Sök

Saftiga maskiner

2005-07-15

Med en råsaftcentrifug får du en färsk och tillsatsfri juice till frukosten. Betydligt godare än den du köper i butiken. Smartson testar åtta råsaftcentrifuger i olika utföranden.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HR 1821 16/25 500 Intetsägande
Kenmix 12/25 2000 Minst saft
Mes 1010 18/25 800 Bra köp
Philips HR 1861 17/25 1500 Framfusig
Solis Juice Fountain 14/25 1900 Snygging
Cucina 18/25 1100 Mest saft
Vitamix Plus 12/25 400 Budgetmodell
Le Duo 15/25 2800 Stadig

Sammanfattning

Råsaftcentrifugen används till att utvinna råsaften ur frukt eller grönsaker, ju saftigare livsmedel desto mer juice. Den är ett mångsidigare alternativ till en citruspress och är utmärkt till äpplen, melon, blekselleri, morot, tomat, päron, ananas, gurka, druvor, spenat, rödbetor och kiwi. Däremot är banan, papaya, mango, fikon och avokado mindre väl lämpade att centrifugera. Apelsin och andra citrusfrukter går i allmänhet fortare i en citruspress. De åtta testade apparaterna kan delas in i tre kategorier, lite enklare centrifuger, större och mer påkostade eller som tillbehör till hushållsmaskinen. 1 kilo frukt ger ungefär en halv liter råsaft.

Inledning

Testets maskiner kostar mellan 400 och 2800 kronor. Alla fungerar enligt principen att frukten matas genom ett hål ner mot en roterande skiva som river frukten i små delar. Det rivna fruktköttet slungas mot filtret där saften separeras. Antingen är filterväggen vertikal eller så är den vinklad. I den vertikala modellen stannar alla fruktrester mot centrifugväggen vilket skapar en hel del vibrationer. Kenwood Kenmix och Magimix Le Duo är konstruerade enligt denna princip, i övriga maskiner förekom vissa vibrationer men inte alls lika mycket. Ett hjälpmedel som gör rivningen lättare är ett matarbord, där en större mängd frukt kan placeras och matas ner. Ju större matarhål, desto mindre arbete med att dela frukten i små bitar. Kärnor och kvistar som hör till frukt och grönsaker påverkar inte rivningen men väl smaken. Resterna från centrifugeringen kan med fördel användas i matlagning, till exempel passar morotsresterna utmärkt i en köttfärssås.

Så gjorde vi

Så gjorde vi:
Vi centrifugerade äpplen, morötter och tomater, 500 gram av samma sort. Mängden råsaft mättes och vi noterade mängden rester, större orivna delar samt hur lätt maskinen var att rengöra. Maxbetyget är 25.

Solis-Juice-ALRP.Solis Juice Fountain
En snabb och lättmonterad maskin från Solis. Den kraftfulla motorn samt det stora matarhålet minskar behovet av förarbete. Maskinen ger stor mängd saft och relativt lite rester. Den stilrena designen går tyvärr ut över de praktiska funktionerna. Ett exempel är restbehållaren som inte är tillverkad i genomskinligt material. Strömbrytarens utformning gör att det är lätt att stänga av maskinen av misstag.

Magimix-Le-DuoLe Duo
En tung och stadig maskin från Magimix. Denna väldesignade modell ger minst rester, är enkel att rengöra och har ett förhållandevis stort matarhål. Tyvärr har den också ett högre arbetsljud än andra modeller, på grund av det vertikala filtret som ger höga vibrationer. Le Duo är den i särklass dyraste maskinen, men den ligger inte i topp vad avser utvunnen mängd råsaft, vilket sänker slutbetyget.

KenmixKenmix
Denna centrifug är ett tillbehör till Kenwoods hushållsmaskin. Kenmix överraskar med snygg design och är lätt att rengöra, men när det kommer till användningen är Kenmix inget att hurra för. Den är klart sämst på att utvinna råsaft, rivjärnet i plast ger höga vibrationer och skapar mycket rester och det blir en hel del större bitar kvar. Maskinen hade vunnit på att ha ett matarbord.

Phillips-HR7735_80Cucina
Denna centrifug är ett tillbehör till hushållsmaskinen Phillips Cucina. En hushållsmaskin skall vara bra på mycket, vilket är ganska svårt. Men Philips har i alla fall inte kompromissat på denna centrifug som är bäst i test på att utvinna saft, ett resultat av den starka motorn. Det blir ganska lite rester kvar, den är lätt att montera och rengöra. Minus för det höga ljudet samt avsaknaden av matarbord och skumavskiljare.

Vitamix-684Vitamix Plus
OBH Nordica Vitamix är en enkel råsaftcentrifug. Tyvärr får man, trots det låga priset, inte så mycket råsaft för pengarna då maskinen är näst sämst på att utvinna dryck. Den har dock en kompakt design vilket borde tilltala alla som har ont om utrymme. Matarbordet underlättar arbetet, även om det saknar kant. Hade matarhålet varit större skulle exempelvis morötterna inte behöva delas i så små bitar.

Bosch-Mes-1010Mes 1010
Bosch 1010 är ett prisvärt alternativ med ett rejält matarhål. Matarbordet saknar kant vilket skulle ha underlättat förarbetet. Mes 1010 ger relativt lite rester och är bland de bästa på att utvinna råsaft. Den kan vara lite svår att rengöra då den har en del vinklar och vrår som kan vara svåra att komma åt med en vanlig diskborste. Annars är detta en funktionell och välkonstruerad centrifug.

Phillips-HR1821Philips HR 1821
Phillips HR 1821 tillhör toppskiktet när det gäller att utvinna saft. Tyvärr saknar den matarbord och matarhålet är i minsta laget vilket gör den svårarbetad. Uppsamlingskärlet flyttade på sig under centrifugering så att saften hamnade på diskbänken istället. Detta berodde på att kärlet är alltför litet och ett par gummifötter skulle komma väl till pass. Skumavskiljaren är bra och funktionell, men maskinen är svår att rengöra.

Phillips-HR1861Philips HR 1861
Phillips HR 1861 är näst bäst på att utvinna råsaft. Avsaknaden av matarbord kompenseras av ett generöst tilltaget matarhål, vilket underlättar förarbetet. Maskinen ger lite rester och har ett bra uppsamlingskärl. Modellen har ett bra pris och är både väldesignad och enkel i utförandet men det framåtlutande stuket delade testlagets åsikter i två läger.