Sök

På vakt mot kylan

2004-11-23

En elektrisk frostvakt är ett enkelt sätt att undvika problem med vattenledningar som fryser. Smartson synar åtta modeller.

Modell Betyg Pris Kommentar
Devi 15/20 875 Sladdis 2
Wösab 11/20 340 Medelmåtta 2
LVI 11/20 2200 Storform
Gelia 13,5/20 300 Väldokumenterad
ETL 15/20 500 Sladdis 1
Termo 12/20 200 Medelmåtta 1
Amiga 13,5/20 250 Slät och struken
Malmbergs 15,5/20 135 Prisvärd

Sammanfattning

Frostvakten kan se ut på lite olika sätt. Den vanligaste modellen består av ett litet element med en värmeslinga som ger några hundra watt i effekt. Men frostvakten kan också bestå av en elektrisk värmekabel i valfri längd, som läggs inuti eller utanpå rörsystemet. Liknande system finns för att undvika isbildning i stuprör på utsidan av huset. Slutligen kan ett vanligt element med termostat fungera utmärkt som frostvakt. Vi rekommenderar i första hand värmekabeln, här representerade av Devi och ETL. Ett element är en enklare lösning som dock fungerar bra, särskilt om man vill få upp temperaturen i det aktuella utrymmet. Här är Malmbergs det klart bästa köpet om en effekt på 200 watt är tillräckligt. Räkna med en högre driftkostnad för el, men å andra sidan är installationskostnaden noll så länge det finns ett eluttag i närheten.

Inledning

Syftet med frostvakten är att den ska skydda framför allt vattenledningar i fritidshus, källare och liknande utrymmen från att frysa, med läckande rör eller rörkopplingar som resultat. Alla testade frostvakter utom de som använder värmekabel har en inbyggd termostat, som slår till från cirka 5 plusgrader och uppåt beroende på hur man ställer vredet. Värmekabeln har ingen termostat och ger alltså värme konstant, men effekten och värmeförlusten är betydligt lägre än hos ett element så driftkostnaden blir väsentligt lägre med en värmekabel, bara den är monterad samt inkopplad på rätt sätt.
Några av elementen är IP-klassade, vilket talar om hur väl produkten klarar yttre påverkan såsom damm och fukt. Ju högre IP-klass, desto bättre tålighet. Normalt krävs IP44 i badrum och liknande utrymmen. Effekten varierar mellan olika frostvakter. Enligt element-tillverkaren LVI krävs normalt en effekt av 75 watt effekt per kvadratmeter golvyta, vid komforttemperatur på 20 grader. För att bara undvika frusna vattenrör och hålla temperaturen en bit över noll, blir effektbehovet per kvadratmeter betydligt mindre. Kom ihåg att en liten, billig frostvakt är bättre än ingen alls!

Så gjorde vi

Så gjorde vi
Testet är inriktat på kvalitet, design, funktioner samt värde för pengarna. Kontroll av termostatens specifika funktion har ej gjorts. Maxbetyget är 20 poäng.

Amiga
amigaEn väldesignad frostvakt i form av ett element för montage på väggen. Utsida i slät vitlackerad plåt. Väggfäste och skruvar medföljer liksom en tunn bruksanvisning. Effekten är 500 watt och elkabeln mäter cirka 50 cm. Elementet värms upp snabbt tack vare de tunna glödtrådarna. Enkelt termostatvred på sidan utan gradering. Prisvärd frostvakt med enkelt handhavande och hög effekt, till relativt bra pris. IP-klass anges ej. I stort sett samma element som Gelia.

Malmbergs
malmbergTestets minsta element känns både robust och väldesignat, trots att det samtidigt är klart billigast. Effekten ligger på 200 watt och elkabeln mäter cirka 70 cm. Enkelt termostatvred på sidan graderat från ”min” till ”max” gör det svårt att veta var man ska ställa termostaten. Avsett för väggmontering. Plus för att skruvar och plugg medföljer, liksom bruksanvisning även om den är tunn. Klassat som IP44 vilket är ett plus. Bästa budgetköp.

Gelia
geliaDet här elementet har en elegant design där insida, vred och elanslutning emellertid är identiska med Amiga. Effekten är 500 watt. Väggfäste, skruvar och en utmärkt bruksanvisning medföljer. Ser lite lyxigare ut än Amiga, i övrigt är det bara manualen och priset som skiljer modellerna åt. Ett vettigt köp om man behöver lite högre effekt, t ex till ett större utrymme.

Termo
termoEn ordinär och billig frostvakt i vitmålad plåt för väggmontering. Varken bruksanvisning eller tillbehör för montering medföljer. Effekten är 200 watt och elementet är klassat i IP24. Elkabeln är kort och mäter inte ens 50 cm. Termostatvred graderat från 1 till 6. Superenkel modell som kräver skarvsladd eller extremt kort avstånd till eluttaget. Skruvar får man köpa separat.

Wösab
w%F6sabYtterligare ett litet element i vit plåt, avsett för väggmontering. Effekten är 300 watt och elementet är klassat i IP24. Ett enkelt vred från ”min” till ”max” fungerar som termostat. Det är därmed svårt att veta vid vilken temperatur elementet slår till eller från. Tillbehör för montering och bruksanvisning medföljer inte. Elkabeln mäter cirka 70 cm. Inte prisvärd.

LVI
LVIEtt vanligt oljefyllt element på 1000 watt med elektronisk termostat, för fast elanslutning där seriekoppling är möjlig i form av huvudradiator och slavradiator. Går även att få med stickpropp och kabel till samma pris. En nog så bra frostvakt i större rum, där det finns gott om ledig väggyta. Finns i olika storlekar. IP-klass anges ej. Priset är högt men så är också denna lösning mer komplett än en liten frostvakt. Bilden visar ett element i mindre storlek än det testade.

ETL
ETLFrostGuardETL Frostguard är en värmekabel avsedd för vattenledningsrör invändigt eller utvändigt. Effekten är 10 watt per meter värmekabel, som köps i färdiga längder. Den gummerade anslutningskabeln med stickpropp mäter två meter vilket är generöst. Tillbehör som rörkopplingar och termostat finns. Installation av värmekabel bör utföras av behörig elinstallatör. Prisexemplet gäller två meter värmekabel samt anslutningskabel.

Devi
deviLiksom ETL är detta en frostvakt av kabeltyp, för invändigt eller utvändigt montage. Kabeln säljs i längder om 2-16 meter och ger en effekt av 10 watt per meter. Tillbehör i form av termostat, rörkopplingar m m finns. Gummiklädd stickpropp och anslutningskabel på två meter. Värmekabeln är blå. Bra bruksanvisning. Prisexemplet avser 4 meter färdig värmekabel.