Sök

Satsa på en bra korkskruv!

2005-11-25

En bra korkskruv håller festhumöret på topp och låter gästerna slippa korksmulor i glaset. Smartson testar tio modeller mellan 50 och 600 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Gitano bladöppnare 16/25 50 Billig men krävande
Argyle Quick Pull 10/25 110 Plastig
Cork Lift 15/25 300 Explosiv
Pulltaps 21/25 100 Prisvärd
Vinöppnare Åhléns 15/25 125 Klumpig
OXO Goodgrips 11/25 180 Ineffektiv
Duka vinöppnare 16/25 99 Lättanvänd
Screwpull LM200 25/25 600 Outstanding
Screwpull bordsmodell 20/25 250 Smart design
Brabantia 14/25 130 Slukar korken

Sammanfattning

I en tid då det råder inflation på viner i bag-in-box har det väl aldrig varit trevligare att servera vin ur flaska. Men det ska vara trevligt att öppna dem också. Vinöppnaren finns i många olika former och material och det kan krävas varierande tekniker att öppna en flaska vin. I vårt test har vi utelämnat de allra billigaste korkskruvsmodellerna. Vi har istället undersökt olika varianter på marknaden och försökt visa bredden både när det gäller teknik såväl som pris.

Inledning

I testet förekommer sex olika modeller som är baserade på olika öppnings-tekniker; hävarmsmodellen, fickmodellen, klassisk skruv med eller utan hylsa, portvinsöppnaren, öppnaren med kolsyrepatron och ingenjörsmodellen utan vridmoment. Det som ändå får ses som det viktigaste av allt, oberoende av teknik eller utseende, är att korken ska komma ur flaskan utan ansträngning. Om det värsta man kan göra mot en flaska vin är att tvinga ned korken i flaskhalsen med muskelkraft måste väl det bästa vara att obemärkt låta den glida upp ur flaskan i en enda smidig rörelse?

Vår testvinnare, Screwpull LM200, lyckas kombinera funktion och design på ett bra sätt. Pulltaps är också en modell som får höga betyg. Den visar att en liten och flexibel öppnare kan vara nog så effektiv om den är konstruerad på rätt sätt. Den klassiska hävarmsmodellen representeras bäst av DUKAs modell som genom att vara stadig gör att man inte drar sig för att släppa händerna om flaskan för att använda hävarmarna. Samtliga vinöppnare i testet klarar av att dra korken ur flaskan utan direkt muskelkraft och inte någon av dem skruvar helt igenom en kork på 45 mm så att det skapas korksmulor i vinet. Den enda öppnaren vi inte vill rekommen-dera tack vare den plastiga leksakskänslan är Argyle Quick Pull.

Så gjorde vi

Bedömningskriterierna är prestanda, funktion, design, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng. Samtliga korkskruvar testades på vinflaskor av samma sort med naturkork på 45 mm.

GitanoGitano bladöppnare
Den här så kallade portvinsöppnaren har en unik konstruktion med två metallblad i olika längder istället för skruv som gör att den måste användas på rätt sätt för att vara effektiv. Metallbladen vickas försiktigt ned längs korkens sidor för att sedan vridas och långsamt dras upp med hjälp av handtaget. Vridmomentet är viktigt för att inte korken ska släppa. Bra för öppning av äldre, lagrade viner med skör kork eftersom ingen åverkan sker på korken.

Argyle Quick PullArgyle Quick Pull
Den här modellen har ett handtag som känns plastigt och leksaksaktigt. Även själva skruven omges av ett plasthölje. Det är svårt att placera öppnaren exakt på flaskhalsen vilket gör att den känns ostadig. Handtaget är för kort för att vara skruvvänligt och korken måste dras upp ur flaskan den sista biten. Bra att korken släpper skruven mycket lätt när den väl är ur flaskan.

Cork LiftCork Lift
Den här modellen är försedd med en kolsyrepatron och lyfter korken med hjälp av att övertryck skapas i flaskan. Den kräver en del övning för att fungera bra och rekommenderas inte för nybörjaren i stora folksamlingar. Det är svårt att hitta ”den rätta tryckningen” för att få korken att lämna flaskan så smidigt som möjligt. Nackdelen med att korken gärna lämnar flaskan i raketfart är att det lätt kan stänka på finkläder och duk. Effektiv öppnare, särskilt om man ska öppna många flaskor.

PulltapsPulltaps
En klassisk fickmodell i metall som utan problem lyfter korken ur flaskan i två steg. Då den är liten och flexibel är det ingen slump att den kallas för ”kyparmodellen” och även används flitigt av proffsen. I utfällt skick fungerar hävstång och flaskstöd tillsammans som ett långt och bra handtag som gör det lätt att skruva genom korken. Flaskstödet med två lägen gör hävningen ur flaskan mycket smidig utan ansträngning. Kan användas som folieskärare.

VinöppnareVinöppnare
Den här är utformad enligt den klassiska hävarmsmodellen, men är något överdesignad och tung. Det känns osäkert att hävarmarna kräver båda händer vilket gör att flaskan får stå utan extra stöd när korken dras upp ur flaskan. Handtaget är stort och är lätt att vrida med. Relativt enkelt att ta bort korken från skruven även om detta inte sker automatiskt utan kräver handkraft.

OXOOXO Goodgrips
Med ett ytskikt av matt gummi är denna fickmodell skön att hålla i, men där tar de positiva omdömena slut. Med endast ett läge på flaskstödet hävs korken ur flaskan i ett steg, vilket inte räcker till. Korken kommer inte tillräckligt långt upp ur flaskan och det krävs handkraft på slutet för att få upp den helt och hållet. Den integrerade folieskäraren är ineffektiv, men utrustad med flasköppnare får öppnaren ytterligare ett användningsområde.

DUKA vinöppnareDUKA vinöppnare
Ytterligare en hävarmsmodell. Material i matt gummi ger öppnaren ett bekvämt grepp och skruven går lätt ned genom korken även om handtaget kunde ha varit något större. Med tät förslutning kring flaskhalsen medför öppnaren en stadig känsla även om flaskan står utan extra stöd när hävarmarna fälls ned. Det är något krångligt att avlägsna korken från skruven. Finns i olika färger.

ScrewpullScrewpull LM200
Utmärkt ingenjörskonstruktion ger snabb öppning helt utan ansträngning. Det undre handtaget är konstruerat likt en tång och sluter tätt kring flaskhalsen så att flaskan hålls stadigt utan extra handgrepp. Hävarmen förs nedåt och tillbaka i en enda rörelse och under tiden är korken obemärkt ur flaskan. Korken släpper skruven automatiskt. Separat folieskärare medföljer. Perfekt för vinälskaren som ämnar öppna många flaskor.

Screwpull LM200Screwpull bordsmodell
En enkel skruvmodell med exponerad skruv utan hölje. Tunna flaskomslutare i plast gör att det är lätt att hålla i öppnare och flaskhals samtidigt. Flexibiliteten i omslutarna gör att det går att knipa åt samtidigt som man skruvar, vilket ger ett säkert grepp. Det är lätt att komma åt korken och ta bort den från skruven. En öppnare som gör det enkelt för vem som helst att öppna en flaska vin, men med något högt pris.

Brabantia korkskruvBrabantia
En modell i plast där skruven omges med en plasthylsa med fjäderfunktion som gör att korken automatiskt kommer ur flaskan. Handtaget är platt och stort vilket underlättar vridmomentet. Även om vi testade flera gånger hade vi oerhört svårt att få korken av skruven eftersom den var svår att komma åt i hylsan och inte kom nog långt ned med automatiken. Den integrerade folieskäraren rekommenderar vi inte alls.