Sök

Ordning på skorna

2005-09-15

Smartson tar en titt på skohyllor som är både snygga och praktiska, i olika material och design.

Modell Pris Kommentar
Nostalgi 900 Kombi
Norrköping 250 Dubbeldäckare
Gaston 1450 Lutning
BoConcept 2680 Städat
Entré 1800 Ren tapet
Cassidy 1980 Väggfast
Redd 40 Superbillig
Skoslukaren 200 Hungrig
Skohylla II 2650 Anpassbar
Karlholm design 2900 På rull

Sammanfattning

Skohyllan är ofta första intrycket man får av ett hem. Skillnaden att mötas av ordning och reda eller ett kaotiskt berg av skor är betydande. En bra skohylla är snygg och håller väta och smuts borta från golvet. Den hjälper även till att skapa ordning och reda. Skohyllan finns i olika mått och utföranden och i denna översikt har vi tittat närmare på tio modeller.

Inledning

De flesta skohyllor är antingen väggfasta eller anpassade till att stå på golvet. Stående modeller är lättare att flytta men den väggfasta konstruktionen är stadigare. Skohyllorna i denna översikt är inspirerade av olika stilar, mestadels med inslag av nutida skandinavisk design. Att hitta rätt hylla till hallen kan vara svårt, då alternativen är många och alla designlösningar är bra på lite olika sätt. BoConcepts skoskåp gömmer helt och hållet skorna bakom utfällbara lådor. Den enkla Skoslukaren har en genomskinlig dörr som håller skorna på plats. Stolabs Entré är mestadels konstruerad för att skydda tapeten, medan Cassidy från David design går att kombinera i moduler. Det är ett plus om hyllan skyddar vägg och golv, men den ska även vara lätt att rengöra vilket vintertid behövs ofta. De flesta skor drar in smuts och väta, särskilt vinterperioden med snö, sand och salt från gator och vägar. Ta en extra titt på vad som passar i hallen och hur många skor hyllan ska rymma. Att byta skohylla kan ge hallen en raktigenom ny känsla och är inte bara det första utan också det sista intrycket ditt hem ger besökaren.

Gaston.jpgGaston
Gaston kommer från Side by Side och är designat av Hoisi och Beiger. Stället är tillverkat i obehandlad ask och har tre hyllplan. Modellen lutas mot väggen utan att fästas och kan enkelt flyttas. I priset ingår skohornet på bilden. Finns bland annat på Designtorget. Storlek: 720x610x200 mm.

Nostalgi.jpgNostalgi
Nostalgi är en väggmodell från Essem design som fungerar som hatthylla (med krokar som tillbehör) eller som skohylla. Konsoler i aluminium och hyllplan i rundstav på 25 mm. Klädhängare av modellen ankarkrok ingår. Finns även med hyllplan i björk, bok eller ek. Måttanpassning kan utföras. Standardstorlek: 1000x000x250 mm. Finns bland annat på Designtorget.

BoConcept.jpgBoConcept
Skoskåpet från BoConcept förvarar skorna i tre utvikbara lådor. Dessa öppnas framåt och är utrustade med vinklade fack. Fjädrar balanserar öppning och stängning. Skåpet fästs i väggen via fästen i det öppna bakstycket. Modellen finns även i en mindre variant i bl a vitlack med handtag. Storlek: 900x1190x240 mm. Finns på BoConcept.

Norrköping.jpgNorrköping
Skohylla med två plan i svartmålat smide. Modellen heter Norrköping och förvarar låga skor på nedre plan och mer högskaftade modeller på det övre. Långa svarta järnstänger håller skorna på plats. Rundade sidor med snirkliga dekorationer. Storlek: 760x535x345 mm. Finns hos Eden.

Stolab-Entre.jpgEntré
Entré från Stolab är framtagen av Marit Stigsdotter. Modellen placeras direkt på golvet. Träslag i björk med järndetaljer i svart eller silver. Det bakre ryggstycket skyddar väggen mot smutsiga skor. Entré ingår i en komplett serie hallmöbler från Stolab. Storlek: 750x270x230 mm.

Cassidy.jpgCassidy
Cassidy är en väggmonterad skohylla i formgjuten björk, ek eller valnöt. Hyllplanet är i kromat stål. Produkten kommer från David design och är framtagen av Jon Lindström och Henrik Kjellberg. Bilden visar två hyllor i valnöt. I Cassidy-serien finns även hatthylla och hängare. Storlek: 790x270x300 mm.

Skohylla-II-Scherlin.jpgSkohylla II
Skohylla II är en tvåplansmodell designad av Ulf Scherlin. På bilden ses den i träslaget i al, men går även att få i björk eller ek. Hyllans mått går att beställa efter egna önskemål. Scherlin-hyllor finns även med bara ett plan och som väggfast modell. Standardstorlek: 900x300x315 mm.

Ikea-Redd.jpgRedd
Ikeas hylla Redd passar det mindre hushållet, eller köp fler och sätt upp sida vid sida. Hyllan av förzinkad och bockad plåt kan ställas på golvet eller monteras på väggen. Kim Samson har designat den lätt framåtlutande konstruktionen. Dropphål för smuts och väta. Storlek: 600x140x300 (bxhxd) mm.

Karlholm.jpgKarlholm design
Karlholm design har tagit fram en rullbar skohylla med fyra hjul. Stommen är tillverkad i 18 mm lackerad björkplywood. Hyllorna är klädda med räfflad gummimatta och går lätt att torka av. Storlek: 1000x430x330 mm.

Skoslukare.jpgSkoslukaren
Skoslukaren är en kompakt skogarderob för 24 par skor. Sidorna är klädda i vinylplast med hyllplan i kartong. Den transparanta framsidan går att stänga med hjälp av en dragkedja. Storlek: 600x650x280 mm.

Senast uppdaterad: 2018-11-12
Av: