Sök

Smaksätt med vitlök

2007-01-22

Med en bra vitlökspress är det enkelt att smaksätta maten. Smartson testar tio modeller som krossar, pressar eller skivar vitlöken allt efter smak.

Modell Betyg Pris Kommentar
Koncis 16/25 50 Prisvärd
Steel 16/25 100 Svajig
Oxo 14/25 170 Breda handtag
Satake 17/25 240 Exklusiv
Culinare 22/25 100 Skivare
Alligator 22/25 170 Minihackare
Garlic Card 8/25 45 Kreditkort
Royal vkb Vitlökskross 23/25 150 Kavel
Flavour Shaker 14/25 280 Mortel
Fiskars 13/25 65 Fiskars

Sammanfattning

Vitlök är en god och nyttig krydda. Det finns många olika redskap för att sönderdela vitlöken, allt ifrån traditionella vitlökspressar till skivare och krossare. Vad man väljer är en fråga om personlig smak. Nicklas Larsson, kökschef på Dront restaurang & bar i Stockholm, föredrar att riva eller skiva vitlöken.

- Jag tycker att man får ut mer av klyftan och när vitlöken pressas kan smaken ibland bli lite bitter. Dessutom slipper jag att rengöra pressen eftersom detta många gånger är lite omständligt. Ett tips är att fräsa löken i smör i stekpannan innan man smaksätter maten. Detta för att smaken kommer fram av värmen.

Inledning

Testets olika vitlöksredskap är funktionella och ingen lämnar stora mängder rester efter sig. Resultatet är inte heller mycket att klaga på, även om olika modeller är mer eller mindre effektiva och lätthanterliga. Vitlökskrossen från Royal vkb är enkel, praktisk och funktionell. Alligator är en minihackare som finfördelar vitlöken i små kuber, en praktisk konstruktion med smart rensningsfunktion. Culinare vitlöksskivare är en mångsidig och mycket användbar konstruktion med skiv- och rivjärn. Vill man ändå ha en traditionell press finns Ikea Koncis, en klassisk modell som är mycket prisvärd. Garlic Card är ett plastkort med räfflor, smart men inte bästa alternativet. Jamie Oliver Flavour Shaker mosar tärnad vitlök väl men man får skaka ordentligt, dock är det ganska osmidigt att få ur vitlöksmassan. Shakern passar till torra kryddblandningar men för vitlök finns bättre alternativ.

Så gjorde vi

Vi har bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktion samt prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Koncis
Betyg: 16/25
Kommentar: Prisvärd
Koncis är en liten och lätthanterlig vitlökspress från Ikea. Modellen är tillverkad i borstat stål och har två runda smala handtag. Den är hård att greppa men passar små händer eftersom den är liten i storleken. Det går enkelt att plocka isär pressen för rengöring. Dock kan små lösa delar gärna försvinna. Konstruktionen känns gedigen och ger ett bra kvalitetsintryck. Hela vitlöksklyftan pressas utan problem. En ordinär men prisvärd och liten vitlökspress.
Cirkapris: 50 kronor

Steel
Betyg: 16/25
Kommentar: Svajig
Steel är en vitlökspress från Duka i konventionell konstruktion, som är lätt att hantera. Handtagen är smala och passar mindre händer, men är lite obekväma och konstruktionen känns svajig när man pressar ihop handtagen hårt. Pressen har en praktisk rensare som lösgör skal och lök som fastnat i silen. Modellen går inte att plocka isär men är enkel att rengöra. Pressen är lätthanterlig och tar hand om hela vitlöksklyftan. Den är stilren och kan gärna hänga framme i köket, men kunde ha haft ett bättre kvalitetsintryck.
Cirkapris: 100 kronor

Oxo
Betyg: 14/25
Kommentar: Breda handtag
Oxo är en stor vitlökspress från Sagaform. Handtagen är grova, rundade och behagligt gummerade. Man får ett stadigt grepp men eftersom handtagen är stora passar den främst större händer. Konstruktionen är rejäl och kvalitetsintrycket bra. Pressen har en inbyggd rensare som hjälper till att lösgöra skal och rester av vitlök. Går inte att plocka isär men är enkel att rengöra. Modellen fungerar bra och pressar hela klyftan. Tung och gedigen modell.
Cirkapris: 170 kronor

Satake
Betyg: 17/25
Kommentar: Exklusiv
Satakes vitlökspress har en exklusiv design. Konstruktionen är traditionell och mycket gedigen. Handtagen är stora och räfflade vilket ger ett stadigt grepp. Dock passar den stora händer bättre än små. Modellen har plats för mycket vitlök och pressar hela klyftan utan att lämna rester. Den har även en rensare som lossar skal och lökrester. Går inte att plocka isär men är enkel att rengöra. En stor och exklusiv press med hög kapacitet, men kanske lite väl dyr.
Cirkapris: 240 kronor

Culinare
Betyg: 22/25
Kommentar: Skivare
Culinare är en prisvärd vitlöksskivare från Jestrade i plast, med både skärblad samt rivjärn. Smart och effektiv konstruktion där man inte riskerar att skära sig. Den är lätthanterlig och det är enkelt att skiva löken. Det krävs inte någon större handkraft. Dock går det inte att riva löken på rivjärnet så det får man använda till annat. Vitlöksskivaren går att plocka isär och är lätt att rengöra. Modellen känns hållbar och ger i stort ett bra kvalitetsintryck. En utmärkt lösning för dig som föredrar skivad vitlök.
Cirkapris: 100 kronor

Alligator
Betyg: 22/25
Kommentar: Minihackare
Alligator är en liten grönsakshackare från Europeisk Produktutveckling, i plast med järngaller. För att hindra att det stänker bör man ha ett plasthölje över skärgallret, detta säljs separat för 50 kronor. Det krävs en del handkraft och en viss teknik för att hantera minihackaren, men kvalitetsintrycket är rejält. Resultatet är mycket bra, löken blir finhackad och Alligator har en smart rensningsfunktion.
Cirkapris: 170 kronor

Garlic Card
Betyg: 8/25
Kommentar: Kreditkort
Garlic card är ett annorlunda vitlöksredskap i plast där löken rivs mot kortets räfflade sida. Dock blir resultatet inte riktigt vad vi hoppas på. Vitlöken blir en vattnig sörja som inte ser inbjudande ut. Garlic Card tipsar att man kan pensla den färdiga purén direkt på kött eller bröd samt ha i dressing. Man får dock riva löken en bra stund innan klyftan är mosad. Det är också svårt att riva hela klyftan på ett praktiskt sätt och det blir ganska kladdigt. Känns inte som den mest hållbara produkten, men kortet är lätt att rengöra.
Cirkapris: 45 kronor

Royal vkb Vitlökskross
Betyg: 23/25
Kommentar: Kavel
Vitlökskrossen från Royal vkb är som en liten brödkavel med räfflor. Den krossar löken effektivt och man kan använda kroppsvikten om man har svaga armar. Det är en mycket lätthanterlig och enkel konstruktion. Krossen är enkel att rengöra. Det går snabbt och enkelt att använda krossen, du behöver bara skala vitlöksklyftan och krossa. Resultatet blir bra och kvalitetsintrycket känns mycket högt. En annorlunda men funktionell modell som är snygg i köket.
Cirkapris: 150 kronor

Flavour Shaker
Betyg: 14/25
Kommentar: Mortel
Jamie Oliver Flavour Shaker från Jestrade ser ut som Barbapapa och fungerar som en mortel. Den har ett gummerat grepp och genom att skaka shakern krossas innehållet. Först bör man dock hacka vitlöken för att därefter skaka ordentligt om man vill få ett bra resultat. Vitlöken är svår att få ur shakern på ett enkelt sätt. Däremot är den lätt att skölja ur. Morteln är utmärkt till att krossa och blanda torra kryddor, men till vitlök känns den inte riktigt optimerad.
Cirkapris: 280 kronor

Fiskars
Betyg: 13/25
Kommentar: Plastig
Fiskars vitlökspress är en traditionell konstruktion i plast. Handtagen är platta och helt okej att greppa. Dock svajar konstruktionen rätt ordentligt när man pressar ihop hårt. För att pressa klyftan behöver man hjälpa till med tummen för att få pressplattan på plats, men sedan går det lätt att pressa hela klyftan utan rester. Modellen går att plocka isär för rengöring, men metallsilen sitter hårt och har vassa kanter. Konstruktionen känns instabil och ger ett lågt kvalitetsintryck, men den gör sitt jobb utan krusiduller.
Cirkapris: 65 kronor