att slippa oljudet. Räckvidden är kort på grund av sladdlängden, ett plus för två extra munstycken även om dessa samt övriga detaljer är av enklare slag. Smidig tömning av dammbehållaren. Maskinen har en klen sladdvinda och känns överlag lite leksaksmässig. Även Samsung tar bra betalt för möjligheten att slippa dammpåsar. Cirkapris: 2200 kronor.