Sök

Översikt av bergvärmepumpar

2007-11-16

En värmepump är en dyr investering, men den kan också spara mycket pengar åt husägaren jämfört med att värma huset med el eller olja. Här presenterar vi åtta moderna bergvärmepumpar i olika prisklasser.

Modell Pris Kommentar
Thermia Diplomat Optimum 62000 Traditionell scrollkompressor
Thermia Duo 55000 Liten i höjdled
Thorén Komplett 60000 Låg och bred
Nibe Fighter 1250 97000 Varvtalsstyrd värmepump
IVT Greenline HT Plus 60000 Upp till 65 grader varmt vatten
IVT Premiumline X15 75000 Variabel effekt
Stiebel Eltron 6000 Tillsats för kyla
Autoterm Terramax 55000 Kompakt

Sammanfattning

Värmepumpar finns i ett antal varianter, gemensamt är att värmepumpen utnyttjar överskottsvärme eller temperaturskillnader i luft, mark, vatten eller berg och driver husets värmesystem. Bergvärmepumpen använder en av de mest effektiva teknikerna, men kräver att man borrar ett hål i berget under eller utanför huset. Fördelen med detta är att det inte krävs någon stor tomt samt att temperaturen är relativt konstant året om tack vare den lagrade solenergin i berget. Bergvärmepumpen har en verkningsgrad på mellan 3 och 5 beroende på hur man mäter. Pumpen producerar alltså minst tre gånger mer energi eller värme som den gör av med i form av el.

Inledning

Olika användningsområden
Värmepumpen kan även användas för att producera komfortkyla under de varma sommarmånaderna. Denna tämligen ekonomiska form av luftkonditionering distribueras då via ett luftburet fläktsystem och inte via det vattenburna systemet. Ytterligare ett användningsområde, främst sommartid då pumpen inte behövs för att värma huset, är uppvärmning av pool. De flesta värmepumpar har också en inbyggd varmvattenberedare, vissa modeller erbjuds dock med separat beredare vilket ger större flexibilitet när det gäller kapacitet och placering. I takt med att husen blir allt bättre isolerade är uppvärmning av tappvarmvatten en allt viktigare uppgift för värmepumpen. Moderna pumpar är effektivare än äldre, inte bara i detta avseende utan även när det gäller verkningsgrad och bullernivå. Buller har länge varit ett problem med värmepumpen men kompressorerna har blivit effektivare även i den aspekten. Några av modellerna i översikten har varvtalsstyrd kompressor. En varvtalsstyrd värmepump anpassar sig hela tiden till husets aktuella värmebehov och spar därigenom energi jämfört med en konventionell pump, men betingar också ett högre inköpspris.

Hallå där Robin Toneby, informationsansvarig på SVEP (Svenska Värmepumpföreningen)

Hur lång livslängd har en värmepump?
– 15-20 år, med övervikt mot 20. 
Några modeller har varvtalsstyrning, är det värt att betala mer för detta?
– Generellt sett är det värt extrakostnaderna för större hus. Dessa pumpar kan visa sig lönsamma med framtida höjda energipriser. Det diskuteras om att införa en så kallad toppeffektskatt, det vill säga att elen kostar mer vid maxbelastning. Skulle en sådan skatt införas skulle lönsamheten öka ytterligare med varvtalsstyrning.

Vad ska man tänka mer på?
– Vi rekommenderar att man alltid bör ta in offerter från flera installatörer men inte stirra sig blind på investeringen utan på lönsamheten långsiktigt, vara noga med att installatören gör en ordentlig genomsyn av huset och att man som kund tänker igenom hur man tänkt använda huset med framtida utbyggnader eller pool.

Så gjorde vi

Cirkapriset i översikten avser pump utan installation. Pumparna i artikeln har effekten 9-10 kw. Till detta kommer borrning och installation.

/smartson2/images/historic/articles/smartson-test/thermia-diplomst-optimum-copy.jpgThermia Diplomat Optimum 

Mått (hxbxd): 175x60x60 cm
VV-beredare: 180 liter, kopparfodrad spiralvärme
Elpatron: 3-9 kw

Övrigt: Denna värmepump har traditionell scrollkompressor med varvtalsstyrd cirkulationspump som anpassar effekten till husets värmebehov. Detta minskar energiförbrukningen. Thermias tws-teknik med värmeslinga optimerar produktionen av varmvatten. Kan fjärrstyras via Thermia Online, vid driftstörning skickas larm via e-post eller sms. 6 års trygghetsförsäkring ingår.
Cirkapris: 62000 kronor

/smartson2/uploadedimages/articles/Smartson_Test/Thermia-Diplomst-Optimum-copy.jpgThermia Duo

Mått (hxbxd): 145x69x60 cm
VV-beredare: Separat
Elpatron: 3-9 kw

Övrigt: Denna värmepump tar liten plats på höjden eftersom den saknar inbyggd varmvattenberedare. Det är en konventionell pump framtagen för familjer med extra stort behov av varmvatten och/eller med ett trångt utrymme för värmepumpen. 6 års försäkring ingår. Kan fjärrstyras via Thermia Online. Finns med effekt från 4 till 16 kW.
Cirkapris: 55000 kronor

Thorén Komplett

Mått (hxbxd): 135x120x60 cm
VV-beredare: 163 liter, kopparfodrad
Elpatron: 6 kW

Övrigt: Låg och bred värmepump med varmvattenberedare och samtliga anslutningar förmonterade. Kan förses med varmluftstillsats för torkrum eller källare, liksom anslutning till solfångare och ackumulatortank. Finns i 6 olika storlekar från 5 till 15 kW. 6 års försäkring ingår.
Cirkapris: 60000 kronor

Nibe Fighter 1250

Mått (hxbxd): 175x60x63 cm
VV-beredare: 160 liter, kopparfodrad
Elpatron: 8 kw

Övrigt: Varvtalsstyrd värmepump där effekten varierar mellan 4 och 16 kw beroende på husets värmebehov. Kan styra två separata värmesystem, till exempel radiatorer och golvvärme med olika temperatur i ledningen. Förberedd för extra varmvattenberedare samt för uppvärmning av pool. 6 års trygghetsförsäkring ingår.
Cirkapris: 97000 kronor

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/Nibe-Fighter-1250.jpgIVT Greenline HT Plus

Mått (hxbxd): 152x60x60 cm
VV-beredare: 165 liter, kopparfodrad
Elpatron: 3-9 kW

Övrigt: Värmepump som finns i storlekarna 6-17 kW. Modellen är särskilt lämpad till anläggningar med krav på högre temperaturer i både tappvarmvatten och distributionssystem eftersom den kan ge upp till 65 grader varmt vatten. 6 års försäkring ingår.
Cirkapris: 60000 kronor

/uploadedimages/articles/Smartson_Test/Nibe-Fighter-1250.jpgIVT Premiumline X15

Mått (hxbxd): 151x60x62 cm
VV-beredare: Separat
Elpatron: 6 kW

Övrigt: Varvtalsstyrd värmepump där effekten varierar mellan 4-17 kW beroende på hur mycket värme som går åt i huset. Både kompressor och cirkulationspump har variabel effekt vilket gör att extra elpatron inte behövs och att totalkostnaden blir lägre jämfört med en konventionell pump. Dock finns eltillskott för så kallad nöddrift vid driftstopp. 
Cirkapris: 75000 kronor

Stiebel Eltron

Mått (hxbxd): 210x60x65 cm
VV-beredare: 200 liter, emaljerad spiralvärmare
Elpatron: 3-9 kW

Övrigt: En högbyggd värmepump i storlekarna 4-13 kW med stor varmvattenberedare, där kompressorn är monterad upptill. 6 års försäkring ingår. Finns även med tillsats för att kyla huset under varma sommardagar. Ytterligare ett tillbehör är gsm-modul för fjärrstyrning.
Cirkapris: 60000 kronor

Autoterm Terramax

Mått (hxbxd): 177x60x60 cm
VV-beredare: 165 liter, koppar/rostfritt
Elpatron: 3-9 kW

Övrigt: Kompakt modell som finns med effekten 6-26 kW. Varmvattenberedaren är kopparfodrad upp till 9 kW, modellen med 11 kW har rostfri beredare och större pumpar saknar inbyggd beredare.
Cirkapris: 55000 kronor