Sök
Philips HD4419

Philips HD4419

Grilldags i helgen?

2010-04-23

Smartsons Stefan Höglund testar Philips HD4419 inför sommarsäsongen. Modellen håller vad den lovar och är ett bra val för husvagnssemestern.

Modell Betyg Pris Kommentar
Philips HD4419 18/25 1100 Enkel hantering

Användarvänlighet i fokus
Från att packat upp bordsgrillen ur kartongen är det i princip bara att plugga in kontakten och starta stekningen. Den är mycket intuitiv i hur de få delarna skall kopplas samman. Manualen är frestande att hoppa över men innehåller ett tips som faktiskt är viktigt. Droppbrickan som samlar upp fettet kan antingen täckas med aluminiumfolie alternativt fyllas med en tunt lager vatten. På det viset underlättas rengöringen. I övrigt tål stekplattan att diskas i maskin.

Ett plastvred reglerar temperaturinställningen och det finns fem markerade nivåer. Bredvid vredet finns symboler som beskriver vilken temperatur som är lämplig för olika typer av mat, exempelvis fruset, grönsaker och kött. En lampa slocknar när inställd temperatur är uppnådd och det är dags att påbörja stekning.

Philips-88

Grillplatta med hög värme
Grillplattan är 6 milimeter tjock vilket ger en jämn temperatur. En tunnare platta tappar temperaturen för en stund när köttet läggs på vilket försvårar en fin grillyta. Att fettet har möjlighet att rinna av från grillplattan gör också att köttet fortsätter att stekas och inte börja koka när bitarna ligger tätt. På det viset är denna stekplatta mycket effektivare än att steka i stekpanna. Stekytan är också stor men värmen når inte helt ut i kanterna, vilket försämrar kapaciteten något.
Värmenivån anpassas snabbt efter reglaget, både vid höjning och sänkning vilket är bra för precisionen under grillningen.

Osar rejält
Den benämns som bordsgrill och skall kunna användas var man önskar, vid matbordet, i uterummet, på balkongen eller i köket. Den bästa placeringen upplevs vara där det går att ventilera för det osar rejält när marinerade köttbitar fräses på stekplattan. I vårt test stod vi dels utomhus och inomhus under köksfläkten. Att tänka sig att sitta och steka vid matbordet i finrummet under kristallkronan är definitivt uteslutet.

Philips - Grill

Är den värd pengarna?
Denna modell har tidigare testats av Smartson i ett jämförande test 2009. Då var rekommenderat butikspris 900 kronor, nu anger tillverkaren att priset är 1100 kronor. För varje hundralapp dyrare den är, desto mindre prisvärd blir den. För inomhusbruk känns bordsgrillen onödig, dock kan det vara ett praktiskt sätt att grilla utanför husvagnen och sommarstugan där köket kan vara trångt.

Så här gjorde vi:
Vi har grillat korv, kyckling och grönsaker på stekbordet och bedömt produkten utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde.

Testresultat
Design 4
Kvalitet 4
Kapacitet 3
Funktioner 4
Prisvärde 3
Totalt 18/25

Snabbfakta:
Produktnamn:
Philips HD4419
Cirkapris: 1100 kronor
Sladdlängd: 1 m
Effekt: 2000-2300 W
Grillplattsmått (bredd x djup): 30x37 cm
Material: Stålhölje/grillplatta av aluminium/plastdelar
Produktdimensioner (b x h x d): 515,9 x 73 x 312 mm
Enhetens vikt: 4,0 kg

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: