Sök

Portabelt kaffe

2006-03-17

Funktion före form, eller tvärtom? Smartson testar tio stycken kaffetermosar från 100 till 1700 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Kulan 14/25 300 Klassikern
Jubilee 11/25 1700 Dyr och opraktisk
Erik Magnussen 20/25 500 Inget för svaga nypor
Pingu 11/25 900 En pingvin
Sagaform 14/25 170 Till fikarummet
Original TGS 1000C 25/25 250 Bäst i test
Patio Blue 9/25 100 Sämst i test
Eleganza 17/25 550 Inget för picknicken
Auberge 18/25 350 Som en spegel
Samba 23/25 220 Praktisk och prisvärd

Sammanfattning

Det är några saker att tänka på när man ska välja kaffetermos som hur och var den ska användas samt hur mycket man är villig att betala. Ska den servera kaffe i hemmet och samtidigt vara en inredningsdekoration är kanske utseendet viktigast. Ska den tas med ut i naturen som en trogen följeslagare på picknicken är det kanske storlek, vikt och material som är avgörande. Om syftet är att hålla kaffet varmt i fikarummet vill man kanske helst att den är lätt att rengöra och servera med.

Inledning

Vi har testat tio stycken kaffetermosar med olika design och olika pris. Några ser mer ut som kannor och andra liknar mer traditionella termosar. Det som skiljer dem mest åt är hur enkla och praktiska de är att hantera. De flesta klarade sig mycket bra i testet. Överlag är de greppvänliga och lätta att hälla med. Samtliga häller rakt och är droppfria. Många termosar har också den praktiska knappen som öppnar upp pipen så att man slipper skruva av locket varje gång som man ska hälla. När man fyller på kannan finns oftast kanter kring öppningen som motverkar stänk och spill. Ibland har dock form fått gå före funktion och de kan vara både opraktiska och tunga, med svårskruvade och krångliga lock. Alla kannor utom en klarade värmetestet mycket bra. Temperaturen uppmätte mellan 82-89 grader efter 3 timmar (från början 100 grader) förutom Thermos Patio Blue som endast uppmätte till 62 grader. Bäst i test är Thermos Original TGS 1000C som slår Emsas Samba på mållinjen tack vare att den är okrossbar, tål maskindisk och har 10 års garanti. Mest prisvärd är dock Samba och sämst i test är Thermos Patio Blue.

Så gjorde vi

Värmebehållningen har bedömts efter tre timmar med utgångstemperaturen 100 grader. Övriga kriterier som bedömts är design, funktioner, kvalitet samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Kulan
Ole Palsby´s Kulan från tillverkaren Alfie är en riktig klassiker. Termosen är tillverkad i plast och har en välutformad pip som är lätt att hälla med. Man kan dock behöva hålla kannan en bit ovanför då klotformen kan ta i koppen. Den häller rakt och droppar inte. Handtaget är ganska litet så modellen är ingenting för stora händer. Skruvlocket sitter också lite väl hårt och kan vara svårt att lossa. Det lilla handtaget på skruvlocket gör kannan lätt att lyfta uppifrån. Kannan är lätt att rengöra och lätt att fylla på.

Jubilee
Jubilee från tillverkaren Alfie är en kaffekanna som passar bättre på matsalsbordet än picknickfilten. Den är tung att lyfta men är i gengäld greppvänlig. Locket är klurigt att stänga då man måste trycka tillbaka det själv. Det är inte heller löstagbart vilket gör påfyllnad besvärligt. Termosen är lätt att hälla med, den häller rakt och droppar inte. Kannan är enkel att skölja ur men eftersom locket är i gummi finns det risk för både missfärgningar och avlagringar. Det blir lätt fingeravtryck och den är således ofta i stort behov av putsning.

Erik Magnussen
Steltons Erik Magnussen är en gedigen och trendig kaffetermos i plast. Den har ett tättslutande skruvlock och det medföljer även ett praktiskt självreglerande serveringslock. Skruvlocket har ett mycket litet grepp och är både krångligt och trögt att skruva upp. Vid användning av serveringslocket bör man hälla varligt då det tvärt kan komma väldigt mycket kaffe. Den häller rakt, går bra att fylla på och är lätt att skölja ur. Handtaget har hårda kanter som skaver i handen. Den håller värmen bäst i testet, temperaturen minskade från 100 till 89 grader efter tre timmar.

Pingu
Pingu från tillverkaren Stelton är en pingvininspirerad kaffetermos. Man greppar runt kannans övre del vid servering, vilket kräver starka fingrar eller så använder man båda händerna. Dock är termosen lätt att öppna och lätt att hälla med. Vid påfyllnad bör man vara pricksäker för den har ingen kant som motverkar spill och stänk. Kannan är lätt att skölja ur men det är svårt att rengöra pipen. Modellen går bra att ta med sig i korgen då konstruktionen inte har några lösa delar som kan försvinna, även om den passar bättre i ett stylat kök.

Sagaform
Kaffetermosen från Sagaform är lätt att hålla och lyfta med ett greppvänligt och mjukt format handtag. Skruvlocket är däremot lite krångligt och sitter ganska hårt. Termosen häller rakt och droppar inte. För påfyllnad har kannan en smal öppning med kanter som hindrar stänk och spill och den är lätt att skölja ur. Denna kaffekanna gör sig bäst stående på ett bord, så länge den höga konstruktionen inte skymmer tv-utsikten.

Original TGS 1000C
Thermos Original TGS 1000C är en liten och behändig kanna som är mycket användbar. Den är lätt att lyfta och skruvlocket är enkelt att lossa. Handtaget är stort och greppvänligt och det finns en enkel och smidig knapp som reglerar hällfunktionen. Trots att termosen är liten och behändig rymmer den 1 l. Kannan häller rakt, droppar inte och är lätt att fylla på. Framförallt är termosen smidig att transportera eftersom den inte tar så mycket plats, är okrossbar och håller värmen mycket bra. Att den även tål maskindisk och har 10 års garanti är en riktig bonus.

Patio Blue
Patio Blue från Thermos är en stor och lite bullig plasttermos. Med ett stort och rejält handtag är den lätt att greppa. Skruvlocket är mycket svårt att både öppna och sluta och hamnar ofta snett. Det finns en knapp som reglerar hällfunktionen men den är väldigt trög. Kannan häller rakt och är lätt att fylla på med bra kanter som fångar upp stänk. Denna termos håller värmen sämst i testet och på 3 timmar minskade värmen från 100 till 62 grader. Eftersom den är ganska skrymmande lämpar den sig varken i ryggsäcken eller korgen.

Eleganza
Eleganza från tillverkaren Emsa har en elegant och stilig konstruktion. Locket är lätt att öppna och går enkelt tillbaka i stängt läge. Lite opraktiskt är det att locket varken går att tillsluta helt eller tas bort. Detta kan ställa till det vid påfyllning och förhindrar att man fraktar med sig termosen. Modellen är bra att hälla med men det kommer ganska mycket kaffe på en gång. Det medföljer 5 års garanti och den tål maskindisk. Eleganza är inget att ta med sig ut i det gröna utan passar bäst hemma på bordet.

Auberge
Emsas Auberge är även den en rejält blänkande kanna som lätt får fingeravtryck och måste putsas. Den är relativt lätt att lyfta tack vare ett stort handtag som är hårt att hålla i. Skruvhatten är mycket lättöppnad men hällknappen är aningen trög. Kannan häller rakt, flödet regleras bra och den är droppfri. Det finns en bra kant som motverkar spill och stänk vid påfyllnad. Kanna är också lätt att skölja ur. 3 års garanti medföljer och den håller värmen mycket bra. Modellen är lite klumpig och lämpar sig bäst på bordet.

Samba
Emsas kaffetermos Samba är både praktisk och prisvärd. Den är tillverkad i plast med ett rejält och hårt handtag. Skruvlocket är mycket greppvänligt och enkelt att lossa. Eftersom det går att greppa med hela handen passar det utmärkt till svaga fingrar. Kannan häller rakt och den är droppfri. Termosen har även en quick press på locket som man trycker ner för kunna hälla. Mycket snabb och smidig funktion, kannan behöver endast öppnas med skruvlocket vid påfyllnad. Termosen är lätt att rengöra och går bra att frakta med sig. Den passar både i korgen och på bordet.