Sök

Rätt kran till köket

2006-03-03

Att välja blandare till köket är lika mycket en fråga om design som funktion. Smartson presenterar en översikt av köksblandare i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Nordic Plus - 1150 Svensk standard
Tara Classic - 6500 Stilfull
Izzy - 3400 Vass form
Inxx Profi - 6200 Superhög
Garda - 2150 Raka former
9000 - 1750 Runda former
Variarc - 3700 Med dusch
Linus S - 3600 Krom eller stål
Alsvik - 500 Budgetpris
Atrio - 4500 Greppvänlig

Sammanfattning

Blandaren eller vattenkranen är en av de viktigaste och svåraste sakerna att välja när man ska bygga nytt kök. Den ska ofta användas flera gånger om dagen till att diska, hälla upp vatten i kastruller, skölja grönsaker och frukt eller bara fylla ett glas med kallt vatten. Alla dessa uppgifter ställer olika krav på hur blandaren ska vara utformad. Den måste vara mångsidig och designad på ett sätt som gör att alla kan använda den, även barn och gamla. Viktigt är också att den håller länge, även om man råkar ha mycket kalk och andra aggressiva ämnen i vattnet. Blandaren har i regel en teknisk livslängd på mer än 20 år men byts i snitt ut efter 15 år, enligt Institutet för verkstadsforskning. Miljömässigt är det bättre att satsa på hög kvalitet, eftersom belastningen på miljön uppstår först då blandaren måste bytas. Den som vill behålla sin blandare under lång tid ser till att byta packningar vid behov samt hålla utsidan snygg. En kromad yta rengörs med tvål och vatten. Kalkfläckar kan avlägsnas med utspädd ättika.

Inledning

Tekniskt sett är blandaren en pip (oftast i förkromad mässing) med avstängningsventil för kall- och varmvatten. Länge har engreppsblandaren dominerat i köket, med den regleras temperaturen på vattnet med ena handen så att man har den andra handen fri. På sista tiden har dock den klassiska varianten med separata vred för kall- och varmvatten kommit tillbaka ganska starkt på marknaden. Tvågreppsblandaren tillåter en friare design som dock ofta för tankarna till gamla tider. Den stora fördelen är att vreden kan göras rejäla och greppvänliga samt att dessa kan placeras på ett naturligt sätt i förhållande till pipen. Här har vi samlat fakta och priser på tio köksblandare i olika utföranden, i prisklassen 500 till 6500 kronor.

Gustavsberg Nordic PlusNordic Plus
Engreppsblandare från Gustavsberg i kromfinish med keramiska tätningar, enligt tillverkaren testade för 450.000 spakrörelser. Blandaren har försetts med vatten- och energisparteknik. Spaken är svängbar i 110 grader. Finns även med avstängningsventil för diskmaskin för en tilläggskostnad. Separat diskdusch är ytterligare ett tillbehör. Höjd 350 mm.

Dornbracht Tara ClassicTara Classic
Från tyska Dornbracht kommer denna vackra blandare med separata vred för kall- och varmvatten. Modellen på bilden har synlig bryggkoppling, men det finns även engreppsblandare samt tredelad tvågreppsblandare med bryggkoppling under bänkskivan. Tillbehör är olika duschmunstycken. Blandaren finns i utförandena krom eller matt platina. Välj färg på handtagen i rostfritt, svart eller vitt. Höjd 400 mm.

MoraIzzy
Izzy från Mora är en ny blandarserie för både kök och badrum. Köksblandaren är av tvågreppsmodell med vinklade nabbförsedda vred för kall- och varmvatten. Pipen är starkt vinklad nedåt och kan vridas i 360 grader eller spärras för 120 grader med hjälp av en skruv. Ytfinish i krom, matt finish "stainless look" kostar cirka 1500 kronor extra. Höjd 335 mm.

MoraInxx Profi
Inxx från Mora är en omfattande blandarserie för kök och badrum. Modellen Profi är en kombinerad engreppsblandare och fjäderupphängd "storköksdusch" i krom, med väl tilltagen höjd på hela 1140 mm. Höjden gör att blandaren måste monteras fristående eller på en plats där det inte finns något överskåp. Pipen är svängbar 120 grader. Slangen mäter 1,2 meter.

FMGarda
Engreppsblandare i ny design och kromad finish från FM Mattsson. På Garda kan pipen bytas ut genom att enkelt rycka loss den och trycka fast en annan variant, totalt fyra finns tillgängliga men bara en pip följer med vid köp. Pipen är svängbar i 110 grader. Keramiska tätningar. Finns även med diskmaskinsavstängning. Höjd till pip 255 mm.

FM9000
Bågformad engreppsblandare från FM Mattsson med lite grövre pip som finns i ytfinishen krom, krom/antracit och frost. Keramiska tätningar och hetvattenspärr. Finns även med avstängningsventil för diskmaskin. Höjd till pip 230 mm.

HansgroheVariarc
Flexibel engreppsblandare från Hansgrohe med utdragbart duschmunstycke. Pipen är extra tjock för att rymma slangen till duschen, som kan dras ut maximalt 50 cm. Finns med ytfinishen krom, stål och "alux". Prisexemplet avser krom. Höjd 405 mm.

LinusLinus S
Linus S är ytterligare en blandare med utdragbar dusch i pipen. Enkelgreppsreglage och tre olika ytbehandlingar krom, matt krom och borstat stål. Diskmaskinsavstängning monteras separat. Prisexemplet avser kromfinish. Höjd 284 mm.

IkeaAlsvik
IKEA har ett antal blandare med enkel- och dubbelgrepp i sortimentet, samtliga under 1000 kronor. Alsvik är en vinkelbockad tvågreppsblandare med keramiska tätningar i kromad mässing. Kromade, rejäla vred för kall- och varmvatten med blå respektive röd märkning och utstickande nabbar som ska ge bättre grepp. Höjd 350 mm.

GroheAtrio
Tvågreppsblandare från Grohe (ej att förväxla med Hansgrohe) med rundad pip, triangulära vred för kall- och varmvatten och keramiska tätningar. Pipen kan svängas 90 grader. Höjd 338 mm totalt, respektive 219 mm till pip.