Sök

Rivjärn: Rivigt i köket

2007-10-09

Smartson testar tio rivjärn från 30 till 175 kronor. De traditionella modellerna erbjuder flest funktioner för pengarna.

Modell Betyg Pris Kommentar
Fiskars Avanti 18/25 65 Bra klös till ett bra pris
Åhléns rivjärn 12/25 100 Skaplig precision
Brabantia 18/25 160 Obekvämt men effektivt
ICA 18/25 120 Stora arbetsytor
Zyliss Duo 14/25 170 Bra men begränsad
Steel Function 15/25 150 Svårt att finriva morötter
Bruka Design 16/25 60 För parmesanälskaren
WMF 17/25 30 Påkostat och dyrt
Ikea Charm 17/25 30 Billigt och praktiskt
Ikea Griller 18/25 60 Finessrik budget

Sammanfattning

Ett bra rivjärn är lätthanterligt, effektivt och skadar inte knogarna. Modellerna i testet är tillverkade i rostfritt stål, vissa med gummi- eller plastdetaljer. Alla klarar uppgiften godkänt, men de klassiska modellerna med fyra rivytor ger flest funktioner för pengarna. De tar dock större plats än platta, handhållna rivjärn. Vassheten i de olika rivjärnen varierar och så även antalet funktioner. Fiskars Avanti lyckas att kombinera effektivitet och kvalitet samt många funktioner till ett bra pris. De pyramidformade modellerna är bekväma att greppa medan de platta modellerna tar minst plats i köket. Dessa kan med fördel även hänga framme tack vare stilren design. 

Inledning

Bland de tio modellerna finns flera bra köp. Prisskillnaden är dock stor och de flesta klarar sig bra med ett rivjärn runt 60 kronor. Som konsument är det viktigt att veta vad som kommer att rivas mest i hushållet. Klarar du dig med att finlira lite parmesan över pastan så räcker varianten från Bruka Design, men ska det rivas potatis eller morötter till ett helt kompani rekommenderas till exempel modellen från ICA. Den är rejäl, har stora rivytor och bra funktioner. Om modellen från Brabantia haft ett bekvämare handtag hade omdömet höjts då skärpan är bra på de olika funktionerna. Ett tips vad det gäller alla rivjärn är att det är lätt att skada knogarna om man inte är aktsam.

Så gjorde vi

Vi har rivit ost, parmesan, choklad, morötter, vitkål samt färsk ingefära. Därefter har vi bedömt design, kvalitet, funktioner, kapacitet samt prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Fiskars Avanti - Bra klös till ett bra pris

Typ: Fyrsidigt rivjärn i rostfritt stål med fyra rivytor. Rätsidigt handtag och sluttande yttersidor. 
Omdöme: Klassisk modell med bra klös och gedigen konstruktion. Rivytorna ger bra variation till att riva olika livsmedel. Framförallt fungerar de tre horisontella bladen fint när livsmedel ska skivas. Parmesan och morötter är ett enkelt uppdrag. Enkel rengörning. Sammantaget hög kvalitet, kapacitet och funktionalitet till ett bra pris. 
Cirkapris: 65 kronor

Åhléns rivjärn - Skaplig precision 

Typ: Trekantig modell i rostfritt stål med gummerat handtag och fötter. Tre rivytor fördelat på tre sidor. 
Omdöme: Det här trekantiga tornet är bekvämt att hantera. Den har dock inte testets bästa vasshet och sidorna bågnar sig när hårdare livsmedel rivs. Endast tre funktioner begränsar användningen. Framförallt saknas ett skivblad. Kvalitetsintrycket är godkänt men rengörningen är lite besvärlig.
Cirkapris: 100 kronor

Brabantia - Obekvämt men effektivt /betyg/12.jpg

Typ: Platt rivjärn med stor yta. Tre funktioner uppdelat på två sidor. Tillverkat i rostfritt stål med gummifötter. 
Omdöme: Kvalitetskänslan är hög och rivyorna är väl vässade. Designen är anpassad för att hänga framme i köket. Det som saknas är möjligheten att finriva hårda varor som parmesan eller choklad. Zyliss variant är bekvämare, men Brabantia mer mångsidig. Smart att funktionerna är uppdelade på två sidor vilket ökar säkerheten. Ett effektivt alternativ med ordentliga ytor men ett obekvämt handtag.
Cirkapris: 160 kronor

ICA - Stora arbetsytor/betyg/12.jpg  

Typ: Testets största modell med tillhörande förvaringsburk. Fyra rivfunktioner i rostfritt stål och botten och handtag delvis i plast.
Omdöme: Rivjärnet från ICA är störst i testet och erbjuder ett ordentligt handtag och stora rivytor. Redskapet står stadigt och är enkelt att arbeta med. Fyra olika funktioner plus att man kan riva kosten rakt ner i en förvaringsburk med tillhörande lock är praktiskt. Vissa anmärkningar på kvalitetsintrycket, men annars ett bra köp för den som har plats över i skåpen.
Cirkapris: 120 kronor

Zyliss Duo - Bra men begränsad/betyg/12.jpg

Typ: Vinklat handrivjärn med två typer av rivytor som är tillverkat i rostfritt stål. Gummistöd på vardera sidor om rivplattan.
Omdöme: En annorlunda men effektiv modell med två rivfunktioner. Dessa fungerar bra, men är även en begränsning om du till exempel vill skiva större bitar eller finriva morötter.
Kvalitetskänslan är hög, lätt att rengöra och tar inte så mycket plats. Bra gummitassar som ger stadga. Relativt högt pris och få funktioner drar ner helhetsomdömet.   
Cirkapris: 170 kronor

Steel Function - Svårt att finriva morötter

Typ: En trekantig modell i rostfritt stål som är mindre än Åhléns variant. Gummerat handtag och fötter. Fyra olika funktioner fördelade på tre sidor.
Omdöme: Skönt grepp och bra och stadiga fötter. Det lilla formatet passar den trångbodde, men nackdelen är små rivytor. Att finriva morötter är svårt medan parmesan och choklad rivs fint och lätt. Bra kvalitetskänsla, men ett högt pris. Hantering och diskning är densamma som Åhléns variant, men upplevs mer gedigen i jämförelse. 
Cirkapris: 150 kronor

Bruka Design - För parmesanälskaren/betyg/15.jpg

Typ: Litet handrivjärn med gummerat handtag och rivjärn i rostfritt stål. Finns även helt i rostfritt.
Omdöme: Smidigt rivjärn som passar perfekt vid middagsbordet och rivningen av parmesan. Andra hårda livsmedel som choklad fungerar bra, men annars är användningsområdena färre än traditionella modeller. Fördelen är att rivjärnet inte tar någon större plats och kan hänga framme tack vara bra krok. En vanlig stor modell har bättre användningsområden, men denna passar för dig som gillar att hyvla osten direkt över pastan.
Cirkapris: 60 kronor

WMF - Påkostat och dyrt  /betyg/15.jpg

Typ: Klassik modell med fyra sidor inklusive extrafunktion för skivning. Tillverkad i rostfritt stål med rundat handtag.
Omdöme: Rivjärnet ger ett exklusivt intryck och presterar bra på olika livsmedel. Rivytan som passar bra för parmesan är onödigt stor. Denna hade passat bättre på en smalare kortsida. Handtaget är välbyggt, men greppet är för litet för medelstora händer. River kol, ost och morötter bra. Välfungerande blad som skär till exempel gurka i fina skivor. Bra kapacitet och kvalitet, men ett högt pris.
Cirkapris: 175 kronor

Ikea Charm - Billigt och praktiskt /betyg/15.jpg

Typ: En förpackning om två järn utformade som burkar, där rivjärnsdelen också utgör lock. Varje förpackning innehåller två olika rivytor.
Omdöme: Praktiskt och billigt kit med godkända rivytor. Att riva rakt ner i en burk är praktiskt men lådorna är svåra att greppa. Enkel rengörning men de två rivfunktionerna erbjuder stort och litet, men inget mitt emellan. Bra och täta lock och helt klart inget dåligt köp i denna prisklass.   
Cirkapris: 30 kronor

Ikea Griller - Finessrik budget /betyg/15.jpg

Typ: Tvåsidigt rivjärn i rostfritt stål samt handtag och botten i plast. Inuti toppen på rivjärnet finns ett litet rivjärn för till exempel muskot. Botten är löstagbar och fungerar som uppsamlare.
Omdöme: Ett fiffigt alternativ med två rejäla rivytor samt miniriv i handtaget. Kapaciteten är bra, men frågan är varför de inte valt att utnyttja sidorna och på så sätt få fler funktioner. Det fungerar bra att riva ner i uppsamlaren och sedan servera direkt på tallriken.
Cirkapris: 60 kronor