Sök

Ren minimalism med små dammsugare

2008-07-04

Din Teknik testar åtta handdammsugare som skall kunna vara behjälpliga med såväl vardagsrumssoffan som bilsätet.

Modell Betyg Pris Kommentar
Biltema 84-048 2/5 149 Testets lättaste
Black & Decker Dustbuster Auto AV 1205 2/5 325 Kraftig frånluft
Jula 604 075 3/5 139 Billigt blötdjur
Electrolux Rapido Carvac 4/5 595 Testets dyraste och bästa
Black & Decker Dustbuster Auto AVC 1205 3/5 425 Fin filterteknik
Black & Decker Dustbuster DV 7205 2/5 599 Svag sugkraft
Black & Decker Dustbuster DV 9605 4/5 699 Filtret kan rensas
Black & Decker Dustbuster Pivot 3/5 799 Ful, dyr och ihopfällbar

Sammanfattning

Din Teknik utser Electrolux Rapido Carvac och Black & Decker Dustbuster DV 9605 till bäst i test. Båda har bra sugkraft och smarta lösningar. Vid köp av en handdammsugare är det bra att kontrollera ljudnivån och hur lång sladden är. Bra att tänka på är även i vilka utrymmen produkten kommer att användas och om det är relativt enkelt att tömma filtret.

Inledning

I testet är de dyrare modellerna också de bästa. Det är viktigt att dammsugaren inte är för tung utan att den är lätthanterlig och sladden får inte heller vara för kort. Det är också bra om ljudnivån är relativt låg. Självklart skall sugkraften vara bra och det är välkommet om filtret är lätt att tömma. En del modeller uppvisar smarta lösningar, bland annat inskjutbara munstycken och hjul vid munstycket som underlättar dammsugningen.

Biltema 84-048 är den minsta och lättaste men också den mest högljudda dammsugaren i testet. Den är lätt att stoppa undan men måste å andra sidan tömmas ganska ofta. Man får med flera extraprylar på köpet vilket är bra. Ett minus dock för sugkraften som är relativt dålig. Black & Decker Dustbuster Auto AV 1205 är egentligen den enklaste modellen från tillverkaren. Modellen har dock en stark luftström vid sidorna som har tendens att blåsa iväg det man har tänkt suga upp. Sladden är lång men alldeles för hård, dessutom är stickkontakten väldigt oflexibel vilket gör att den ofta kopplar ur. Jula 604 075 klarar av våtsugning vilket är ett klart plus och modellen är billig. Sladden däremot är alldeles för kort och liten men kan fördelaktigt nog stoppas undan i ett fack. Munstyckena har ingen vidare passform men sugkraften är bra.

Electrolux Rapido Carvac är den dyraste dammsugaren i testet men också den bästa. Den har många finesser, bland annat har man tillgång till hjul vid insuget. Detta gör det lättare när man för dammsugaren framåt och bakåt men det är inte lika lätt att dammsuga åt sidorna. Black & Decker Dustbuster Auto AVC 1205 följs åt av flera tillbehör, bland annat en slangborste och ett extra långt pipmunstycke. Sladden är ganska hård och hindrar sugkraften något, vilket är synd. Black & Decker Dustbuster DV 7205 är, jämfört med tidigare modell, både lättare och smalare. Filtertekniken är bra men sugkraften är det inget vidare med. Black & Decker Dustbuster DV 9605 har bra sugkraft. Dessutom har den en utdragbar pip istället för ett löst munstycke, en lösning som är mycket smidig. Dammsugaren är också försedd med en smart filterrensare, med hjälp av en spak kan man slå ur damm ur filtret. Black & Decker Dustbuster Pivot kan fällas ihop, vilket är en ful men smart lösning. Munstycket kan ställas in i olika vinklar vilket underlättar arbetet betydligt. Modellen är tung och ganska dyr.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: