Sök

Öppna burken utan besvär

2006-09-14

En konservöppnare ska vara enkel att använda och inte kräva för mycket handkraft. Smartson testar tio olika konservöppnare från 20 till 190 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Ikea 365+ 12/25 40 Standard
Ikea Charm 18/25 20 Praktisk
Brabantia Profile 17/25 170 Snygg
Duka Play 11/25 100 Tung
Oxo Good grips 23/25 160 Greppvänlig
Ica Prima 14/25 65 Plastig
Sveico 6160 12/25 20 Svårjobbad
Sveico 7161 14/25 25 Enkel
Pelican 15/25 170 Lite handkraft
Zyliss 22/25 190 Lättanvänd

Sammanfattning

När man ska öppna en konservburk ska man inte behöva använda någon större handkraft, eller för den delen tankekraft. Konservöppnare med dålig ergonomi är svårhanterliga och kan i värsta fall avge metallspån som hamnar i burkens innehåll. Viktigt är också att öppnaren är lätt att göra ren.

Inledning

Här testar vi tio modeller med olika konstruktion. Två är helt manuella medan övriga öppnar burkarna via ett vred. Alla fungerar bra och det finns flera prisvärda köp. Ingen lämnar några anmärkningsvärt vassa kanter på burken. Bäst i test är Oxo från Sagaform, för att den är lätt att använda och inte kräver några krafttag samt är mycket greppvänlig. En annan praktisk modell är Charm från Ikea som använder en något annorlunda konstruktion för att öppna burkar, vilket dock fungerar utmärkt. Charm passar även för vänsterhänta. Profile från Brabantia är en bra konservöppnare som också ser snygg ut. Play från Duka är tung och opraktisk och inte greppvänlig. Sveico 6160 är en traditionell öppnare som i många fall kräver starka handleder. Pelican från Clas Ohlson är dyr och svåranvänd då konstruktionen kräver att båda händerna används, samtidigt som man ska försöka hålla burken stilla så inte innehållet stänker över köket.

Så gjorde vi

Konservöppnarna har bedömts utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktioner samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Ikea +365 bild365+
Betyg: 12/25
Kommentar: Standard
Ikea 365+ är en konservöppnare i den lägre prisklassen. Eftersom handtagen är breda och hårda är den inte så behaglig att greppa. Öppnaren får lätt fäste i burken och det krävs inte mycket kraft för att öppna burkar med den. Själva skruvvredet är lätthanterligt och enkelt att vrida runt. Inga metallspår hamnade i burken efter öppning. Sammantaget går det bra att öppna konserver med modellen, även om den varken är smidig eller speciellt behaglig i handen.
Cirkapris: 40 kronor

Ikea Charm bildCharm
Betyg: 18/25
Kommentar: Praktisk
Charm är en annorlunda konservöppnare från Ikea. Den öppnar burken en millimeter ner på sidan av burken. Konstruktionen är praktisk och locket svämmar inte över av innehållet. Vredet går lätt att skruva runt och kräver ingen större ansträngning. Dock kan det vara lite klurigt att få den att greppa burken. Eftersom öppnaren är liten är den lätt att ta med sig. Konstruktionen fungerar också bra när man väl har listat ut tekniken. Passar även vänsterhänta. Bra pris!
Cirkapris: 20 kronor

Brabantia Profile bildBrabantia Profile
Betyg: 17/25
Kommentar: Snygg
Profile är en stylad standardöppnare från Brabantia som är behaglig att greppa, tack vare väl rundade handtag. Konstruktionen gör att det går lätt att vrida runt öppnaren och det är inga problem att fästa den i burken. Profile är lätt att hantera och öppnar burken snabbt. Den går att hänga på en krok i köket och är tack vare sin design enkel att matcha med övrig köksinredning. Modellen tål maskindisk och kommer med fem års garanti.
Cirkapris: 170 kronor

Duka Play bildPlay
Betyg: 11/25
Kommentar: Tung
Play är en tung konservöppnare från Duka, med hårda och smala handtag. Det krävs en del kraft att fästa öppnaren vid burken samt hantera vredet, detta är inte heller särskilt behagligt i handen. Att öppna konservburkar går varken smidigt eller enkelt men det fungerar. Eftersom modellen är tung och trög bedöms den som opraktisk och svårhanterlig. Ej prisvärd.
Cirkapris: 100 kronor

Oxo Good grip bildGood grips
Betyg: 23/25
Kommentar: Greppvänlig
Oxo Good grips är en stor konservöppnare från Sagaform. Modellen är mycket greppvänlig med skönt rundade handtag. Det finns även en praktisk låsfunktion som gör att man inte behöver hålla ihop handtagen utan kan låsa dem. Öppnaren får lätt fäste i burken och den är enkel att vrida runt. Modellen är ergonomiskt utformad och kräver inte stor handkraft. Trots att den är stor passar Good grips bra även till svaga händer, dock inte vänsterhänta.
Cirkapris: 160 kronor

Ica Prima bildPrima
Betyg: 14/25
Kommentar: Plastig
Prima är en ordinär konservöppnare från Ica med välvda handtag i blå plast som är smala och hårda att greppa. Skruvarmen är rejäl och lätt att få tag om. Öppnaren får lätt fäste i burken och öppnar lätt. I ena skaftet finns ett hål för upphängning. Modellen bedöms som opraktisk eftersom den är ganska stor och tung, men den är trots allt effektiv att öppna konserver med. Cirkapris: 65 kronor

Sveico 6160  
Betyg: 12/25
Sveico 6160 bildKommentar: Svårjobbad
Modellen 6160 är en traditionell konservöppnare från Sveico. Konstruktionen är helt manuell och det krävs kraft i handleden för att öppna konserver med den. Modellen är dock greppvänlig och vass, så med lite kraft får den bra tag i burken. Men den är svårhanterlig eftersom den är så liten. När man väl fått in snitsen fungerar den dock utmärkt om man har starka händer. Liten, smidig och enkel öppnare som lämpar sig i båten eller ryggsäcken.
Cirkapris: 20 kronor

Sveico 7161
Betyg: 14/25
Sveico 7161 bildKommentar: Enkel
Sveico 7161 är en vanlig konservöppnare med enkel konstruktionen och man behöver inte skruva någonstans. Handtaget är behagligt utformat i plast och ger stadigt grepp. Öppnaren är vass och det är inga problem att öppna konservburken. Eftersom modellen är lätt och enkel att använda har man den gärna till hands. Längst bak på handtaget finns ett hål för upphängning. Eftersom det är en enkel konstruktion är öppnaren också lätt att rengöra.
Cirkapris: 25 kronor

Pelican bildPelican
Betyg: 8/25
Kommentar: Lite handkraft
Pelican är en stor och plastig konservöppnare från Clas Ohlson. Handtagen är mjuka och rundade och ligger bra i handen, men öppnaren är omständlig att hantera, via en hävarm som förs fram och tillbaka. Det finns en låsfunktion som ska hålla ihop handtagen under användning men denna är ganska trög att lossa. Konstruktionen kräver också att man använder båda händerna, samtidigt som man måste hålla burken still eftersom den åker fram och tillbaka. Rostar lätt. Svårhanterligt alternativ som inte är prisvärt.
Cirkapris: 170 kronor

Vi har efter testet bedömt ett nytt testexemplar eftersom det första kan ha varit något av ett måndagsexemplar. Hävarmen är mer följsam än hos det första exemplaret och kräver mindre kraft och konservburken kantrar inte lika mycket. Dock sitter låsknappen på handtaget fortfarande hårt. Metalldelarna på det nya exemplaret rostade också i samma utsträckning. Nytt betyg 15/25

Zyliss bildZyliss
Betyg: 22/25
Kommentar: Lättanvänd
Zyliss är en rejäl konservöppnare med breda och skönt rundade handtag. Gummiytan gör att man får ett stadigt grepp och inte slinter. Det är lätt att trycka fast öppnaren i burken och vrida runt. Det krävs inte mycket handkraft för att öppna en burk. Det finns en praktisk låsfunktion så att handtagen hålls ihop. Låsfunktionen är lätt att hantera med en knapp på ovansidan. Enkel, praktisk och greppvänlig men ganska dyr för en konservöppnare.
Cirkapris: 190 kronor