Sök

Pepparkvarnar

2004-02-09

En rejäl pepparkvarn hör till nödvändigheterna i köket. Men måste den vara stor och klumpig för att vara bra? Vi testar tio modeller i varierande material och prisklass!

Modell Betyg Pris Kommentar
Åhléns Trä 4/5 150 Liten men bra
Chef'n Pepparboll 2/5 180 Ful men kul
Skeppshult 2/5 300 Onödigt tung
Duka Batteri 3/5 400 Bekvämast
Peugeot Fidji 3/5 450 Pråligast
Marlux Trä 4/5 900 Restaurangklass
Peugeot Paris 4/5 330 Bästa allroundkvarn
T&G Woodware 3/5 180 Prisvärd
Anders Petter 3/5 325 Ordinär men rejäl
WMF Ceramill 3/5 365 Skräpar inte

Sammanfattning

Smartson testar tio pepparkvarnar för användning i köket och på matbordet. Bästa köp är Peugeot Paris för cirka 330 kronor samt Åhléns egen modell i trä för 150 kronor. Båda har kvarnverk i stål och mal både fint och jämnt. Franska Marlux är snäppet bättre på att mala men passar bäst på restaurangen, med sitt format och sitt pris strax under tusenlappen.

Inledning

Några är små och några är stora, men de flesta pepparkvarnar vi har testat är traditionellt utförda i svarvat trä, även om stål, glas och transparent plast kommer mer och mer. Kvarnverket är oftast i stål men plast och keramik förekommer. Peppar ingår i köpet hos vissa kvarnar. Färskmalet smakar alltid mer än färdigmalet och det är trevligt att få bestämma hur fina eller grova pepparkornen ska vara. De kvarnar vi har testat är anpassade till peppar. Att mala salt känns kanske inte så angeläget även om många modeller kan användas till det också.

Så gjorde vi

Bedömningspunkterna var hur fint och jämnt kvarnen kan mala. Vidare har vi satt betyg för hantering och design, bedömt hållbarheten och känslan i materialet samt vägt in priset i slutbetyget. Maxbetyget är 5 poäng.

Ahlens-Tra

Åhléns Trä
Denna lilla kvarn i svarvad bok är bara 18 cm hög och rymmer därmed inte speciellt mycket peppar. Men den mal både fint och jämnt och det lilla formatet gör den lämplig att ha på bordet. Den som har stora händer kan dock tycka att kvarnen är för liten för regelbunden användning. Malverk i rostfritt stål. Malningsgraden ställs in genom knoppen upptill, som är räfflad för bättre grepp. Överraskande bra med tanke på priset. Peppar medföljer dock inte.

Chef%27n-Pepparboll

Chef'n Pepparboll
Pepparbollen ser inte ut som en vanlig pepparkvarn. Den liknar närmast en leksakskanin, men faktum är att den fungerar bra att mala med, även med en hand. Det blir inte speciellt fint eller jämnt malet, men det är ett nöje att använda det greppvänliga och smarta handtaget. Undertill finns ett vred för att ställa in malningsgraden. Bollen är fylld med peppar när du köper den och fylls på genom en lucka på sidan. Malverk i metall. En rolig kvarn, men inget för den kräsne.

Duka-Batteri

Duka Batteri
Denna batteridrivna kvarn från Duka drivs av åtta (!) AAA batterier och manövreras enkelt genom en knapp i sidan. Utsida i rostfritt stål och plast samt malverk i rostfritt, med ställskruv i plast undertill. Mal inte så fint, men relativt jämnt. Tillverkaren har inte nöjt sig med elektriskt kvarnverk utan även monterat en liten lampa under kvarnen så att du kan se var du pepprar. Kvarnen hanteras med en hand vilket är en fördel vid matlagning, så länge inte batterierna tar slut. Bekväm men dyr, och att dessutom köpa åtta nya batterier blir ingen billig historia.

Skeppshult

Skeppshult
En liten kvarn i gjutgods och trä som väger mycket. Malverket är i keramik med ställvred i plast undertill. Står stadigt på bordet och får medelbetyg för malning. Påfyllningen sker genom att öppna locket upptill. En udda kvarn som säkert kan locka med sina tunga gjutjärnsdetaljer, men hantering och malning svarar inte upp mot det relativt höga priset.

Peugeot-Paris-2

Peugeot Paris
En mycket traditionell kvarn från franska Peugeot, en av de största tillverkarna av malverk. Mekanismen är i rostfritt stål. Höjden är 22 cm och behållaren halvfylld vid köp. En smart bygel i behållaren ser till att det långa metallvredet inte hamnar snett vid påfyllning, vilket annars är vanligt. Malverket har utmärkt precision och ställs in genom att vrida på knoppen upptill på kvarnen. Högsta betyg för kvalitet och prestanda men ordinär design. Bästa köp överlag.

Peugeot-Fidji-1

Peugeot Fidji
Denna kvarn har samma malverk som Paris men har en mer påkostad form. Det rostfria stålet upptill och den smala kroppen i trä gör att kvarnen känns lite ostadig på bordet. Även denna Peugeot-kvarn säljs med behållaren delvis fylld, men malningsgraden är svårare att justera än på Paris. Möjligen kan det lyxiga utseendet locka, men annars är den inte speciellt prisvärd.

T&G-Woodware-2

T&G Woodware
Trots namnet är T&G:s kvarn inte i trä utan i transparent akrylplast med malverk i metall som mal grovt och lite ojämnt. Tack vare höjden på 25 cm ryms ganska mycket peppar i kvarnen. Malningsgraden ställs in med en fasad knopp på ovansidan. Modellen är mycket bra att hantera och har en storlek som känns lagom. Den står stadigt på bordet och får anses prisvärd, trots att malningsresultatet drar ner betyget. Full dos av peppar medföljer.

Anders-Petter.

Anders Petter Trä
En hög (32 cm) kvarn i ljus bok med räfflad knopp upptill för val av malningsgrad. Malverk i keramik som presterar medelmåttigt. Kvarnen har ett trevligt utseende och står stadigt, även om testexemplaret var ojämnt undertill. Rymmer mycket men ingen peppar medföljer vid köp. Rejäl kvarn som platsar lika bra vid spisen som på bordet, utan att direkt sticka ut ur mängden.

WMF-Ceramill

WMF Ceramill
Denna lilla kvarn har malverket placerat upptill under ett lock. Mekanismen är i keramik och kvarnhuset i rostfritt med behållare i glas. Att mala fungerar bra men kvarnen är i minsta laget. En utpräglad bordsmodell som skulle göra sig bra även på restaurangen. Tack vare att malverket är placerat upp-och-ner spills inte rester av malen peppar där kvarnen står.

Marlux-40-cm

Marlux
Den i särklass största kvarnen från franska Marlux är en fröjd att mala med. Hög precision och gedigen känsla, men den massiva toppen är nästan för bred för att passa i handen. Väldesignat malverk i metall. Knoppen på ovansidan styr malningsgraden men är varken räfflad eller fasad. Kvarnen tar mycket plats och passar på vilken gourmetrestaurang som helst. Däremot är den lite stor för de flesta vanliga köksbord.