Sök

Satsa på en bra kaffebryggare!

2005-04-08

En bra kaffebryggare ska hålla rätt temperatur och vara enkel och säker att hantera. Och så ska den göra gott kaffe! Smartson testar tio bryggare för 8-10 koppar.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips Café Gourmet 14/25 1200 Långsammast
OBH Nordica King 17/25 1000 Tyst och stark
OBH Nordica Symphony 19/25 700 Stram form
Krups Duothek Plus 18/25 1100 Dubbla mängden
Braun KF550 19/25 600 Skönaste handtaget
Severin KA5912 13/25 850 European style
Siemens Porsche 24/25 1500 Bäst i test
Philips Essence 20/25 550 Snabbast
Moccamaster KB 20/25 1700 Handgjord kontorsmaskin
AFK TKE-2 13/25 400 Dålig design

Sammanfattning

Vi har testat tio kaffebryggare som brygger 8-10 koppar kaffe. Av dessa får Siemens Porsche högst betyg, före Philips Essence och Moccamaster KB. Alla bryggare har drop-stop vilket gör det möjligt att hälla upp en kopp innan allt kaffe har runnit igenom. Två bryggare (Siemens och AFK) har termoskanna, den ska helst förvärmas med hett vatten men brygger du en full kanna håller kaffet sig varmt i termosen ändå. Övriga bryggare har glaskanna förutom Severin som är ett mellanting mellan en espressomaskin och en vanlig kaffebryggare.

Inledning

Elektriska hushållsapparater finns det gott om. Vissa apparater är kanske inte så nödvändiga, medan andra skulle vara svåra att klara sig utan. Kaffebryggaren tillhör helt klart den senare kategorin, särskilt i Sverige där vi dricker mycket kaffe. Det kan därför vara värt att lägga lite extra pengar på en bra bryggare som ska användas dagligen och hålla i många år. Den ska klara dåligt vatten, bristande underhåll och vårt grinigaste morgonhumör utan att krångla. Kaffet ska vara varmt och välsmakande, det ska vara enkelt att brygga och det får inte ta för lång tid. Bryggaren bör också ha automatisk avstängning eller separat värmeplatta för att minimera brandrisken. Några testade maskiner har s.k. aroma control där vattnet rinner igenom långsammare om man brygger färre koppar. Vattnet i bryggaren ska värmas till 92-96 grader för att aromerna ska utvecklas på bästa sätt. Detta är svårt att mäta på ett kontrollerat sätt och som en indikation har vi mätt hur varmt kaffet är efter bryggning.

Så gjorde vi

Så gjorde vi:
Vi har mätt tiden det tar att brygga en full kanna samt temperaturen efter bryggning. Övriga bedömningspunkter är design, funktioner, kvalitet och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Severin-KA5912
Severin KA5912
Severin lanserar en ny kategori bryggare i Sverige, för vanligt kaffe samt pods (portionspåsar). Maskinen brygger 1-2 koppar, ungefär som en espressomaskin. Vattentanken rymmer en liter. En kopp tar en halv minut att tillreda efter förvärmning av vattnet på 90 sekunder. Med pods blir det mycket crema (skum) i koppen, smaken är dock annorlunda och ingen i testlaget tyckte att det smakade särskilt gott. Dessutom är maskinen svår att hantera. Det är annars en god idé att inte brygga mer kaffe än vad som behövs. Okej bruksanvisning. Effekt 1400 watt, sladdlängd 66 cm.

OBH-Nordica-Symphony
Symphony
Väldesignad, enkel och ganska stilig bryggare från OBH Nordica i grå "alu-look" plast. Kantiga former med hög och smal kanna som är enkel att fylla på samt hälla ur, samt med svängbar bryggtratt. Brygger tio koppar på 7,5 minut och kaffet håller en temperatur på 88 grader vilket är mycket bra. Effekten är 1400 watt. Symphony brygger relativt tyst. Kort bruksanvisning. Autostop finns. Bryggaren är i dyraste laget men annars bra. Sladdlängd 97 cm.

Krups-Duothek
Duothek Plus
Dubbelbryggare i vit eller svart plast från Krups för kaffe och te, eller kaffe och kaffe. Särskilt tefilter medföljer. Finns även med termoskanna. Skalan på vattentanken är förstorad så att man lättare ska se mängden vatten. Automatisk avstängning saknas. Det finns en knapp för långsammare genomströmning vid liten bryggmängd. Det tar 7,5 minuter att brygga igenom tio koppar eller 1,4 liter i båda kannorna och kaffet håller 82 grader. Effekt 2x850 watt. Sladdlängd 86 cm. Kort bruksanvisning. Bra köp för den som behöver mycket kaffe på en gång.

Moccamaster-KB741
Moccamaster KB
Moccamaster från holländska Technivorm i klassisk design har sett likadan ut i 20 år och har hittat till många svenska kök. Tratten har numera fått drop-stop men kannans handtag är inte så roligt. Effekt 1520 watt med värmeplatta i två lägen. Ingen auto-off men separat bryggelement och värmeplatta. Kalkindikator. Brygger 1,25 liter på knappt 6 minuter. Kaffet håller 88 grader efter bryggning. Ett bra köp om man prioriterar byggkvalitet och prestanda. Sladden mäter 140 cm.

Braun-KF550
Braun KF550
En smidig bryggare i svart plast för tio koppar eller 1,25 liter. Kannan har ett trevligt gummiklätt handtag och är lätt att hälla ur. Generös öppning till vattentanken. Brygger full kanna på 7,5 minuter och kaffet håller 86 grader efter bryggning. Effekt 1000 watt. Maskinen gurglar diskret under bryggning. Rejäl strömbrytarknapp och auto-off. Till bryggaren medföljer vattenfilter med aktivt kol som reducerar klor och kalk. Filtret ska bytas 6 ggr per år och kostar ca 140 kronor för ett tvåpack. Bra köp, särskilt för den som har dåligt eller hårt vatten.

Philips-Essence-7624
Philips Essence
Traditionell kaffebryggare helt i svart eller vit plast med glaskanna som rymmer 1,2 liter eller cirka tio koppar. Styrkeväljare och automatisk avstängning. En smidig bryggare som tar liten plats men som ändå rymmer tio koppar. Brygger tyst och snabbt på drygt 5 minuter med ett dämpat väsande ljud mot slutet. Effekten är 1400 watt. Startknappen är trög och maskinen flyttar sig gärna då man slår på strömbrytaren. Trots att kaffet rinner igenom snabbt håller det en temperatur på 86 grader vilket är bra. Kort bruksanvisning. Sladdlängd 85 cm. Effekt 1400 watt. Utmärkt budgetköp.

Siemens-Porsche
Siemens Porsche
Dyr och rejäl maskin med termoskanna som tar stor plats på höjden. Effekten är 1000 watt och maskinen brygger 1 liter kaffe på knappt 7 minuter. Temperaturen är 88 grader efter bryggning. Ett läge för 5-8 koppar och ett för 1-4 koppar med långsam genomrinning. Vattentanken är löstagbar vilket underlättar påfyllning. Sladdlängd 86 cm, i princip den enda nackdelen hos denna maskin förutom att den gurglar lätt vid bryggning. Termoskannan är rejäl men kan vara svår att öppna.

AFK-KM-2T
AFK TKE-2
En termosbryggare med kanna i rostfritt stål som rymmer tio koppar eller 1,2 liter. Den svängbara filterhållaren är i aluminium medan övriga delar är i svart plast. Maskinen är hög och bred och tar mycket plats. Påfyllningen är svår eftersom vattentanken sitter illa till på baksidan, dessutom immar tankens mängdmätare igen. När kannan ska tas ur eller ställas i bryggaren fastnar termoslocket mot filterhållaren. Effekten är 1000 watt och det tar 8 minuter för bryggaren att bli klar. Under tiden gurglar det ganska friskt ur maskinen. Kaffet håller bara 78 grader efter bryggning vilket är i svalaste laget. Sladdlängd 80 cm. Bruksanvisningen är kort. Trots lågt pris vill vi inte rekommendera AFK.