Sök

Skärmaskinen klarar skivan

2005-12-21

Smartson testar åtta skärmaskiner från 240 till 3700 kronor. Siemens 7001 är bästa köpet när julskinkan ska skivas.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ide Line power slicer 9/25 240 Hopfällbar
Severin 9621 10/25 400 Dåligt klingskydd
Wilfa RH31 9/25 400 Enkel
Krups F372 17/25 1300 Bra kapacitet
Severin 3912 11/25 900 Svår rengöring
Wilfa FS-1 15/25 800 Två klingor
Sirman P-195 21/25 3700 Lövtunna skivor
Siemens MS 7001 19/25 1000 Bästa köp

Sammanfattning

En skärmaskin är bra till vardags eller kalas. Den hjälper dig att skiva allt ifrån bröd, frukt, grönsaker, ost och olika typer av kött. Alla testade maskiner klarar av att skära korv, bröd och grönsaker. När det kom till livsmedel som skall skivas tunt och med precision var det dock lätt att skilja agnarna från vetet. Modellerna från Krups, Sirman och Siemens är att rekommendera om man vill skiva till exempel lufttorkad eller kokt skinka.

Inledning

En skärmaskin är bra till vardags eller kalas. Den hjälper dig att skiva allt ifrån bröd, frukt, grönsaker, ost och olika typer av kött. Alla testade maskiner klarar av att skära korv, bröd och grönsaker. När det kom till livsmedel som skall skivas tunt och med precision var det dock lätt att skilja agnarna från vetet. Modellerna från Krups, Sirman och Siemens är att rekommendera om man vill skiva till exempel lufttorkad eller kokt skinka.

När man ska köpa en skärmaskin bör man förstås tänka på hur mycket och hur ofta den kommer att användas. Testets maskiner är inte tillverkade för intensiv användning och ska inte jämföras med de stora modeller som används vid charkdiskar eller restauranger. Sirman P-195 kommer närmast i en jämförelse. Den har hög kapacitet och är behändig men kostar också närmare 4000 kronor. Siemens 7001 och Krups F372 är två bra alternativ i en lägre prisklass. De hopfällbara modellerna tar inte så mycket plats, varken på arbetsbänken eller i skåpet. Nackdelen är att de är instabila och är omständliga att använda. I testet bedömdes även maskinernas säkerhet och hur lätta de var att ta isär och göra rent. Vissa modeller kräver av säkerhetsskäl att två knappar är intryckta för att maskinen ska starta. Trots detta ska man vara varsam vid både användning och rengörning. Klingorna är vassa och man skär sig lätt. Flera av modellerna var rejält infettade vid leverans. Gör därför rent dem ordentligt innan första användningen.

Så gjorde vi

Maskinerna har bedömts utifrån design, kapacitet, funktioner, kvalitet och prisvärde. Varje modells skivkapacitet har bedömts efter att ha skivat paprika, gurka, rågbröd, ost, korv, kokt och lufttorkad skinka.

Ide Line power slicer
Ide Line Power slicer är en kompakt lågprismodell som inte tar någon större plats vare sig vid förvaring eller vid användning. Modellens konstruktion är instabil och det är svårt att få till ett bra flyt i arbetet. Den skivar bröd, paprika och korv godkänt, men resultatet blir sämre när ost, julskinka och lufttorkad skinka ska skivas. Anledning är att motorn inte driver klingan ordenligt. Alla delar kan diskas i maskin förutom motordelen. Vänsterställt bord. Mått: 190x270x320 mm. Reglerbar skivtjocklek upp till 15 mm. Effekt: 100 watt.

Severin 9621
Severin 9621 är liten, högerställd och har en bra uppsamlingsskiva. Användandet är godtagbart de gånger klingskyddet sitter fast. När skyddet ramlar av måste man stänga av och montera på det igen. Plattan som reglerar skivornas tjocklek lossnar även för lätt vid justering. Modellen är svår att rengöra och har ingen löstagbar motor. Grönsaker, korv och bröd går att skiva medan de olika skinkorna är svårare att lyckas med. Ej maskindisk. Mått: 280x200x320 mm. Reglerbar skivtjocklek upp till 17 mm. Effekt: 150 watt.     

Wilfa RH 31
Wilfa RH 31 är näst intill identisk med Ide Line Power slicer men säljs till ett högre pris. RH 31 är dock fräschare med ett vitt hölje istället för grått. Annars är prestandan likvärdig med samma smarta och avtagbara motordel. Den medföljande brickan är dåligt utformad och skivorna landar på bänken. Instruktionsboken är ett kopierat papper med vettiga användartips. RH 31 är smidig, hopfällbar men är för lätt och har för dålig precision för att maskinen ska kännas motiverad ens i ett mindre hushåll. Mått: 190x270x320 mm. Reglerbar skivtjocklek upp till 15 mm. Effekt: 100 watt.           

Krups F372
Krups F372 är en mycket stabil skärmaskin som presterar bra i testets alla delmoment. Konstruktion är genomtänkt med ett praktiskt reglage för skivornas tjocklek. Klingan är skarp och effektiv. Användningen är enkel och säker med tvåpunkts säkerhetspåslag. Rengörningen går relativt smidigt men man måste vara försiktig då motorn inte är avtagbar. Tack vare sugfötterna står maskinen stadigt på arbetsbänken. Hög prestanda till ett överkomligt pris. Mått: 260x230x350 mm (bxhxd). Effekt: 80 watt.

Severin 3912
Severin 3912 har ett yttre som påminner om större yrkesmaskiner. Bordet går att fälla till höger och storleken på skivorna ställs in med ett vred. Knappen för av och på känns osäker och pulsfunktionen är svår att manövrera. Matarbordet går trögt och det är svårt att få bra rytm i arbetet. Korv och paprika är lättskivat, men lufttorkad och kokt skinka är svårskivat. Alla skrymslen och vrår gör modellen besvärlig att göra rent. Kvaliteten är bristfällig. Skivan på matarbordet lossnade till exempel direkt vid första användningen. Mått: 265x270x350 mm. Reglerbar skivtjocklek upp till 15 mm. Effekt: 130 watt.

Wilfa FS-1
Wilfa FS-1 är en högermatad skärmaskin med vikbart matarbord. Knappen för av och på har ingen säkerhetsspärr och ger ett osäkert intryck trots att den är välplacerad. Matarbordet är plastigt men glider bättre längs med klingan jämfört med Severins 3912. Vredet för skivtjockleken är rejält och lätthanterligt. FS-1 får godkänt i alla delmoment men är särskilt bra på att skiva bröd, ost och korv. Vid skivandet av olika skinkor når den inte upp i samma nivå som testets dyrare modeller. Mått: 270x420x320 mm (bxhxd). Reglerbar skivtjocklek upp till 18 mm. Effekt: 100 watt.

Sirman P-195
Sirman P-195 testets dyraste men bästa maskin. Den riktar sig till den ambitiösa hemmaanvändaren eller det mindre företaget. Matarbordet är högerställt och har en mycket bra återfjädring vilket ger en följsam rytm i arbetet. Resultatet i testets olika delmoment är mycket högt. Precisionen är mästerlig och skivorna blir härligt lövtunna. Tyvärr klarar den inte skiva så tjockt. Rengörningen är enkel. Slipverktyg ingår. Saknar tvåpunkts säkerhetspåslag.  Det som talar emot denna modell är priset. Mått: 355x360x385 mm (bxhxd). Reglerbar skivtjocklek upp till 12 mm. Effekt: 110 watt.

Siemens MS 7001
Siemens MS 7001 är en praktisk skärmaskin som uppfyller hushållets behov. Med smarta lösningar, god precision och hög säkerhet utses den till testets bästa köp. Den presterar jämnt med Krups maskin men är billigare och lättare att rengöra. Den klarar att skiva testet olika livsmedel bra. Matarbordet är högerställt och har en rejäl så kallad påmatare för små restbitar. Matarbord, klinga och inställningsplatta är löstagbara och förenklar rengörning. Tyvärr ej maskindisk. Sladdförvaringen kan krångla vid inmatning. Mått: 245x230x350 mm (bxhxd).  Reglerbar skivtjocklek upp till 15 mm. Effekt: 120 watt.