Sök

Slit och släng

2006-04-06

Smartson testar tio mer eller mindre funktionella pedalhinkar. Bäst kvalitet och funktionalitet uppvisar modellerna från Brabantia och Asko.

Modell Betyg Pris Kommentar
Lisa 8/20 140 Plastig
Luxus 6/20 400 Högljudd
Mio 14/20 1000 På höjden
Brabantia 17/20 450 Fläckfri
Vipp 12/20 2900 Dyrgrip
Lifetime 10/20 100 Bra pris
Hulingen 8/20 120 Kromad
Knodd 6/20 200 Undermålig
Clas Ohlson 10/20 130 Matt yta
Asko 15/20 1200 Bra vipplock

Sammanfattning

Pedalhinken är en sofistikerad form av sophink som med fördel placeras i badrum eller kök. Traditionellt består den av en behållare med löstagbar inre hink och ett lock som öppnas med pedal. Locket ska hålla tätt och inte sprida dofter. Finessen med locket är även att man slipper se innehållet. Öppningsmekanismen ska arbeta ljudlöst för att inte störa. Hinkens yttre ska vara lätt att hålla rent och gärna ha något form av handtag för att förenkla förflyttandet vid städning. En fördel är även om hinken står stadigt och inte repar golvet i onödan.

Inledning

Innerhinken ska vara lätt att tömma och diska ur och den bör ha ett handtag som inte kommer i kontakt med soporna. Ett dåligt exempel är Luxus från Meliconi. Där blir handtaget smutsigt och inte roligt att ta i efter en tids användning. Att en pedalhink behövs göras rent då och då är dock oundvikligt. Men för att slippa putsa kan ett hölje i plast eller matt stål spara både tid och energi.

Brabantias konstruktion är funktionell och de medföljande påsarna visar att tillverkaren tänkt till. Mios hink imponerar med en snyggt konstruerad stängning, där locket sluter igen följsamt och harmoniskt. Den iögonfallande modellen från Asko gör sitt jobb utan att störa omgivningen. Danska originalet Vipp kostar en hel del och är verkligen gedigen, men stängningsmekanismen kan bli bättre. Sammanfattningsvis bör man naturligtvis passa in hinken med övrig inredning, men också se till att den är praktisk att använda. Det ska vara lätt att bara trampa och slänga.

Så gjorde vi

Pedalhinkarna har bedömts utifrån kriterierna design, kvalitet, prisvärde och funktioner. Maxbetyget är 20 poäng.

Lisa
Lisa från Hammarplast rymmer 7 liter. Modellen är konstruerad i plast, förutom innerhinkens metallhandtag. Testexemplarets lock sluter tätt men fälls inte upp ordentligt när man trampar på pedalen. Detta kan försvåra att kasta sopor rakt uppifrån. Ytan är lätt att torka av och fingeravtrycken syns inte lika lätt som på en kromad variant. Vassa kanter, fladdrig pedal och mindre sprakande design är dock den slutgiltiga helhetskänslan.

Luxus
Luxus från italienska Meliconi rymmer 14 liter och är tillverkad i rostfritt stål med detaljer i plast. Innerhinken är försedd med ett illa placerat, sladdrigt handtag som hamnar bland soporna istället för utanför innerhinken. Locket fastnar även på innerhinken och man måste använda handen för att stänga det ordentligt. När man väl stänger locket hörs ett ljudligt rungande som garanterat väcker hela huset. Det positiva med modellen är den yttre designen av höljet som är relativt enkelt att göra rent, samt ett bra handtag på baksidan. 

Mio
Retroinspirerad pedalhink tillverkad i rödlackerat stål med kromat lock. Formatet är smalt och högt med rymden 14 liter. Innerhinken har ett välplacerat handtag, men rymmer inte några skrymmande sopor. Att öppna locket går trögt, men stängningen är elegant när man släpper pedalen. Locket känns lite bräckligt och hinken skramlar något när man trycker ner pedalen. Modellen står hyfsat stadigt, även om gummilisten i botten kan ge med sig efter längre bruk. Handtaget bakpå är bra när hinken ska flyttas. Ett snyggt inslag för hem och kontor. Locket kräver dock putsning för att vara snyggt.

Brabantia
Brabantias 12 liters pedalhink har en borstad yta som inga fingeravtryck fäster på. Pedalen är lätt att trycka ner och locket öppnas snabbt och ljudlöst. Locket går att fixera i öppet läge och innerhinken är lätt att ta ur och sätta tillbaka. De medföljande soppåsarna har smart förslutning men är lite pyssliga att få på plats. Denna hink är hygienisk, väldesignad och funktionell. Dock saknas en gummilist som håller hinken på plats, då sugproppen i botten inte gör sitt jobb fullt ut.

Vipp
Hink från danska Vipp på 21 liter i creme och rostfritt som är tung och står stadigt. Det yttre höljet är robust och bärhandtagen på sidorna är välplacerade och stabila. Tyvärr kärvar hinkens öppningsmekanism och uppnår inte den följsamhet man kan kräva i denna minst sagt höga prisklass. Innerhinken med handtag går att lyfta ur om man för locket bakåt med handen. En rulle med påsar ingår. Sammanfattningsvis en bra hink som skulle kunna vara ännu bättre.

Lifetime
Lifetime Classics är en 5 liters pedalhink i rostfritt stål. Innerhinken är tillverkad i plast och har ett metallhandtag med halvbra placering. Pedalen känns instabil men öppnar locket kvickt. Själva locket sluter tätt mot hinken men låter alldeles för högt när det slår igen. Handtaget på baksidan förenklar vid förflyttningar. Ytan är känslig mot fingeravtryck och kräver putsning. Sammanfattningsvis en duglig pedalhink till skäligt pris.

Hulingen
Hulingen från Ikea är en kromad hink i rostfritt stål. Innerhinken rymmer 9 liter. Pedalen och locket är en rasslig historia. När locket slår igen uppstår ett ljudligt skallrande och en glipa uppstår också där dofter lätt kommer ut. Den kromade ytan kräver avtorkning då och då. Innerhinken sticker ut en bit utanför, vilket mest är en skönhetsdetalj. En fungerande hink men med ganska låg precision i konstruktion och utförande, utan att vara särskilt billig. 

Knodd
Ikea Knodd är en större modell utan innerhink, för familjen eller kontoret som kastar stora mängder avfall. Tyvärr fungerade inte pedalkonstruktionen på testexemplaret så bra, det kärvade en hel del och hinken tenderar att välta när man trampar på pedalen. Locket sluter inte tätt och måste stängas med handen. Testexemplaret har justerats på olika sätt utan framgång. Hinken är tillverkad i förzinkat stål. 

Clas Ohlson
Clas Ohlsons pedalhink påminner starkt om Lifetime. Modellen rymmer 5 liter och har samma design med innerhink och lyfthandtag. Det som skiljer produkterna åt är den matta ytan och en marginell prisskillnad. Ytbehandlingen gör att fläckar syns mindre tydligt, även om modellen kräver rengörning då och då. Locket låter dock lika högt som på Lifetime när det stängs, vilket är irriterande i längden. Pedalen har en belagd yta för bättre fotfäste. En prisvärd produkt som passar i badrummet, även om utförandet inte är i toppklass.  

Asko
Modell från Asko som är konstruerad med ett praktiskt vipplock, som går att öppna och stänga med pedal eller med handen. Att öppna och stänga locket går smärtfritt, men storleken på öppningen förhindrar större sopor. Det yttre höljet är gediget och står stadigt tack vare en rejäl gummilist i nederkant. För att tömma innehållet lyfter man av det övre höljet som döljer en smal och hög innerhink i förzinkat stål. Eftersom modellen inte har någon botten blir förflyttningar besvärliga. Ett passande alternativ för offentliga lokaler och kontor som vill ha ett stadigt och tyst alternativ.