Sök

Satsa på rivjärn!

2005-06-08

Ett bra rivjärn sparar både tid och knogar. Smartson testar tio modeller mellan 30 och 300 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Cuisipro 2-Way 19/25 315 Proffsigt och vasst
Duka 7/25 100 Omöjlig att diska
Stockhome 10/25 50 Ineffektivt
Sveico sexkant 14/25 60 Mångsidigt
IKEA Charm 18/25 30 Prisvärt
Wallman trekant 18/25 160 Bra handtag
Wallman råkost 17/25 160 Med måttabell
Sveico original 15/25 70 En svensk klassiker
Rösle 18/25 300 Perfekt vinkel
Cuisipro 13/25 200 För finlir

Sammanfattning

Med ett flertal kändiskockar i TV-rutan och ett allmänt växande intresse för matlagning råder ljusa tider för tillverkarna av köksredskap just nu. Rivjärnet är ett klassiskt sådant och medan många relaterar till det konformade, rostfria järnet med fyra rivsidor dyker nya varianter hela tiden upp. Materialet är fortfarande rostfritt stål, men design, skärpa, pris och kvalitet varierar en del. I stort kan rivjärnen delas in i fem grupper: stående modeller med handtag och många rivytor, platta modeller med handtag, raka linjalmodeller, rivjärn med behållare och specialmodeller för parmesanost. Den klassiska konmodellen är billig men tar mycket plats. De platta rivjärnens fördelar är den stora rivytan och den enkla rengörningen. Raka rivjärn tar minst plats, men kan inte användas till grovrivning av till exempel morötter. Rivjärnen med behållare är krångligast att diska.

Inledning

Rivjärnet ska kunna göra jobbet snabbt och lätt utan att knogarna blir sargade. Detta uppnås bäst med stor rivyta och rätt vinkel på järnet. Sedan är det en fördel om tänderna är vassa. De dyrare platta rivjärnen är att föredra, men då behövs olika varianter för olika råvaror. Om du vill ha en allt-i-ett modell och tycker rivtiden spelar mindre roll, kan du gott och väl satsa på de billigare modellerna. Testets rivjärn är tillverkade i rostfritt stål, vissa med gummi- eller plastdetaljer. Alla har handtag förutom IKEA Charm, utformad som en förvaringsburk med rivytan som lock. Samtliga produkter fungerar med vissa anmärkningar. Testets vassaste järn är Cuisipro 2-way som effektivt river grönsaken eller osten i två riktningar. Wallmans trekantiga järn får plus i kanten för bra gummifötter och ett skönt knopphandtag som gör att järnet kan hållas stadigt. IKEA Charm går också hem hos testpanelen och det gör även det låga priset. Rösle får pluspoäng för den utmärkta vinkeln och den stora rivytan. Det enda järnet vi inte vill rekommendera är Dukas modell med plastbehållare.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi rev morötter, muskotnöt och parmesanost på samtliga järn. Betygen gavs i en skala från 1 till 25 för prestanda, funktion, design, kvalitet och prisvärde.

R%F6sleRösle
Ett platt rivjärn med en rivyta och bra gummifötter. För att järnet ska bli riktigt stadigt är det bra att ställa gummifötterna mot en kant. Handtaget i rostfritt stål kunde varit bekvämare, men järnets övriga design ger perfekt vinkel och morötterna blir en dröm att riva. Finns med flera rivytor för olika ändamål. Tänderna på detta järn är lagom stora och resultatet blir ett mellanting av grovt och finrivet. Kanterna kunde dock haft ytterligare en rad rivtänder. Något dyrt, men superlätt att rengöra. Finns bl.a. hos Cordon Bleu.

Duka1Duka
Det här rivjärnet har tyvärr begåvats med alltför mycket onödig plast som stjäl rivyta. Järnet har en enda yta, med små tänder för muskotnöt snarare än morötter. Behållarens storlek är liten, men kanske har man anpassat den till det faktum att det rivna resultatet inte faller ned i lådan utan fastnar på rivytan. Järnets design ställer oss frågande till vad det är tänkt att man ska riva med det här järnet. Varken parmesan eller morot fungerar, men muskotnöt går hyfsat. Mycket svårt att diska. Finns hos Duka.

Cuisipro_2wayCuisipro 2-Way
Testets vassaste rivjärn med tänder som låter dig riva åt båda hållen, uppåt och nedåt. Detta är ett platt järn med välvd rivyta och vassa tänder som täcker hela ytan. Handtaget är kraftigt och skönt att hålla i. River papperstunn ost och är även en klippa på muskotnöt. Morötterna blir dock för finrivna men detta rivjärn finns med olika ytor, varför ett par olika varianter rekommenderas. Dyrt men effektivt. Diskningen sker smärtfritt, men små morotsflisor fastnar lättare på detta järn än på de modeller som endast river åt ett håll. Finns hos Cordon Bleu samt Verner & Verner.

Cuisipro_rivlinjalCuisipro
Den här modellen är utformad som en linjal med två rivytor och används som en fil, fram och tillbaka på råvaran istället för tvärtom. Efter att ha lyckats böja linjalen menar vi att detta endast är ett verktyg för finlir som att riva parmesan och muskot direkt över tallriken. Resultatet blir i alla fall bra och de vassa tänderna gör jobbet effektivt. Rivlinjalen kan dock inte axla rollen som kökets enda rivjärn utan får ses som ett extra tillbehör, tyvärr ett dyrt sådant. Relativt lätt att rengöra. Finns hos Cordon Bleu samt hos Verner & Verner.

Sveico_sexkantigtSveico sexkant
Ett klassiskt rivjärn med sex ytor som var och en är något liten. Man kan riva många olika råvaror, men det görs inte så effektivt då den mindre rivytan i kombination med något slöa tänder gör att man får ta i ordentligt. Järnet står stadigt och har ett bra handtag. Det går inte att riva så mycket morötter åt gången eftersom det rivna samlas inuti järnet. Klarar morötter och parmesan bra, men muskotnöten fastnar lätt i rivtänderna. Något krånglig att rengöra. Finns hos Verner & Verner.

Sveico_orgSveico original
Det här järnet liknar den sexkantiga systermodellen, men har endast fyra rivytor samt en bredare bas, vilket gör att det inte blir fullt så snabbt. Det går bra att riva både morötter och parmesan, men även muskotnöten blir bättre mot denna rivyta jämfört med det sexkantiga järnet. Tänderna är inte de vassaste och man får trycka rätt hårt mot ytan för att åstadkomma ett bra resultat. Men järnet står stadigt och är lätt att diska. Finns hos Åhléns samt Verner & Verner.

Wallmans_r%E5kostj%E4rnWallman råkost
Testets största rivjärn har fyra rivytor som fungerar som det klassiska fyrdelade järnet från Sveico. Den här varianten är dock utrustad med bottenplatta och samlar därför det rivna på insidan. Järnet är försett med ett bra handtag, men känns klumpigt och stort. Bra till morötter och andra grönsaker, men sämre på finlir med parmesan och muskotnöt. Måttabellen är praktisk om man vill veta hur mycket som rivits. Lätt att diska. Järnet kommer från Anders Petter och finns bland annat hos Cervera.

Wallmans_trekantigaWallman trekant
Detta är ett annat järn från Anders Petter som är något mindre än det första och har tre smala rivsidor där tänderna gärna hade fått täcka en större del av ytan. Men rivjärnet står stadigt med hjälp av utmärkta fötter. Dessutom får man ett ypperligt grepp med det sköna, runda knopphandtaget. Bra på att riva det mesta. Lätt att diska. Finns hos Cervera.

StockhomeStockhome
En billig minivariant med fyra rivytor som fungerar att riva med, men då järnet är så litet får man jobba hårt för att få bra resultat. Järnet sviktar något då man trycker hårt mot det och ett större, ordentligare järn är en bättre investering. Stockhome river med godkänt resultat, men är det många morötter som ska rivas varnar vi för träningsvärk i handen. Lätt att diska. Finns hos Stockhome.

IKEA_CharmIKEA Charm
Charm kommer i en förpackning om två järn utformade som burkar, där rivjärnsdelen också utgör lock. Varje förpackning innehåller två olika rivytor. Praktiskt med burkfunktionen som gör att det rivna samlas i en behållare som man kan servera ur eller sätta in i kylskåpet. En gummilist på botten gör att behållaren står stadigt när rivjärnet används. Minus att handen som håller järnet hamnar på rivsidan och är i vägen under rivmomentet. Något långt mellan tänderna på den grövre sidan. Lätt att rengöra. Finns hos Ikea.