Sök

Piffa maten med peppar

2007-08-29

En pepparkvarn på bordet är både praktiskt och dekorativt. Smartson testar tio olika bordskvarnar, varav 6 manuella och 4 elektriska.

Modell Betyg Pris Kommentar
Duka 15/25 300 Klassisk kvarn
Sagaform Edge 14/25 350 Bastant vevmodell
Ikea 365 plus 19/25 50 Prisvärd och rymlig
Skeppshult 18/25 450 Lätt att fylla på
Peugeot Chateauneuf 23/25 595 Gedigen och väldesignad
Zack Sicuro 23/25 515 Hög precision
Bodum Nissen 20/25 300 Stilren och funktionell
Anders Petter Sundin 17/25 295 Svårmonterad
Cole & Mason Buzz 16/25 500 Rymmer lite
Obh nordica Oden 17/25 445 Lyser upp maten

Sammanfattning

Med en bra pepparkvarn kan du snabbt och enkelt sätta piff på maten. När du har lagat en god pasta, stekt en köttbit eller tillrett en härlig sallad är det bara att toppa den med nymalen peppar och njuta. En bra pepparkvarn är lätthanterlig, effektiv och enkel att fylla på. Helst ska den också se snygg ut på matbordet. De bästa kvarnarna är lätta att justera till rätt malningsgrad.

Inledning

Vi har testat tio pepparkvarnar från 50 till 595 kronor, varav 6 manuella och 4 elektriska. Högst precision har den elektriska kvarnen Zack Sicuro, den är både lätthanterlig och effektiv. En annan bra modell är den manuella kvarnen Peugeot Chateauneuf. Dock är dessa kvarnar också de dyraste. En prisvärd och duglig kvarn är annars Ikeas 365+ som också rymmer mycket.

Så gjorde vi

Pepparkvarnarna bedömdes efter design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Duka - Klassisk kvarn

Konstruktion: Manuell
Material: Valnöt
Mängd: 75 ml
Malverk: Keramiskt
Längd: 32 cm
Cirkapris: 300 kronor

Klassisk och dekorativ bordskvarn med låg vikt. Den är smidig att fylla på men det går inte att anpassa malningsgraden, trots att vi skruvar och skruvar blir det varken finmalet eller grovmalet. De malda kornen håller dock lagom storlek och kvarnen är enkel att skruva runt. Kvalitetsintrycket är godkänt men inte så gediget.

Sagaform Edge - Bastant vevmodell


Konstruktion: Manuell
Material: Ek
Mängd: 150 ml
Malverk: Keramiskt
Längd: 32 cm
Cirkapris: 350 kronor

Cylinderformad pepparkvarn med vevhandtag. Modellen är klumpig och trög att veva runt. Det är också svårt att ställa malningsgraden och kornen blir ganska grovt malda, det är ingen direkt skillnad mellan fint och grovmalet. Däremot är den lätt att fylla på. Kvarnen känns hållbar men inte så välarbetad och konstruktionen är omständlig. Passar till kök i ek.

Ikea 365 plus - Prisvärd och rymlig

Konstruktion: Manuell
Material: Glas, plast
Mängd: 150 ml
Malverk: Keramiskt
Längd: 12,5 cm
Cirkapris: 50 kronor

Liten och knubbig pepparkvarn som är smidig att fylla på och plocka isär. Eftersom malverket är placerat upptill så att kvarnen vänds vid malning skräpar den inte ned. Det går lätt att mala. Kvarnen är tydligt uppmärkt med malningsgrad och går lätt att justera, men det är liten skillnad mellan fint och grovt. Kvalitetsintrycket är bra även om överdelen känns plastig.

/betyg/19.jpgSkeppshult - Lätt att fylla på

Konstruktion: Manuell
Material: Bok, gjutjärn
Mängd: 125 ml
Malverk: Keramiskt
Längd: 27 cm
Cirkapris: 450 kronor

Gedigen och stilfull pepparkvarn, tung men enkel att fylla på. Det går lätt att mala och man anpassar enkelt malningsgraden undertill. Dock är skillnaden mellan fint och grovt liten och finmalen peppar kunde varit jämnare. Kvarnen känns mycket rejäl och genomarbetad med genuin hantverkskänsla. Designen påminner om en fyr som står stiligt och stadigt i köket.

Peugeot Chateauneuf - Gedigen och väldesignad

Konstruktion: Manuell
Material: Bok, stål
Mängd: 50 ml
Malverk: Stål
Längd: 23 cm
Cirkapris: 595 kronor

Klassiskt designad pepparkvarn med detaljer i stål. Gedigen och välarbetad med högt kvalitetsintryck. Malverket är lättanpassat och tydligt uppmärkt. Den har hög malningsprecision och det är stor skillnad mellan fint och grovt. Dock är den lite pillig att fylla på. Den påminner om en schackpjäs och står med fördel framme. Plus för flera olika malningsgrader.

Zack Sicuro - Hög precision

Konstruktion: Elektrisk, 4 batterier
Material: Plast, stål
Mängd: 50 ml
Malverk: Metall
Längd: 23 cm
Cirkapris: 515 kronor

Stilren och effektiv bordskvarn. Konstruktionen gör det lätt att öppna och fylla på kvarnen. Modellen är effektiv och ger ett jämnt och bra resultat med stor spridning mellan fint och grovt. Startknappen är lätt att trycka in även om det låter lite som en tandläkarborr. Gott kvalitetsintryck med testets högsta malningsprecision.

Bodum Nissen - Stilren och funktionell

Konstruktion: Manuell
Material: Stål, plast
Mängd: 75 ml
Malverk: Keramiskt
Längd: 22 cm
Cirkapris: 300 kronor

Nätt och behändig pepparkvarn i modern design. Öppningen är smal vilket försvårar påfyllning. Bra malverk som justeras enkelt. Flera olika malningsgrader från fint till grovt. Nissen är lätthanterlig och ger ett gott kvalitetsintryck. Stilren och funktionell, en diskret och praktisk inredningsdetalj.

Anders Petter Sundin - Svårmonterad

Konstruktion: Elektrisk, 4 batterier
Material: Stål, plast
Mängd: 50 ml
Malverk: Keramiskt
Längd: 19,5 cm
Cirkapris: 295 kronor

Denna modell är svår att ta isär samt att fylla på. Kvarnen maler både fint och väldigt grovt. När den används lyser en lampa undertill, dock ganska svagt. Dessutom låter kvarnen på ett lite otrevligt sätt. Kvalitetsintrycket är godkänt men inte mer. Designen är diskret. Bra prisvärde.

/betyg/17.jpgCole & Mason Buzz - Rymmer lite

Konstruktion: Elektrisk, 6 batterier
Material: Stål, plast
Mängd: 25 ml
Malverk: Keramiskt
Längd: 21,5 cm
Cirkapris: 500 kronor

Väldesignad pepparkvarn, greppvänlig och lätthanterlig. Den maler bra men inte med så stor skillnad mellan fint och grovt. Konstruktionen är enkel att montera och lätt att fylla på. Kvarnen är trevlig, men har ett lite tjutande ljud och det är synd att den rymmer så lite peppar.

Obh nordica Oden - Lyser upp maten

Konstruktion: Elektrisk, 6 batterier
Material: Rostfritt stål
Mängd: 50 ml
Malverk: Keramiskt
Längd: 18 cm
Cirkapris: 445 kronor

Snygg bordskvarn, smidig att fylla på och skruva ihop. Startknappen är lättryckt och en lampa undertill lyser vid användning. Det är enkelt att justera malningsgrad men vi saknar riktigt finmalen peppar. Ljudmässigt är den inte direkt störande men låter mer än Zack. Bra kvalitetsintryck. Gör sig fint på bordet.