Sök

Slunga salladen torr

2006-05-08

En bra salladsslunga är både praktisk och enkel att använda, men framförallt slungar den salladen torr efter sköljning. Smartson testar åtta salladsslungor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Oxo 24/25 350 Bäst i test
Zyliss 23/25 320 Behändig
Duka 12/25 120 Opraktisk
Åhléns 19/25 50 Prisvärd
Triumph 9/25 210 Sämst
Tupperware 22/25 340 Praktisk
Leifheit 13/25 420 Dyr
Potato Peeler 16/25 330 Mångsidig

Sammanfattning

En frodig sallad kan pigga upp vilken måltid som helst. Här testar vi åtta salladsslungor från 50 till 420 kronor som hjälper dig att lyckas i köket. En salladsslunga används för att avlägsna vattnet från salladen efter sköljning. Är salladen torr slipper man vatten som blandar sig med dressing och mat. Den blöta salladen läggs i durkslaget och slungar runt den ett par sekunder så att vattnet avlägsnas. Lägg salladen i skålen eller direkt på tallriken och njut.

Inledning

Modellerna i testet fungerar mer eller mindre bra, men alla uppnår minst omdömet godkänt. Det som skiljer produkterna åt är storlek, konstruktion, effektivitet och hantering. Generellt är en mindre salladsslunga behändigare och mindre utrymmeskrävande. De större modellerna är otympliga, men rymmer betydligt mera sallad. Det viktigaste är dock att salladsslungan snabbt avlägsnar vattnet från den sköljda salladen. Ett torrt resultat på kort tid utan onödiga bestyr är därför synonymt med en bra salladslunga. Vårt test visar att priset inte är avgörande för funktionen.

Bäst i test är Oxo från Sagaform, tack vare sin effektivitet och praktiska konstruktion. Mest prisvärd är däremot Åhléns som är både billig och effektiv. Testets dyraste slunga är Leifheit, som även är ganska klumpig men rymmer istället mycket sallad. Sämst är Triumph på grund av den rangliga konstruktionen där salladen inte blir tillräckligt torr.

Så gjorde vi

Isbergssallad skars i mindre delar, sköljdes och slungades i två omgångar. Därefter bedömdes produktens design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Oxo
Oxo från Sagaform är praktisk och mycket effektiv. Den är liten och behändig till storleken, men finns även i större format. Ett bra durkslag ingår som kan användas separat, vilket ökar nyttan. Modellen har en stor knapp som ger snabb rotation. Slungan har även en bra låsfunktion som gör att den stannar kvar i fast läge. Det finns även en bromsknapp som stannar slungan omedelbart. Modellen är lätt att rengöra, står stadigt och salladen blir mycket torr och aptitlig. En värdig testvinnare.

Zyliss
Salladsslungan från Zyliss är både liten och behändig. Den har ett snöre med handtag som man drar i likt startsnöret på en gräsklippare. Det är lätt att dra och man får snabbt upp hög spinn. Rotationen stoppas enkelt med en bromsknapp som omedelbart stoppar slungan. Locket är lite krångligt att få i läge. Ett bra durkslag ingår som kan användas separat. Bunken kan med fördel användas som salladsskål. Plasten kring snöret är förstärkt för att det inte ska gå av, vilket ökar hållbarheten. Den är lätt att rengöra och salladen blir torr och bra. Finns även i större storlek.

Duka
Dukas salladsslunga är lite trög och omständlig. Durkslaget har stora hål, vilket gör att salladen kan slungas ur silen och hamna på botten i bunken. Det finns en plugg i botten som kan öppnas för att släppa ut vattnet direkt istället för att plocka isär slungan. Även i locket finns en öppning för att man ska kunna skölja salladen genom slungan. Funktionerna är ganska opraktiska och man kan lika lätt ta ur silen och tömma bunken manuellt. Modellen är dock lätt att rengöra. Tyvärr är salladen ganska blöt efter att ha slungats länge.

Åhléns
Salladsslungan från Åhléns är en billig, enkel och effektiv produkt. Medföljande durkslag är greppvänligt och lätt att ta ur men lite klurigt att få på plats igen. Det går även att använda separat. Produkten är mycket lättvevad och man får lätt upp hög rotation. Handtaget på ovansidan gör det enklare att greppa modellen och hålla slungan på plats. Slungan är lätt att rengöra och salladen blir torr och bra. Ett prisvärt alternativ som rekommenderas till nybörjare.

Triumph
Salladsslungan från Triumph är både instabil och opraktisk. Den är stor, klumpig och tar mycket plats. Durkslaget går att använda separat med två greppvänliga små hållare på sidorna, som gör det lätt att lyfta ur. Hålen i durkslaget är höga och avlånga, vilket gör att salladen lätt kan slungas ut och hamna i botten. Slungan är svår att veva och man måste belasta den rätt för att kunna få upp någon rotation. Däremot är den lätt att rengöra och rymmer mycket men salladen är fortfarande ganska blöt efter användning.

Tupperware
Salladsslungan från Tupperware är stor, gedigen och rymmer mycket sallad. Den är aningen trögvevad men när man får upp farten går det bra. Locket är greppvänligt utformat och det finns en mycket praktisk stoppknapp. Durkslaget är lätt att ta ur med två små handtag på sidorna. Undertill har slungan tre små gummifötter som gör att den står stadigt under användning. Till bunken medföljer ett tättslutande lock som gör att man kan använda slungan till förvaring. Genom att vända locket upp och ner går det också att paketera slungan bra så att den inte tar mer plats än nödvändigt. Salladen blir torr och bra.

Leifheit
Salladsslungan från Leifheit är gedigen och lättanvänd och rymmer mycket sallad. Den är dock stor och otymplig. Produkten har ett snöre som man drar lätt och försiktigt i. Durkslaget går att använda separat och bunken kan med fördel användas till att servera sallad. Sil och lock är lätta att placera och locket har ett greppvänligt handtag. Slungan stannar när snöret är helt indraget. Vid snörningens öppning finns en förstärkning som gör att snöret inte skaver mot plasten. Salladen blir torr och får godkänt.

Potato Peeler
Potato Peeler från OBH Nordica är en elektrisk salladsslunga och potatisskalare. Den är stor och klumpig men rymmer mycket. Durkslaget har stora hål vilket gör att salladen lätt slungas utanför och hamnar på botten. Det finns tre praktiska sugproppar undertill som gör att slungan står självständigt och stabilt. Silen är lite krånglig att sätta på plats och sitter hårt. Den är lätt att plocka isär och rengöra. Salladen är dock fortfarande ganska blöt.