Sök

Prova på strykjärnet väl innan köp

2002-05-27

Råd & Rön har testat 13 ångstrykjärn varav tre har så kallade ångstationer. Inbyggd ånga eller extern ångstation är en smaksak tycker testaren, viktigare är hur järnet känns i handen.

Modell Betyg Pris Kommentar
Idé-Line Jet Stream 2/5 300 "Dålig termostat"
Philips Mistral 2000 GC2025 4/5 400 "Prisvärd"
Braun Freestyle SI6220 4/5 500 "Tydlig kontrollampa"
Rowenta Aqua Clip 4/5 600 "Bra"
Moulinex Odyssey 2000 2/5 650 "Otydlig nivåmarkering"
Philips Azur 4030 4/5 660 "Lätt att fylla på"
Tefal Avantis 90 4/5 695 "Bra"
Braun Saphir Prostyle 3/5 700 "Svårt att se kontrollampan"
Krups V70 Intelligent 4/5 730 "Trög termostatgivare"
Bosch Sensixx motor-steam 3/5 950 "Ganska lätt att fylla på"
Bosch TDS 1140 Sentix station 4/5 2990 "Behöver ej tömmas"
Tefal Express Turbo 5/5 2995 "Bäst"
Eurostar 1/5 5595 "Dålig"

Sammanfattning

Råd & Rön anser att man ska prova att hålla i strykjärnet innan man köper det. Tre strykjärn får bra betyg både för strykresultat och bekvämlighet. En modell får genomgående mycket dåligt resultat. Främst tittar man på hanterbarheten och strykresultatet. Bekväma handtag betyder en hel del om man stryker mycket. Handtaget får inte vara för grovt att hålla i och järnet får inte vara för tungt. Många järn har funktioner som kan vara bra såsom ångpuff, automatisk avstängning eller inbyggd avkalkning. Konsumentverkets Testlab har utfört testet.

Inledning

Råd & Rön testar tio ångstrykjärn och tre strykjärn med ångstationer som har separat behållare för vattnet. Man tittar på stadighet, strykresultat, pris, handtag, funktioner, sladd och termostat. Tre ångstrykjärn gjorde bra ifrån sig i testet: Tefal Avantis 90, Philips Mistral 2000 och Rowenta Aqua Clip. Ett av järnen med extern ångstation, Eurostar, fick riktigt dåligt betyg.

Idé-Line jet Stream har obekvämt handtag och dålig termostat med låga minivärden, men avkalknings- samt sprayfunktion och extra ångpuff. Philips Mistral 2000 anses prisvärd och är bland de tre bästa. Järnet är stadigt och vattnet lätt att fylla på. Förutom sedvanliga finesser avger det vertikalånga. Braun Freestyle har tydlig kontrollampa, avkalkning och sprayfunktion, extra ångpuff och vertikalånga. Ett av de bättre järnen. Rowenta Aqua Clip är också bland de bättre vad gäller strykning och hanterbarhet. Fördelen är en lös vattentank. Moulinex Odyssey 2000 har ett obekvämt handtag men är stadigt och enkelt att sköta.

Philips Azur får bra betyg både för strykning och hanterbarhet. Detta järn har automatisk säkerhetsspärr och avstängningsknapp. Ett av de bättre strykjärnen. Tefal Avantis 90 är ett bra strykjärn med tydliga kontrollampor och en hel del finesser. Lite trögt att tömma vattnet efter strykning. Braun Saphir Prostyle får godkänt betyg. Enkelt att använda och lätt att stryka med. Tyvärr har järnet en vass och trög termostatkontroll. Krups V70 Intelligent har ett tjockt handtag som kan vara svårt att hålla i en längre tid, men är annars lätt att använda med godkänd strykning. Bosch Sensixx motor-steam är ett tungt järn och svårt att stryka med. Det är också mycket vatten kvar efter att man tömt behållaren. Systermodellen Bosch TDS 1440 Sentixx med ångstation behöver inte tömmas på vatten. Lite obekvämt eftersom en knapp måste hållas in för att få ånga och modellen är trög att använda för vänsterhänta.

Ångstation Tefal Express Turbo är den bästa modellen bland järnen med ångstationerna. Den har en turbofunktion för extra ånga, men droppar också en del. Sämst i testet var Eurostar som också är det dyraste järnet med extern ångstation. Järnet saknar sladdvinda, har obekvämt handtag, är ostadigt när man ställer det och klumpigt att stryka med.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: