Sök

Robotdammsugare: Kul men inte som en dans

2007-03-28

En dammsugare som ordnar så att det är dammsuget och klart när man kommer hem från jobbet, det låter som en dröm. Råd & Rön har testat fyra stycken robotdammsugare.

Modell Betyg Pris Kommentar
Electrolux Trilobite 2.0 ZA2 3/5 10000 "Bäst"
iRobot Roomba SE 2,5/5 2750 "Prisvärd"
Kärcher RC3000 2,5/5 13500
Robo Maxx Arturo 1,5/5 600 "Sämst"

Sammanfattning

Råd & Rön testar fyra stycken robotdammsugare med varierande resultat. Testvinnaren Electrolux Trilobite 2.0 ZA2 fungerar riktigt bra, men det finns också dammsugare i testet som inte klarar av att få upp smulor från golvet. Dessutom tycker testaren att det jobbigaste var att plocka undan allt i rummet så att dammsugaren ska kunna ta sig fram.

Inledning

Råd & Rön testar fyra stycken robotdammsugare i sin test. De menar att syftet med en robotdammsugare är att det ska bli enklare att städa, och att dammsugaren kan göra jobbet självständigt under dagtid när ingen är hemma.

Testaren tycker dock inte att dammsugarna är så pass lätta att hantera så att städningen egentligen blir smidigare. För att dammsugaren ska ta sig fram ordentligt måste så mycket som möjligt plockas bort och i vissa fall även mattor. Dammsugarna snurrar omkring och åker in i både väggar och möbler samt fastnar i sladdar med mera. Resultatet blir godkänt men dammsugaren missar ofta damm eller smulor i hörnen. Efter användning ska behållaren rengöras vilket också ger merjobb.

Dammsugarna testades utifrån olika faktorer som dammsugning av golv, matta, upptagning av smulor och djurhår. Testaren tittade även på hur lätt dammsugaren är att hantera och hur mycket den låter. Electrolux Trilobite 2.0 ZA2 anses vara den dammsugare som fungerar bäst i alla kategorier, och klarar mattor och kanter bättre än de andra i testet. iRobot Roomba SE anses också vara en bra dammsugare. När det gäller hårda golv anses den till och med vara bättre än ovan testade Electrolux. Dock har den problem att få med sig djurhår. Dammsugaren är låg och kommer in även under lägre möbler.

Kärcher RC3000 och Robo Maxx Arturo är de dammsugare som fått sämst betyg i testet, där Robo Maxx anses vara den som presterar sämst. Den klarar inte att dammsuga rent på ett hårt golv och än mindre att få med sig smulor. Kärscher är smidig till utseende och arbetar tyst. Den är bra på att få upp djurhår men klarar inte dammsugning av mattor eller golv lika bra.

Alla dammsugare får relativt bra betyg vad gäller hanterbarhet. De låter också väldigt lite vid användning. Testaren konstaterar slutligen att dammsugarrobotar passar bäst i stora rum utan alltför mycket möbler.

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: