Sök

Skyddande parasoller

2006-05-15

Bra parasoller skyddar mot solljus, regn och vind. Smartson testar tio av säsongens modeller i olika storlekar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Krokö 11/25 60 Lättviktare
Flisö 17/25 180 Prisvärt
Micado 15/25 400 För matbordet
Sand 19/25 880 Gediget
Karlsö 15/25 350 Vevfunktion
Balkongparasoll 9/25 150 Blommig bomull
Uteparasoll 11/25 150 Strandparasoll
Lyx 18/25 1200 Mässingsbeslag
Paris 18/25 1000 Modernt
Cannes 21/25 1950 Dyr men bra

Sammanfattning

Parasoller är populära inslag på uteserveringar, stränder och uteplatser. Ett bra parasoll har en lättanvänd och gedigen konstruktion med god förmåga att avskärma ljusstrålar. Att materialet är tåligt och inte bleks är även en kvalitetsaspekt som är viktig. Rent funktionsmässigt ska konstruktionen vara enkel att fälla upp och ner samt gärna kunna vinklas mot solens position. Här testar vi tio modeller från 60 till 1950 kronor.

Inledning

Idag är parasollet en viktig designdetalj i utomhusmiljön. Allt fler tillverkare försöker matcha trädgårdsmöbler, dynor och andra detaljer. Men det viktigaste är att parasollet uppfyller dina behov som skydd mot vädrets makter. Och som vanligt passar olika modeller till olika ändamål. För mindre terrasser och balkonger räcker ofta ett litet balkongparasoll. Parasoller som placeras i mitten av bordet är ofta flexibla och går att flytta och placera fristående i en parasollfot. Parasollstolparna är tillverkade av stål eller trä. Textilen består mestadels av polyester som är behandlad för att vara vattenavvisande. Bomull och canvas förekommer också. Några tyger kan tas av och tvättas separat. I testet deltar modeller med olika typer av teknisk konstruktion. Två modeller som sticker ut är Mio Paris och Ikea Flisö. Paris är ett stort parasoll med hög kvalitet och avtagbar textil till bra pris om man har en parasollfot sedan tidigare. Ikea Flisö är testets bästa budgetval, som fungerar bra vid sommarstugan och badplatsen. Modellerna från Ato håller också god kvalitet.

Så gjorde vi

Parasollerna har bedömts utifrån design, kvalitet, prisvärde, kapacitet och funktioner. Maxbetyget är 25 poäng.

Krokö
Ikea Krokö är ett nätt parasoll med diametern 140 cm. Duken i 100 % polyester är tunn och ämnad för gynnsamma förhållanden. Bristande sömmar drar ner kvalitetsintrycket. Uppfällningen sker genom att trycka ner en ganska hård spärr. Ett problem vid hanteringen är de ganska späda stagen som lätt krokar i varandra. Monteras direkt på bordskiva eller balkongräcke och kan delvis vinklas mot solljuset. Går att torka av, dock ej maskintvätt. För 60 kronor får man ett budgetparasoll som förhoppningsvis ger behaglig skugga hela sommaren.

Flisö
Ikea Flisö kombinerar godkänd kvalitet med modern form. Parasollets storlek uppmäter 180x180 cm och har en lätt kupad topp, vilket ger ett galant designspråk. Uppfällningsmekanismen är lättmanövrerad och gedigen. Parasollduken är tillverkad i 100% polyester och vilar på stabila stag. Stolpen sticks djupt ner i marken eller placeras i en separat parasollfot (ingår ej). Parasollstolpen i stål går att få upp högt, men reglaget är lite trögt att hantera. Ett klart prisvärt alternativ i klassen över de allra billigaste.

Micado
Ato Micado ger ett rejält skydd för matbordet med sina 250 cm i diameter i utfällt läge. Med hjälp av en sprint regleras hur textilen fällas ut, en konstruktion som känns mindre behändig jämfört med en tryckknapp. Den 220 gram tjocka polyestern skyddar bra mot solen och spänns upp fint tack vare många stag. Parasollstolpen är uppdelad i två delar vilket skapar viss instabilitet. Den asieninspirerade designen är en smaksak, liksom den framträdande terrakottafärgen. Prisbilden är befogad även om produkten har sina brister rent kvalitetsmässigt. Finns i olika färger.

Sand
Ato Sand är ett välgjort parasoll i den större klassen med 250 cm i diameter. Liksom Micado monteras parasollstolpen i två delar, men är mer stabilt på detta exemplar. Duken är tillverkad av en tät 220 grams Olefin i samarbete med 3M. Ytan är behandlad, vilket gör den tålig mot väta. Parasollet höjs och sänks via ett snöre och fixeras med hjälp av en mässingssprint. Stag och stolpe är tillverkat i kempasträ och ger en gedigen känsla. En produkt som mäter sig väl mot de bästa. Parasollfot ingår inte i priset.

Karlsö
Ikea Karlsö är ett funktionellt parasoll som fälls upp och ned via en vev. Själva veven har ett klickande ljud, men uppfyller sitt ändamål bra. Enkelt att hantera både för vuxna och små. Framförallt är det praktiskt att slippa trasslet med sprintspärren. Duken känns dock i tunnaste laget, vilket är ett minus för hållbarhet och skyddet mot olika väderförhållanden. Stolpen i metall monteras enkelt ihop och ger en stabil helhet. Ett hyfsat alternativ, men ingen testvinnare.

Balkongparasoll
Rustas blommigt glada balkongparasoll är tillverkat i metall och bomullstyg. Materialet är inte så robust och framförallt känsligt mot väta och vind. Diametern är 140 cm och täcker en normalstor balkong väl. Konstruktionen är likvärdig med Ikea Krokö, där parasollet fästs på balkongräcket eller bordskanten. Testexemplaret var dock svårt att fixera i önskat läge och vek lätt ner sig trots att spännskruven drogs hårt. Produkten ger ett gulligt intryck, men Ikea Krokö ger både bättre kvalitet och värde för pengarna.

Uteparasoll
Parasoll från Rusta med diametern 180 cm. Parasollstolpen är tillverkad i två delar och har en spets som trycks ner i marken. Parasollet höjs och sänks via en plastig knapp. Stolpens höjd regeras via en traditionell spärr. Stagen är elastiska och spänner duken bra. Materialet är en polyesterblandning som tål vatten hyfsat bra. Parasollet går att vinkla, även om funktionen känns skraltig. Ett lätthanterligt alternativ på stranden, men inte det stabilaste parasollet i testet.

Lyx
Ato Lyx är en mer påkostad variant av Sand, med duk på 300 cm i diameter och parasollstolpe i kempasträ. Detaljer som uppskattas är de förstärkta läderhöljena och mässingsbeslagen som sitter på stagen. Textil i 180 gram Olefin ger ett bra skydd mot solen. Fälls upp med kraftiga snören som fästes med sprint. Enkel montering och hantering men kräver en rejäl parasollfot. Stolpen är inte uppdelad i två delar vilket ger en god stabilitet. Duken kräver demontering vid rengöring. Om inte behovet av större diameter är stort känns Ato Sand mer prisvärt.

Paris
Mio Paris är ett stabilt och elegant parasoll med diametern 3 meter. Parasollet går att justera i tre höjdlägen via en sprint. Regleringen sker med hjälp av ett snöre som känns i längsta laget. Stolpen är stabil och FSC-märkt (www.fsc.org) liksom trästagen som håller upp parasollduken. Duken är enkel att ta bort vid tvätt och har bra förstärkningar i läder vid stagfästena. Samma kvalitetsklass som Ato Sand men med smartare detaljer. Parasollfot ingår ej.

Cannes
Mio Cannes är testets dyraste och mest avancerade parasoll. Med tiltfunktionen kan man vinkla det 3,3 meter breda parasollet, vilket är användbart vid stark sol från sidan. Att vinkla parasollet kräver dock två personers insats vilket gör användningen lite omständlig. Stolpen har god finish och är FSC-märkt precis som stagen i trä. Duken har liksom Mio Paris förstärkta fästen i läder vilket förlänger hållbarheten. Modellen är välgjord men kräver en rejäl parasollfot för att stå stadigt i blåsväder. Ett dyrt men bra parasoll för dig med specifika krav.