Sök

Rätt och slätt

2006-10-31

Med en mixer är det lätt att njuta av höstens grönsaker och rotfrukter i krämiga soppor, goda såser och röror. Smartson testar nio stavmixers i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Duka Watt 12/25 270 Tung
Afk 13/25 130 Klumpig
Matsui Msm 100 11/25 100 Lågbudget
C3 17/25 600 Stänker
Bosch Msm6a70 17/25 800 Sladdlös
Severin Profi mix 9/25 170 Långsam
Braun Mr 4000 m 24/25 350 Lätt
Philips hr1361 24/25 300 Effektiv
Braun Mr 400 plus 22/25 225 Smidig

Sammanfattning

Med en stavmixer går det snabbt och enkelt att mixa krämiga soppor, såser, röror och barnmat. Eftersom den till skillnad från en matberedare är liten och behändig blir den lätt tillgänglig och tar inte så stor plats att förvara. Då den inte består av så många delar är den också lätt att rengöra. Med en stavmixer är det enkelt att tillreda höstens grönsaker och rotfrukter, göra soppa och barnmat. Alla stavmixers i testet får godkänt men alla är inte så effektiva. Det verkar nästan vara omöjligt att undvika stänk under användning, men några lyckas bra. Generellt ger fler effektlägen större variation i arbetet. Ett greppvänligt handtag, bra skärblad och en stark motor är andra kännetecken för en bra stavmixer. Den ska även vara lätt att rengöra.

Inledning

Philips Hr 1361 och Braun Mr 4000 är testets bästa mixers: lätthanterliga, effektiva och prisvärda. Bosch Msm6a70 är sladdlös vilket är praktiskt då man inte behöver vara bunden till ett vägguttag. Dock måste man alltid se till att batteriet är laddat. Modellerna från Watt och Afk är identiska men säljs till olika pris. Afk är betydligt billigare. Matsui Msm 100 från Elgiganten och Severins stavmixer är också snarlika och har olika prissättning. Matsui Msm 100 bedöms som en riktig budgetvariant, men fungerar bra och är klart mer prisvärd än Severin. Mixern från C3 stänker mest men arbetar bra.

Så gjorde vi

Vi mixade kall Gazpacho gjord på tomater, gurka, paprika, gul lök och vitlök. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Duka Watt mixerDuka Watt
Betyg: 12/25
Kommentar: Tung
Watt är en enkel stavmixer från Duka med ett rejält handtag som ger ett stadigt grepp men den är också ganska tung. Modellen är stabil att använda med två olika hastighetslägen på framsidan. Däremot är den inte så effektiv på grund av de små skärbladen och under användning stänker det en hel del. Det är dock enkelt att lossa och göra rent de olika delarna. Kvalitetsintrycket känns gediget, även om kapaciteten inte är på topp. Den gör jobbet men inte mer. Effekt: 200 watt.
Cirkapris: 270 kronor

Afk stavmixerAfk
Betyg: 13/25
Kommentar: Klumpig
Afk stavmixer är närmast identisk med Watt, men till halva priset. Den har ett rejält handtag vilket ger ett stadigt grepp, men liksom Watt är den ganska tung. Modellen är stabil att använda och har två hastighetslägen på framsidan av handtaget. Den bedöms inte som så effektiv eftersom skärbladen är små och det stänker en del under användning. Staven är enkel att lossa och rengöra. Sammantaget en godkänd mixer och ett prisvärt alternativ. Effekt: 175-200 watt.
Cirkapris: 130 kronor

Matsui Msm 100 stavmixerMatsui Msm 100
Betyg: 11/25
Kommentar: Lågbudget
Matsui Msm 100 är en enkel stavmixer från Elgiganten. Stavmixern är enkel att hålla eftersom den inte väger så mycket. Handtaget är mjukt format och strömbrytaren är lättillgänglig. Det finns dock endast ett hastighetsläge och modellen går inte att plocka isär för rengöring. Inte heller bedöms den som effektiv då den är långsam och har små skärblad. Det stänker också en del under användning. Modellen ger ett svagt kvalitetsintryck. En godkänd mixer som varken är effektiv eller särskilt praktisk. Effekt: 170 watt.
Cirkapris: 100 kronor

C3 Gerby stavmixerC3
Betyg: 17/25
Kommentar: Stänker
C3 är en stor och tung stavmixer med flera funktioner. Handtaget är greppvänligt utformat. Ett hastighetsläge finns och det går snabbt och effektivt att mixa. Tyvärr stänker det ganska mycket under användning. Skärbladen är både vassa och stora. Det är lätt att skruva isär och rengöra mixern. Kvalitetsintrycket är gediget. Tillbehör för hacka och visp medföljer, samt förvaringsställ. Sammantaget en stavmixer med hög kapacitet som det stänker ordentligt om. Effekt: 400 watt.
Cirkapris: 600 kronor

Bosch MSM6A70Bosch Msm6a70
Betyg: 17/25
Kommentar: Sladdlös
Bosch Msm6a70 är en sladdlös stavmixer med greppvänligt handtag. Den är enkel att ladda upp och går att använda i 20 minuter på en laddning. Den jobbar tyst och stänker inte nämnvärt. Staven är enkel att lossa och rengöra. Mixern fungerar väl med ett rejält mixerblad. En bra säkerhetsfunktion förhindrar att mixern startar av misstag. Eftersom mixern måste vara laddad inför användning bör den förvaras på en lätt åtkomlig plats. Det medföljer även bägare, hacka, visp samt laddningsbar förvaringsenhet. En bra sladdlös mixer.
Kapacitet: 7,2 volt.
Cirkapris: 800 kronor

Severing Profi mix stavmixerSeverin Profi mix
Betyg: 9/25
Kommentar: Långsam
Profi mix är en enkel stavmixer från Severin, som är stor men ganska lätt. Det går dock inte att plocka isär den vilket försvårar vid rengöring. Handtaget är mjukt och greppvänligt. Det finns endast ett hastighetsläge via en stor knapp på framsidan. Det är inte den effektivaste stavmixern och den tar ganska lång tid på sig att mixa. Skärbladen är små och det stänker en del under användning. Modellen ger ett ganska skört kvalitetsintryck. Sammantaget är resultatet godkänt men modellen bedöms som likvärdig med Matsui men betydligt dyrare. Effekt: 170 watt.
Cirkapris: 170 kronor

Braun Mr 4000 m stavmixerBraun Mr 4000 m
Betyg: 24/25
Kommentar: Lätt
Mr 4000 m är en lättarbetad och prisvärd stavmixer från Braun. Mixern känns mycket gedigen och det gummerade handtaget ger ett stadigt grepp. Modellen har två hastighetslägen på framsidan som är lätta att ställa in. Staven går lätt att lossa och rengöra. Med det kraftiga mixerbladet är det inga problem att mixa och resultatet blir mycket bra. Det går snabbt och det stänker inte nämnvärt. Maskinen ger ett gediget kvalitetsintryck. Sammantaget en effektiv och tyst stavmixer. Effekt: 450 watt.
Cirkapris: 350 kronor

Philips hr1361 stavmixerPhilips hr1361
Betyg: 24/25
Kommentar: Effektiv
Hr1361 är en prisvärd och stark stavmixer från Philips som är stor och stabil. Det ergonomiska handtaget med gummifattning ger ett stadigt grepp. Två hastighetslägen finns och det är både enkelt och effektivt att mixa. Staven går lätt att lossa och är enkel att skölja av och rengöra. Mixerbladen är kraftiga och det stänker ytterst lite under användning. Modellen ger ett gediget kvalitetsintryck. Sammantaget en mycket bra stavmixer som är effektiv och okomplicerad att hantera. Effekt: 600 watt.
Cirkapris: 300 kronor

Braun Mr 400 plus stavmixerBraun Mr 400 plus
Betyg: 22/25
Kommentar: Smidig
Mr 400 plus är en lättarbetad och bra stavmixer från Braun. Eftersom mixern är lite mindre och inte så tung är den lätt och smidig att hantera. Modellen är greppvänlig men har endast ett hastighetsläge tillgängligt på framsidan i form av en stor knapp. Mixerstaven går enkelt att lossa och rengöra, och är mycket effektiv. Det stänker inte nämnvärt. Kvalitetsintrycket är bra och gediget. Sammantaget en smidig och hanterbar stavmixer till bra pris. Effekt: 300 watt.
Cirkapris: 225 kronor