Sök

Praktiska datorbord

2006-02-06

Smartson presenterar 10 smarta lösningar för datorn i hemmet. Från kompakta ståbord till större arbetsplatser i olika prisklasser och utföranden.

Modell Pris Kommentar
Lexus 1200 Fällbara sidobord
Enter 1750 Mångsidig förvaring
Serie T 9300 Sitt och stå
Dave 300 Trådlös framtid
Krister 400 Mobilitet
Fly 4000 Ekbord
Bretagne 10500 Kombiskåp
Boklaminat 350 Kompakt
Silver 1500 Glasbord
Mdf 400 Avställningsytor

Sammanfattning

Datorn har en stark position i det svenska hemmet. Och de flesta har nytta av ett smart och välanpassat arrangemang för både stationära och bärbara datorer. Ett snyggt datorbord i kombination med den trådlösa tekniken gör att datorplatsen enkelt kan kombineras med övrig inredning. Konsten är att kombinera färg, form, storlek samt hitta ett alternativ som uppfyller dina behov. Bestäm först hur mycket plats hemmet har till förfogande och hur stor arbetsyta utöver datorn som behövs.  

Inledning

Här listar vi tio olika datorbord från 300 till 10500 kronor. Alternativen är många, både för stationära och bärbara modeller. Från mindre arbetsplatser till större dataskåp och höj- och sänkbara alternativ. Ikea Dave passar väl in i det kompakta hemmet, där den bärbara datorn fungerar väl med sitt lilla format. Arbetsplatsen kan på så sätt lätt flyttas runt utan större besvär. Mio Lexus skapar även goda möjligheter för användaren som behöver flytta arbetsstationen men som även har behov av större arbetsyta. Andra mobila alternativ är Ikea Krister och Rusta WE-1058S-1. Höj- och sänkbara bord är praktiska om du vill variera din arbetsställning. Det går även lätt att anpassa höjden efter kroppslängden. Har man en stationär dator är det praktiskt att kunna hänga upp eller placera datorlådan i en ställning. Står den direkt på golvet är det lätt att den får stötar och samlar mycket dam. Ett bra tips är att placera sladdarna i en kabelränna eller i en kabelslang, så blir det lättare att städa. Förutom att det blir organiserat och lättarbetat förhöjs också helhetsintrycket.   

Lexus
Datorbordet Lexus från Mio har en ram konstruerad i metall och bordsskivor i lönnmelamin. Benen har rullbara hjul med spärrfunktion, vilket möjliggör enkel förflyttning vid behov. Plats för stationär dator finns på höger sida. Utdragbar skiva för tangentbord och mus. Lexus är utrustad med ställbar höjd och fällbara sidobord. De olika undersektionerna passar för tillbehör som scanner, skrivare och modem. Mått: 128x80x51 cm (bxhxd).

Enter
Datorskrivbordet Enter från Mio finns i lönn- eller bokfolie. Bordet är konstruerat för den stationära arbetsstationen. Ordentlig plats för datorlåda på höger sida. Centralt finns en utdragbar skiva för tangentbord och mus. De olika hyllorna är anpassade för olika typer av medieförvaring som till exempel cd-skivor. Fast hurts med två utdragbara lådor. Mått: 160x141x60 cm (bxhxd).

Serie T
Kinnarps serie T är en bordsserie baserad på ett T-bensunderrede och en plan bordsskiva i björk designat av Wills Watson. Höjden är justerbar mellan 62 och 127 cm vilket möjliggör sittande eller stående arbetsställning. Beställbara tillbehör är kabelränna, ställning till datorlåda med mera. Skivan går att få i olika storlekar och träslag. Mått: 140x62-127x80 cm (bxhxd).

Dave
Ikeas laptopbord Dave är designat av Karl Malmvall. Konstruktionen består av ett fotkryss, stålstativ samt en bordsskiva i träfiber. Höjden regleras mellan 51-81 cm tack vare en låsmekanism. Bordsskivan kan vinklas efter behov. Designen passar in i det trådlösa och kompakta hemmet. Saknar hyllor för tillbehör. Mått: 60x50x81 cm (bxhxd).

Krister
Ikeas flyttbara databord Krister är designat av Rutger Andersson och tillverkat i stål behandlat med polyesterpulverfärg. De bakre benen är försedda med hjul vilket gör bordet flyttbart. Den vinklade bildskärmshyllan är utformad för att ge en ergonomiskt riktig arbetsställning. Skivan för mus och hyllan för datorlådan går att placera på höger alternativt vänster sida. Anpassad förvaring för skrivare, kablage och cd-skivor. Mått: 88x88x75 cm (bxhxd).

Fly
Skrivbordet Fly från Europamöbler är tillverkat i oljad ek med plan skrivbordsskiva utan överskåp. Istället för överskåp är den utrustad med fast hurts med skåpdörr och utdragbar låda med placering till vänster. Under skrivbordskivan finns plats för tangentbord och mus. Bordet saknar hållare för datorlåda. Mått: 140x75x60 cm (bxhxd).

Bretagne
Bretagne är en kombinationslösning från Europamöbler som fungerar både som arbetsplats och skåp. Tillverkad i körsbär med traditionell förvaring i underdelen och plats för komplett stationär eller bärbar dator på det övre planet. Den utvikbara fronten fungerar som arbetsyta med plats för tangentbord och mus. Fronten och dörrluckorna går att låsa. Mindre förvaringsfack under hyllan för bildskärmen där mus och tangentbordet kan förvaras i stängt läge. Mått: 96x144x58 cm (bxhxd).

Boklaminat
Databordet WE-1058S-1 från Rusta är tillverkat i boklaminat stående på fyra hjul med spärr. Arbetsyta och plats för skärm på det översta planet. Utdragbar skiva för tangentbord och mus. Ett mindre hyllplan som passar bra till dator alternativt skrivare. Bottenplattan erbjuder plats för övrig förvaring. För användaren med liten yta. Mått: 65x76x45 cm (bxhxd).

Silver
Datormöbeln Silver från Rusta är tillverkat i härdat glas med ställning och fot i silverfärgad metall. De två övre rundade planen passar bra till skärm, tangentbord och mus. De två låga hyllorna är anpassade för dator, pärmar och övriga tillbehör. Mått: 90x70x70 cm (bxhxd).

Mdf
Rusta Mdf finns i svart alternativt rött. Benen är tillverkade i metall och skivorna i lackad mdf (fiberpressad skiva). Utdragbar skiva för tangentbord och mus. Den högra sektionen passar bra för placering av datorlåda och skrivare men även övrig förvaring. Mått: 80x75x60 cm (bxhxd).