Sök

Pålitliga grovarbetare

2007-11-01

Smartson testar åtta grovdammsugare för tuffa tag och varierade arbetsuppgifter.

Modell Betyg Pris Kommentar
Nilfisk-Alto Aero 20-01 Inox 18/25 1200 Gedigen
Best Tools 12/25 600 Bulleribång
Kärcher A2254 Inox 16/25 1300 Rund och god
Kärcher A2004 16/25 700 Lillebror
LIV Rio 13/25 600 Lite väl billig
LIV Jazz 15/25 900 Tyst automatik
Bruksbo 12/25 250 Minsting utan hjul
Meec Tools 15/25 300 Extra eluttag

Sammanfattning

Den så kallade grovdammsugaren tar vid där den vanliga dammsugaren inte räcker till. Som att städa upp slipdamm och suga upp vatten vid lättare översvämning. Den kan användas tillsammans med slipmaskinen med eller utan verktygsautomatik, och är idealisk till att städa bilen eller båten. En grovdammsugare för hobbybruk kostar från 250 kronor och uppåt. Till småjobb hemmavid räcker en liten och lätt grovdammsugare, även om de billigaste modellerna kan bullra ganska mycket. Därför rekommenderas hörselskydd vid höga ljudnivåer vid användning. I testet får Nilfisk-Alto Aero 20-01 Inox bäst slutomdöme, men det finns fler fungerande alternativ bland de testade modellerna.

Så gjorde vi

Dammsugarna har bedömts med avseende på design, funktioner, prestanda, kvalitet och värde för pengarna vid varierad städning. Dammpåse har använts där sådan ingår. Maxbetyg är 25 poäng.

Nilfisk-Alto Aero 20-01 Inox – Gedigen

Effekt: 1100 watt
Volym: 20 liter
Ljudnivå: Acceptabel
Funktioner: Stålbehållare. Push to clean.
/images/historic/betyg/18.jpgCirkapris: 1200 kronor

Omdöme: Välbyggd dammsugare i svart plast med rostfri stålbehållare i hög kvalitet. Behållaren är låg och har stor diameter vilket gör den något osmidig att bära. Strömbrytaren är lätt att komma åt av misstag vid städning. Behaglig bullernivå och bra bärhandtag. Push to clean funktionen rengör dammfiltret automatiskt. Högt pris men bra prestation och kvalitetsintryck. 

/betyg/18.jpgBest Tools – Bulleribång

Effekt: 1250 watt
Volym: 18 liter
Ljudnivå: Smärtsamt hög.
Funktioner: Extra munstycke.
/betyg/18.jpgCirkapris: 600 kronor

Omdöme: Smidig maskin i svart och gult med bra sugslang. Behållare i plast i en smidig utformning, maskinen är lätt att bära med sig tack vare bra handtag. Detaljerna håller god kvalitet men prestationen är inte lika bra trots hög effekt på pappret. Värst av allt är att bullernivån är outhärdligt hög, även med hörselkåpor krävs en hårdhudad användare för att trivas med denna maskin i längden.  

/betyg/18.jpgKärcher A2254 Inox - Rund och god

Effekt: 1000 watt
Volym: 18 liter
Ljudnivå: Acceptabel
Funktioner: Stålbehållare. Dammpåse.
/betyg/18.jpgCirkapris: 1300 kronor

Omdöme: Medelstor dammsugare i rustik design med rostfri plåtbehållare som lätt bucklas. Stor dammpåse som dock inte kan stängas vid byte. Samma förvaring av rör och tillbehör som på Kärcher A2004. Bra manual. Golvmunstycket har löstagbar borst och gummiraka på en plastskena som tyvärr ofta lossnar. Smal men lång slang. Bärhandtaget stänger behållaren. Klumpig att bära på grund av den stora diametern. 

/betyg/18.jpgKärcher A2004 – Lillebror

Effekt: 1000 watt
Volym: 12 liter
Ljudnivå: Acceptabel
Funktioner: Extra munstycke. Dammpåse.
/betyg/18.jpgCirkapris: 700 kronor

Omdöme: Liten och lätt maskin som gärna välter vid användning. Smal och kort sugslang som snabbt blir igensatt av skräp. Plaströret saknar böjd anslutningsdel så att man tvingas hålla i slangen. Dock godkänd prestation. Samma munstycke som Kärcher 2254. Bra manual och bra plats för rör och tillbehör. Billig och smidig hobbymaskin.  

/betyg/18.jpgLIV Rio - Lite väl billig

Effekt: 1100 watt
Volym: 20 liter
Ljudnivå: Bullrig
Funktioner: Dammpåse.
/betyg/18.jpgCirkapris: 600 kronor

Omdöme: Enkel, billig och lätt maskin med plastbehållare. Den korta sugslangen gör att maskinen gärna välter då man försöker komma åt i hörn och liknande. Dammpåse medföljer. Enkelt golvmunstycke som fungerar bra. Bullrar en del, dock inte outhärdligt. Tämligen billig både i pris och utförande. Kort men bra manual. Inte samma kvalitetskänsla som hos motsvarande budgetmaskiner från Alto och Kärcher. 

/betyg/18.jpgLIV Jazz - Tyst automatik

Effekt: 1200 watt
Volym: 20 liter
Ljudnivå: Acceptabel
Funktioner: Verktygsautomatik.
/betyg/18.jpgCirkapris: 900 kronor

Omdöme: Denna maskin med verktygsautomatik och betydligt lägre ljudnivå än systermodellen LIV Rio. Lång sugslang, hyfsad design och bra prestation, men detaljerna håller tveksam kvalitet. Röret i plast var sprucket vid leverans och sugslangen lossnade från fästet vid normal användning. Samma dammpåse och samma tillbehör som LIV Rio. Även denna modell känns billig i utförandet vilket är lite synd, med tanke på att den presterar bra. Godkänd manual.

/betyg/18.jpgBruksbo - Minsting utan hjul

Effekt: 1000 watt
Volym: 10 liter
Ljudnivå: Acceptabel
Funktioner: Extra munstycke och filter
/betyg/18.jpgCirkapris: 250 kronor

Omdöme: En liten dammsugare i svart och gul plast med kort slang och elkabel. Räckvidden är därmed kort och testexemplaret saknade hjul. Sugkapaciteten är godkänd i denna prisklass och fungerar bra vid lättare uppdrag. Dock är den inte bekväm att arbeta med då man ständigt får böja sig för att komma åt ordentligt. Ljudnivån är låg i jämförelse med Meec Tools variant. Ett vanligt samt ett tvättbart filter ingår. Modellen är lätt att bära med sig och förvara.   

/betyg/18.jpgMeec Tools - Extra eluttag 

Effekt: 1000 watt
Volym: 8 liter
Ljudnivå: Smärtsamt hög.
Funktioner: Eluttag för anslutning av elmaskin.
/betyg/18.jpgCirkapris: 300 kronor

Omdöme: Liten modell med högt arbetsljud, men med bra funktioner till ett lågt pris. Det extra eluttaget förenklar vid till exempel byggjobb. Tack vare bra tillbehör går det fint att suga golvet stående utan att kröka ryggen alltför mycket. Sugkapaciteten är i klass med den billigare Bruksbo, men användarvänligheten är högre. Delvis plastig slang som lätt hoppar ur enheten. Enkel att tömma och transportera.