Sök

Ring, äggklocka, ring!

2005-03-02

En äggklocka är behändig när ägget ska kokas. En förutsättning är dock att den är pålitlig. Här testas tio varianter, varav åtta mekaniska och två digitala.

Modell Betyg Pris Kommentar
Funktion/Ek design 4/5 120 Prisvärd
Duka/Ek design 4/5 230 Klockren form
OBH Nordica 4/5 200 Funktionell
Watertap 1/5 95 Sämst i test
Rosti 2/5 210 Dålig precision
Zyliss 3/5 160 Plastig känsla
Mastrad 4/5 220 Mest teknisk
Viking 2/5 95 Klumpigast
Doughnut 3/5 135 Spejsigast
Ägget 2/5 15 Ivrigast och billigast

Sammanfattning

Den digitala äggklockan mäter exakt, ofta på sekundnivå. Den mekaniska klockan har oddsen emot sig i tävlan om exakthet, men är i regel enklare att hantera och har ofta en rolig design. OBH Nordicas digitala klocka får högt betyg för exakthet och funktionalitet. Mastrads digitala klocka är pålitligheten själv och får höga poäng för finurlig design. Duka och Funktion/Ek design är testets mest pålitliga mekaniska klockor. Båda får även höga betyg för design.

Inledning

Äggklockan har en plats i de flesta kök och kan se ut som grönsaker, ägg eller vad som helst. Den har egentligen bara en funktion och det är att mäta tid. I de flesta fall är det viktigt att klockan är pålitlig. Vare sig man kokar ägg, färgar slingor, utför graviditetstest eller tränar ställs klockan av en enda anledning: den ska kunna tala om när en viss tid har uppnåtts. Om den dessutom har en snygg och rolig design som passar i köket är för många ett plus.

I testet förekommer åtta klockor med mekanisk inställning medan två ställs in digitalt. Gemensamt för de mekaniska modellerna är att önskat minuttal ställs in genom ett vred. Fyra av de mekaniska modellerna har ordentliga vred medan tre är designade så att överdelen på klockan vrids istället. Den digitala äggklockan är utrustad med en digital display och varierande antal knappar. Alla äggklockor i testet tar liten plats. De båda digitala klockorna kan sättas på kylskåpet med hjälp av en magnet. Det finns flera modeller av Ek design från bland andra Duka, Åhléns och Jestrade.

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Vi testade samtliga klockors exakthet mot ett stoppur. Kriterierna i betygsättningen är prestanda, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Maxbetyget är fem poäng.

mini-Duka_EKDuka/Ek Design
Testets i särklass mest väldesignade klocka. Mekanisk och gedigen i rostfritt stål, prydd med tydliga siffror. Bra form ger klockan perfekt vinkel på en plan yta vilket gör den synlig även på långt håll. Tydligt avgränsade minuter och ett ordentligt vred bidrar till enkel tidsinställning. Klockan är pålitlig och ringer samtidigt som stoppuret. Ringsignalen är dov men effektiv och inte störande. Något dyr. Bruksanvisning på tio olika språk.

mini-ZylissZyliss
En mekanisk klocka i genomskinlig hårdplast, som gör att man kan se urverket under skalet. De blå siffrorna syns väl, men klockan måste läsas av ovanifrån när den står på en plan yta vilket begränsar användningen. Minuterna är tydligt avgränsade och vredet har en angenäm, svängd form för bättre grepp. Ringer samtidigt som stoppuret. Ringsignalen är något skränig. Bruksanvisning på tre språk.

mini-Eden aggetÄgget
Mekanisk och klassiskt formad som ett ägg i vit plast med roterande övre halva för tidsinställning. Klockans svarta siffror är tydliga och tidsinställningen syns framifrån när klockan står lodrätt. Minutstrecken är tydliga, men den övre halvan känns något glapp vilket försvårar en exakt inställning. Ringer ungefär en minut för tidigt jämfört med stoppuret och låter då som en klassisk väckarklocka. Bruksanvisning på två språk.

mini-WatertabWatertap
En uselt designad mekanisk klocka utformad som en vattenkran. Passar bättre som leksak i badkaret än som hjälpreda i köket. De vita siffrorna är enkla att avläsa mot den svarta botten, men på en plan yta måste klockan avläsas ovanifrån. Minuterna är avgränsade med tydliga streck, men klockans överdel har en visare som är svår att se, vilket gör minutinställning i det närmaste omöjlig. Ringsignalen är hög och klar. Bruksanvisning på sju språk.

mini-RostiRosti
Designad som en hockeypuck i svart plast sitter den här mekaniska klockan inom ett triangelstag, konstruerad ungefär som ett pariserhjul. För att ställa in minuterna vrids klockan medan triangelns spets utgör visare. De vita siffrorna syns relativt väl, men täta minutstreck gör exakt inställning svår. Klockan ringer före stoppuret varje gång. Tillsammans med Ägget är Rosti svårast att ställa in. Ringsignalen är låg och sprucken. Ingen bruksanvisning.

mini-MastradMastrad
Modern och väldesignad digital klocka i silver och grå plast. Till klockan hör ett midjebälte med magnet. Tidsinställning minutvis genom att rotera äggets undre halva. Klockan är utrustad med start/stoppknapp och minneslagring. Tydlighet och exakthet resulterar i utmärkt precision jämfört med stoppuret. Pipljudet varar i hela 60 sekunder. Bruksanvisning på sex språk, dock inte svenska. AAA-batteri inkluderat.

mini-OBH NordicaOBH Nordica
Den här digitala äggklockan är utrustad med magnet på baksidan, utförd i plast och rostfritt stål med svarta knappar. Platt och fyrkantig form med rundade hörn. Förutom magnetremsan har klockan ett stativ som kan fällas ut och som ger perfekt vinkel på platt yta. Testets mest exakta klocka som går att ställa på sekunden. Den digitala pipsignalen varar i 15 sekunder och går igång igen efter 45 sekunder om klockan inte stängs av. Stoppur och minneslagring finns också. Stor och informativ bruksanvisning på fyra språk. AAA-batteri inkluderas dock inte.

mini-Viking.Viking
Testets tyngsta mekaniska äggklocka i rostfritt stål. Urtavlan är dock liten och i kombination med ett stort vred är det svårt att vara exakt med inställningen. Minutmarkeringarna är tydliga men siffror finns endast var tionde minut. Klockan står stadigt tack vare gummifötterna och går att läsa från långt håll. Kan ställas med en hand tack vare fötterna som dock lämnar svarta märken på vår vita köksbänk. I testet mot stoppuret ringer den något sent. Ringsignalen är högljudd och klar. Bruksanvisning på elva språk.

mini-DoughnutDoughnut
Rolig mekanisk äggklocka i gul plast och aluminium. Finns även i blått, silver och svart. Formad likt en planet kan klockan dock inte ställas på en plan yta, eftersom botten är rund. Det är lätt att skilja minuterna åt men minutstrecken upphör efter tio minuter och siffror visas bara var femte minut. Måste avläsas uppifrån eller från sidan. Exakt tidsmätning. Klassisk och dov ringsignal. Bruksanvisning på nio språk.

mini-FunktionFunktion/Ek Design
Klassisk och tidlös mekanisk äggklocka som likt en Bernadotte-skål passar i vilket kök som helst. Enkel design i vit hårdplast, minuttavla i rostfritt stål och ett stort vred som är enkelt att vrida. Vredet har dessutom utmärkt spets för enklare inställning. Den väl genomtänkta designen ger klockan en vinkel som ger utmärkt tydlighet även på avstånd. Inställningen är så exakt den kan bli för en mekanisk modell, vilket gör klockan till testets mest prisvärda. Ringer på samma tid som stoppuret. Ringsignalen är dov och distinkt. Ingen bruksanvisning.