Sök

Råsaftcentrifuger: Rå Saft

2007-09-07

Med en bra råsaftcentrifug går det lätt och smidigt att pressa jos av både frukt och grönt. Smartson testar åtta råsaftcentrifuger i prisklassen 800 till 3000 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bosch MES1020 16/25 800 Budgetalternativ
Kenwood JE900 12/25 2000 Endast för mjuk frukt
Obh nordica Vitamix pro 19/25 1000 Effektiv men bullrig
Philips HR1861 23/25 1500 Bäst i test
Severin 18/25 800 Prisvärdig utmanare
Solis 22/25 1800 Mästerlig och tyst
Magimix Le duo plus 14/25 3000 Dyrgrip för hård frukt
Philips HR1821 18/25 500 Bästa köp

Sammanfattning

Att på söndagsmorgonen få en härlig vitaminkick av morötter, tomater och gröna äpplen är inte fel. Med en råsaftcentrifug i köket kan du när som helst göra din egen josblandning och njuta.

Inledning

Att pressa råsaft
För bästa resultat använd alltid färska frukter och grönsaker. De flesta frukter behöver dock inte skalas utan råsaftcentrifugen pressar ur saften och separerar skal och fruktkött. Det räcker med att skölja frukten, endast frukter med hårt eller tjockt skal som apelsiner, ananas och melon behöver skalas. Hårda frukter och grönsaker som morötter eller äpplen bearbetas bäst på hög effekt, medan mjuka frukter bearbetas långsammare för bästa resultat. Ett tips är att förvara frukt och grönt i kylskåpet och på så sätt alltid få nypressad jos som dessutom är väl kyld.

Säkerhet och användning
Maskiner med vassa skivor och skärblad ska hanteras med försiktighet. Stick aldrig ned fingrarna genom matarröret och koppla alltid ur apparater innan den rengörs eller plockas isär. Råsaftcentrifug för hushållsbruk ska endast användas kortare tid och med begränsade mängder råvaror.

Så gjorde vi

Råsaftcentrifugerna testades med 500 gram morötter, gröna äpplen och tomater i tur och ordning. Därefter bedömdes design, kvalitet, kapacitet och funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Bosch MES1020 – Budgetalternativ 

Mängd råsaft: 900 ml
Effekt: 380 watt
Tillbehör: Påmatare, avfallsbehållare, uppsamlingsbägare
Sladdförvaring: Ja
Manual: Omständlig
Cirkapris: 800 kronor

Prisvärd och funktionell modell. Dock är den inte så lätthanterlig, bland annat är den svår att plocka isär och delarna sitter väldigt hårt. Matarhålet är i minsta laget men modellen går bra att rengöra. Den är ganska effektiv och hanterar både hårda och mjuka frukter utmärkt. Spillet sorteras smidigt och resultatet blir mycket jämnt och bra.

Kenwood JE900 – Endast för mjuk frukt 

Mängd råsaft: 800 ml
Effekt: 300 watt
Tillbehör: Påmatare, citruspress, uppsamlingskanna saknas
Sladdförvaring: Ja
Manual: Bra
Cirkapris: 2000 kronor

Kombinerad råsaftcentrifug och citruspress. Modellen är lätthanterlig och enkel att rengöra. Matarröret är okej i storlek men maskinen låter högt under användning. Den är även ganska ineffektiv och får kämpa med morötter och äpplen. Den stannar lätt av spill som fastnar. Dessutom är resultatet inte det bästa, saften innehåller mycket skal och måste silas. Mjukare frukter som tomater bearbetas lättare och med något bättre resultat.

Obh nordica Vitamix pro - Effektiv men bullrig 

Mängd råsaft: 700 ml
Effekt: 700 watt
Tillbehör: Avfallsbehållare, påmatare, serveringskanna med mått, diskborste.
Sladdförvaring: Ja
Manual: Tydlig
Cirkapris: 1000 kronor

Vitamix är effektiv och lätthanterlig. Matarröret är så stort att man får ner halva äpplen i maskinen. Den hanterar morötter, äpplen och tomater med enkelhet och spillet sorteras smidigt. Resultatet är bra och i uppsamlingskannan finns ett extra filter som silar slutprodukten. Det blir dock minuspoäng för högt och störande arbetsljud.

Severin – Prisvärdig utmanare /betyg/19.jpg

Mängd råsaft: 1000 ml
Effekt: 600 watt
Tillbehör: Avfallsbehållare, påmatare, uppsamlingsbägare
Sladdförvaring: Nej
Manual: Bra
Cirkapris: 800 kronor

Rejäl centrifug med högt och stort matarrör. Modellen klarar testmomenten utan problem, dock har den jobbigt att bearbeta frukterna i första läget och man kan gå direkt på läge två. Avfallet sorteras smidigt i behållaren. Överlag är maskinen användarvänlig förutom att silen är svår att plocka bort. Arbetsljudet är ojämnt men resultatet är bra. Prisvärd med hög kapacitet.

Solis - Mästerlig och tyst /betyg/19.jpg

Mängd råsaft: 1000 ml
Effekt: 650-700 watt
Tillbehör: Avfallsbehållare, påmatare, serveringskanna
Sladdförvaring: Nej
Manual: Tydlig med bilder
Cirkapris: 1800 kronor

Gedigen och effektiv maskin som är lätt att plocka isär och hantera, den har ett rymligt matarör som rymmer hela frukter. Den bearbetar morötter, äpplen och tomater snabbt och effektivt. Arbetsljudet är jämnt och den är även relativt tystgående. Modellen sorterar avfallet smidigt även om en del rester fastnar i locket. Resultatet blir överlag mycket bra. Plus för bra serveringskanna som även silar josen.

Magimix Le duo plus - Dyrgrip för hård frukt /betyg/19.jpg

Mängd råsaft: 1000 ml
Effekt: 250 watt
Tillbehör: Citruspress, påmatare
Sladdförvaring: Nej
Manual: Endast på franska
Cirkapris: 3000 kronor

Relativt jämn och tystgående maskin som dock har ett smalt matarrör, vilket gör att man måste finfördela frukten. Den har inga problem med hårda frukter som den avverkar snabbt och effektivt. Däremot är det lite trögare att bearbeta mjuka tomater och det blir ganska mycket fruktkött i josen. Resultatet är annars godkänt. Modellen är lätthanterlig och enkel att plocka isär. Dock är det bökigt att tömma och rengöra silen. Effektiv men dyr maskin utan bägare.

Philips HR1861 - Bäst i test /betyg/19.jpg

Mängd råsaft: 1000 ml
Effekt: 700 watt
Tillbehör: Avfallsbehållare, påmatare, serveringskanna, diskborste
Sladdförvaring: Ja
Manual: Utförlig med bilder
Cirkapris: 1500 kronor

Philips centrifug är lätthanterlig och effektiv. Matarröret rymmer till och med hela normalstora äpplen. Den har inga problem med att bearbeta varken hårda och mjuka frukter. Maskinen har hög kapacitet och utvinner mycket råsaft. Spillet sorteras i avfallsbehållaren men det fastnar en del i locket. Plus för bra serveringskanna med extra filter. Snygg design på köksbänken.

Philips HR1821 - Bästa köp /betyg/19.jpg

Mängd råsaft: 950 ml
Effekt: 220 watt
Tillbehör: Påmatare, uppsamlingsbägare
Sladdförvaring: Ja
Manual: Bra med bilder
Cirkapris: 500 kronor

Smidig liten maskin som är lätt att hantera och förvara. Matarröret är smalt samt att uppsamlingsbägaren endast rymmer 400 ml. Trots ett lågt wattantal är centrifugen effektiv och gör jobbet lika bra som en större och dyrare maskin. Inte heller låter den nämnvärt mycket. Kvalitetsintrycket är inte direkt gediget men inte heller dåligt. Har man inte tänkt dekorera köket med råsaftcentrifugen duger denna med råge.