Sök

Pressa och njut

2006-10-02

Med en citruspress i köket kan du alltid njuta av färskpressad jos. Smartson testar tio citruspressar. Bäst är Philips Essence, men det finns flera bra alternativ.

Modell Betyg Pris Kommentar
Coline 10/25 100 Slö
Hr 2737 13/25 200 Behändig
Essance 23/25 600 Bäst i test
Mirror 16/25 650 Stänker
Citromatic 18/25 300 Prisvärd
Mcp 3500 12/25 280 Långsam
Fsd 3 14/25 400 Ordinär
Zx7000 17/25 1200 Effektiv
SG 63 W 19/25 1400 Exklusiv
Citrus 1000 12/25 200 Högljudd

Sammanfattning

En lyxig frukost med färskpressad apelsinjos är alltid uppiggande. Att fylla på vitaminförrådet under hösten och vintern är naturligtvis också viktigt för att hålla förkylning och trötthet borta. Med en elektrisk citruspress kan man snabbt och enkelt tillreda ett glas färskpressad jos. Ett tips är att alternera mellan apelsin, citron, grapefrukt och lime, tillsammans eller var för sig. Citron och lime kan dock kräva en viss tillsats av socker för att inte smaka alltför surt.

Inledning

Citruspressarna i testet fungerar överlag bra, det som skiljer modellerna åt är kapaciteten och användarvänligheten. Den färdiga drycken innehåller ganska lite fruktkött överlag, däremot har några pressar möjligheten att reglera mängden fruktkött. Till vissa medföljer en praktisk kanna för den som vill servera vid bordet. Philips Essence är en gedigen press med hög kapacitet samt funktionell design. Citromatic från Braun är ett bra och prisvärt alternativ med många finesser och funktioner. Krups Zx7000 är stor och effektiv men bör stå framme i köket, då den inte är så lätt att lyfta. Mirror från Princess kan också ingå i köksinredningen, dock stänker det apelsinsaft vid användning och den blanka ytan är känslig för avtryck.

Coline från Clas Ohlson är testets billigaste citruspress men också den slöaste, konstruktionen ger ett skört intryck. Bosch Mcp3500 är långsam även om den är mer gedigen än Coline. Severin Citrus 1000 är billig och väldigt högljudd. Hr2737 från Philips är liten och behändig och därför lätt att förvara och hantera. Innan ett köp är det viktigt att bestämma sig för hur citruspressen ska användas. Ska den stå framme i köket är designen viktig, men om den ska stå undanställd är saker som hantering och ergonomi mer betydelsefulla.

Så gjorde vi

Vi har jämfört resultatet från tre apelsiner samt bedömt design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Coline
Betyg: 10/25
Kommentar: Slö
Coline är en billig citruspress med få finesser från Clas Ohlson. Motorn känns slö och pressen roterar långsamt. Behållaren rymmer 0,4 liter och det finns ett tydligt mått på kanten av behållaren. Kannan går lätt att hälla med, men handtaget är inte greppvänligt. Konstruktionen är instabil och plasten känns skör. Dock står den stadigt under användning. Produkten går lätt att rengöra och josen har lagom med fruktkött. Modellen är lätt att hantera och förvara. Ett billigt alternativ med fördelar och nackdelar.
Cirkapris: 100 kronor

Hr 2737
Betyg: 13/25
Kommentar: Behändig
Philips Hr 2737 är en enkel citruspress utan extra funktioner. Den är konstruerad i tre delar och serveringskannan rymmer 0,4 liter. Produkten är lätt att använda men är inte så effektiv. Det går däremot lätt att servera ur kannan. I nedre kanten på foten finns ett spår att dölja sladden i. Modellen är överlag lätt att rengöra och josen har godkänd mängd fruktkött. Konstruktionen är ranglig men den står ändå stadig på bänken. En liten och behändig maskin, lätt att hantera och tar liten plats i skåpet.
Cirkapris: 200 kronor

Essence
Betyg: 23/25
Kommentar: Bäst i test
Essence är en stor och stabil citruspress från Philips. Pressen har hög rotationstakt och är effektiv. Modellen är enkel att hantera men saknar serveringskanna. Istället har den en pip där josen rinner direkt ner i glaset. Pipen går att försluta så att den inte droppar. Maskinen är gedigen och står stadigt. Man kan praktiskt dölja sladden undertill. Den är också lätt att rengöra och josen blir bra. En nackdel är dock att den är stor och därmed ganska svår att förvara.
Cirkapris: 600 kronor

Mirror
Betyg: 16/25
Kommentar: Stänker
Mirror är en elegant citruspress från Princess med hög kapacitet. Dock stänker det en del när man använder den. Det saknas serveringskanna och istället finns en pip som på Philips Essence. Även denna maskin är lätt att använda och rengöra. Sladden går att dölja undertill. Josen innehåller inte för mycket fruktkött. Modellen känns stabil och stadig, men den är tung och otymplig. Mirror är elegant utförd men den spegelblanka ytan är känslig för fingeravtryck. Finns även i matt och lackerat utförande.
Cirkapris: 650 kronor

Citromatic
Betyg: 18/25
Kommentar: Prisvärd
Citromatic är en praktisk och funktionell citruspress från Braun. Den är enkel att hantera och handtaget är greppvänligt. Kannan rymmer 1 liter och det finns ett tydligt mått på sidan som visar hur mycket som pressats. Det går smidigt att servera direkt från kannan, tack vare det tillhörande locket. Man kan även kontrollera mängden fruktkött genom att öka eller minska silens genomsläpp. Pressen vibrerar en del men står stadigt och är enkel att använda. Den är även lätt att plocka isär och rengöra, men låter ganska mycket under användning.
Cirkapris: 300 kronor

Mcp 3500
Betyg: 12/25
Kommentar: Långsam
Mcp 3500 från Bosch är långsam men gör ett bra jobb. Serveringskannan är greppvänlig och det går bra att servera direkt ur denna. Kannan rymmer 0,8 liter och det finns ett praktiskt mått på sidan. Man kan även dölja sladden i ett spår nertill. Det går att reglera mängden fruktkött genom att enkelt ställa in silens genomsläpp. Dock släpper den igenom mycket fruktkött även på minsta läget. Produkten känns gedigen men hade varit ännu bättre med högre rotation på presskullen.
Cirkapris: 280 kronor

Fsd 3
Betyg: 14/25
Kommentar: Ordinär
Fsd 3 från Krups är ordinär men funktionell. Kannan rymmer 0,8 liter och på sidan finns ett mått för att mäta mängd. Kannan går bra att servera ur men man kan även välja till en pip om man vill att josen rinner direkt i glaset. Mängden fruktkött går att reglera i två steg. I ett spår nertill kan man praktiskt dölja sladden. Högt kvalitetsintryck. Modellen står stadigt vid användning. Det är många delar att rengöra men allt är lätt att plocka isär. En fullgod citruspress som gör sitt jobb, men som inte utmärker sig på annat vis. 
Cirkapris: 400 kronor

Zx7000
Betyg: 17/25
Kommentar: Effektiv
Denna modell från Krups är avancerad och man slipper bli kladdig om händerna eftersom det finns en arm som pressar frukten mot den roterande presskullen. Maskinen är effektiv och motorn ger inte mycket ljud ifrån sig. Det finns ingen serveringskanna, istället rinner josen igenom en pip ner i glaset. Pressen har droppbricka samt två lägen, manuellt eller med handtag. Modellen är lätt att rengöra och plocka isär. Den färdiga drycken blir dock nästan helt utan fruktkött. Krups press är ganska tung och klumpig och gör sig bäst framme på köksbänken.
Cirkapris: 1200 kronor

SG 63 W
Betyg: 19/25
Kommentar: Exklusiv
SG63 W från Alessi är effektiv och exklusiv. Pressen har hög rotation och är enkel att hantera. Den har en pip där drycken kommer fram. Avrinningsfunktionen kunde ha varit effektivare genom högre vinkel, som det är nu samlas jos hela tiden kvar i pipen. Maskinen är gedigen och står stadigt. Den är vidare lätt att plocka isär och rengöra. Drycken innehåller inte så mycket fruktkött. Trevlig design, men spegelytan på utsidan är känslig för fingeravtryck.
Cirkapris: 1400 kronor

Citrus 1000
Betyg: 12/25
Kommentar: Högljudd
Citrus 1000 är en ganska instabil och högljudd citruspress från Severin. Kannan är stor och det ryms 1 liter jos i den. Serveringskannan går bra att använda samt att det på sidan finns ett mått som mäter mängden innehåll. Det går enkelt att växla mellan två olika stora koner beroende av storleken på citrusfrukten. Handtaget känns hårt och plastigt och är inte greppvänligt. Det är praktiskt att man kan dölja sladden i ett spår nertill. Josen blir bra och har lagom med fruktkött. Maskinen fungerar bra men känns lite instabil och ger ett högt ljud ifrån sig under användning.
Cirkapris: 200 kronor