Sök
Pressa fram fikat

Pressa fram fikat

Pressa fram fikat

2008-05-13

Smartson testar tio manuella kaffebryggare. Bäst i test är praktiska Bodum Chambord, men det finns fler bra alternativ.

Modell Betyg Pris Kommentar
Bodum Chambord 22/25 500 Bäst i test
Eva Solo Cafesolo coffee-maker 21/25 600 Snabbt resultat
C3 Caffe Presso 20/25 400 Tilltagen kapacitet
Stelton AJ Press Coffee Maker 19/25 1850 Designkanna
Ikea Anrik 17/25 280 Charmig form
Zack Bricco 17/25 430 Står stadigt
Åhléns kaffepress 15/25 245 Runda former
Bodum Kenya 14/25 480 Lättdiskad
Coop Pressokanna 13/25 200 Klena delar
Ikea Kaffe 12/25 100 Besvärlig

Sammanfattning

I testet jämförs tio modeller där alla är konstruerade med en press förutom kannan från Eva Solo som filtrerar kaffet genom en droppfri sil. Bodum Chambord är lättskött och utses till testets vinnare. Stelton AJ Press Coffee Maker är dyr men håller värmen bäst. I den lägre prisklassen rekommenderas Åhléns kaffepress. Ikeas modell Kaffe har dålig konstruktion och rekommenderas inte. Till C3 Café Presso medföljer ett varmhållningselement för att bibehålla värmen längre vilket är bra. Alla testade kaffepressar är konstruerade med en kanna i antingen glas eller stål.

Inledning

Tillvägagångssätt
Kaffepress, bistrobryggare eller pressobryggare som denna typ av bryggare kallas är en enkel metod som ger gott kaffe. Kaffepulver och varmt vatten blandas och får därefter stå och dra. Vatten värms upp till strax innan kokpunkten är nådd. Om vattnet kokas blir det syrefattigt och kaffepulvret ger mindre smak. Antingen grovmaler man bönor själv eller köper kaffe som är anpassat till denna typ av bryggare. Det är viktigt att inte använda finmalet kaffe som gör att kaffepulvret lätt fastnar i filtret och försvårar pressningen. Pressa inte heller ner filtret för snabbt vilket kan medföra att kaffe trycks upp längst kannans innerväggar och sump sipprar ut.

Av: Susan Bogyo/Smartson

Så gjorde vi

Till testet har grovmalet kaffe använts anpassat för kaffepressar. Vattnet har värmts till 94 grader och rörts om i några sekunder tillsammans med kaffepulvret. Därefter har kaffet stått och dragit i fyra minuter. Kaffet är bryggt enligt rekommendationen på kaffepaketet och varje modell har bryggt fyra koppar. Efter 15 minuter hälldes en kopp kaffe upp och temperaturen mättes för att se om bryggarna höll värmen. Måtten presenteras i höjd x bredd x djup. Betygskriterierna är kvalitet, kapacitet, funktioner, design samt värde för pengarna. Maxbetyg är 25 poäng.

/images/historic/betyg/22.jpgBodum Chambord - Bäst i test

Typ: Kaffepress
Antal koppar: 8
Volym: 1 liter
Material: Glaskanna och hölje i rostfritt stål
Vikt: 650 gram
Mått: 250x115x170 mm

Omdöme: En tilltalande kaffepress som är enkel att använda på alla vis. Filtret är lättpressat och i locket sitter ett plastgaller som placeras i riktning mot pipen vid servering. Kaffepressen håller värmen långt efter bryggning. Modellen är lättdiskad och enkel att göra i ordning. Plus för att alla delar går att diska i maskinen.
Cirkapris: 500 kronor

/betyg/22.jpgEva Solo Cafesolo coffee-maker - Snabbt resultat

Typ: Glasflaska med droppfri sil
Antal koppar: 8
Volym: 1 liter
Material: Glasflaska och lock i stål
/betyg/22.jpgVikt: 550 gram
Mått: 230x125x125 mm

Omdöme: Modellen används på liknande sätt som en kaffepress. Kaffepulver och varmt vatten rörs om i tio sekunder för att sedan stå och dra en stund. Skillnaden är att man använder ett filter i form av en sil där kaffet filtreras genom silen när det hälls upp. Locket som medföljer öppnas automatiskt när man häller med flaskan och bidrar även att värmen bevaras medan kaffet står och drar. Det medföljande fodralet bidrar till bra greppbarhet men förbättrar inte värmehållningen. Få delar som inte behöver skruvas isär gör modellen lättskött och lättdiskad. Alla delar utom fodralet kan diskas i maskin.
Cirkapris: 600 kronor

/betyg/22.jpgC3 Caffe Presso - Tilltagen kapacitet

Typ: Kaffepress
Antal koppar: 10
Volym: 1,3 liter
Material: Glaskanna och hölje i borstat
/betyg/22.jpgVikt: 1005 gram
Mått: 260x120x170 mm

Omdöme: Kannan är stor och robust samt något tung. Kapaciteten gör att bryggaren passar bra vid större sällskap. Filtret går lätt ner och kannan håller värmen bra. Sammansättningen av filtret är enkelt där delarna hålls ihop av en bult som är lätt att tappa bort. Praktisk och lättdiskad kanna som är smidig att ta ur och i behållaren. Mått på kannans utsida förenklar doseringen av rätt mängd vatten. Plus för medföljande värmehållningselement som kan användas när värmen ska bibehållas under en längre tid.
Cirkapris: 400 kronor

/betyg/22.jpgStelton AJ Press Coffee Maker - Designkanna

Typ: Kaffepress
Antal koppar: 8
Volym: 1 liter
Material: Kanna helt i rostfritt stål
/betyg/22.jpgVikt: 800 gram
Mått: 200x105x160 mm

Omdöme: En elegant och dyr designkanna i rostfritt stål som håller värmen bäst och längst. I locket finns en konkav del som placeras i riktning mot pipen och som underlättar upphällning. Filtret känns lite trögt. Fördel med denna stålkanna är att det går att ta på utsidan utan att bränna sig. Man behöver heller inte vara lika försiktig som med en kanna i glas. Modellen är lättdiskad och det är enkelt att ta loss filtret. I helhet är modellen väldigt lätthanterlig. Ytan blir lätt fläckig vilket kräver putsning efter användning för att återfå glansen.
Cirkapris: 1850 kronor

/betyg/22.jpgIkea Anrik - Charmig form

Typ: Kaffepress
Antal koppar: 10
Volym: 1,2 liter
Material: Kanna helt i rostfritt stål
/betyg/22.jpgVikt: 750 gram
Mått: 200x155x200 mm

Omdöme: Kannan är helt i rostfritt stål medan filtret är i plast. Den runda och fylliga formen är charmig. Filtret har inte den typiska spiralformade delen som de flesta andra har. I locket finns en markering som visar hur pressen ska placeras. Kaffepressen känns stabil och den är behaglig att pressa ner kaffepulvret med. Dubbelväggigt rostfritt stål ska göra att värmen bibehålls längre vilket den inte gör. Lättdiskad och få delar som behöver skruvas isär. Kannan återfår snabbt sin glans efter rengöring.
Cirkapris: 280 kronor

/betyg/22.jpg/betyg/22.jpgZack Bricco - Står stadigt

Typ: Kaffepress
Antal koppar: 8
Volym: 1 liter
Material: Glaskanna och hölje i borstat rostfritt stål
Vikt: 800 gram
Mått: 220x120x155 mm

Omdöme: Stadig och bastant kaffepress som håller kaffets temperatur väl. Delarna till filtret är enkla att ta loss och diskas. Filtret pressar smidigt ner kaffepulvret till kannans botten. Fyra plastfötter gör att modellen står stadigt. Denna modell är gedigen och håller för att brukas dagligen.
Cirkapris: 430 kronor

/betyg/22.jpg/betyg/22.jpgÅhléns kaffepress - Runda former

Typ: Kaffepress
Antal koppar: 8
Volym: 1 liter
Material: Glaskanna och hölje i stål
Vikt: 600 gram
Mått: 205x100x175 mm

Omdöme: En okonstlad kaffepress med rundat handtag i stål. Designen känns smakfull och kannan gör sig bra på fikabordet. Kaffepulvret pressas lätt ned med ett filter som känns hållbart över tid. Värmen hålls kvar i glaskannan efter bryggning. Filtret är lätt att skruva isär och därmed lättdiskad. Konstruktion med två halvcirklar i stål som omsluter kannan gör modellen lätthanterlig.
Cirkapris: 245 kronor

/betyg/22.jpg/betyg/22.jpgBodum Kenya - Lättdiskad

Typ: Kaffepress
Antal koppar: 8
Volym: 1 liter
Material: Glaskanna och hölje i rostfritt stål
Vikt: 600 gram
Mått: 210x105x165 mm

Omdöme: Även denna Bodum-modell har ett galler som ska sitta i pipens riktning vid servering. Filtret är lättpressat och värmehållningen fungerar bra. Kannan är behaglig att hälla med. De löstagbara delarna som utgör filter är lättdiskade. Återmontering av delarna är enkel men det är svårt att få i och ur kannan ur behållaren. Fördel att alla delar går att diska i maskin.
Cirkapris: 480 kronor

/betyg/22.jpg/betyg/22.jpgCoop Pressokanna - Klena delar

Typ: Kaffepress
Antal koppar: 8
Volym: 1 liter
Material: Glaskanna och hölje i kromat stål
Vikt: 450 gram
Mått: 200x95x165 mm

Omdöme: Filtret är lättpressat och kannan lättskött. Kaffet bör drickas direkt efter bryggning då värmen bevaras dåligt. Filtrets delar skruvas enkelt isär men tyvärr känns delarna ömtåliga och kvaliteten otillförlitlig. Kannan rekommenderas därför inte för dagligt bruk.
Cirkapris: 200 kronor

/betyg/22.jpg/betyg/22.jpgIkea Kaffe - Besvärlig

Typ: Kaffepress
Antal koppar: 8
Volym: 1 liter
Material: Glaskanna och hölje i rostfritt stål
Vikt: 550 gram
Mått: 220x100x165 mm

Omdöme: Pressen är klen och instabil. Det är svårt att pressa ner filtret över kaffepulvret och delarna är skrangliga. Filtret är enkelt att skruva isär men trixigt att få ihop igen. Glaskannan håller värmen relativt bra. Den omslutande cirkeln i stål som sitter runt kannan är klen och ger inget stöd. Konstruktionen gör att det är näst intill omöjligt att få ur kannan ur behållaren. Vid varje försök känns det som att kaffepressen nästan går sönder.
Cirkapris: 100 kronor