Sök

Öppna burken med skruv!

2004-04-21

Sluta svära över din obekväma och dåliga gamla konservöppnare och köp en bra öppnare med vev. Här testar vi nio öppnare med vev och en manuell, i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Sveico Skruvöppnare 3/5 60 Bra men trist
Leifheit Porsche Design 3/5 490 Snobbig och svindyr
Sveico Manuell 3/5 30 Klassisk handjagare
WMF 4/5 160 Toppen för vänsterhänta
Anders Petter Skanör 4/5 120 Bäst i test
Zyliss Safe n' Secure 4/5 250 Jobbar i det tysta
Zack Forte 3/5 135 Funktionell minimalism
Zyliss Balance 2/5 220 Lite väl stor och stark
Anders Petter Kjellén 3/5 145 Farfars öppnare
Brabantia 3/5 170 Med smart magnet

Sammanfattning

Få köksredskap väcker så starka känslor som konservöppnaren. Antingen står man och svär över att den kommit bort i kökslådan eller också för att den bara står och tuggar i burkkanten istället för att få upp locket. Och det finns inga alternativ om den inte fungerar, förutom att äta något annat än det som finns i burken.

Inledning

Smartson har testat tio konservöppnare, varav nio öppnar burken med ett vred och en är manuell. Bäst betyg får Anders Petter Skanör, Zyliss Safe n' Secure samt WMF. Gemensamt för de modeller vi tyckte bäst om är att de har effektiv utväxling och kräver inte så många varv för att öppna burken. Runda burkar innebär sällan något problem för en ny och fräsch öppnare. Det är när vi kommer till matjesillen eller sardinburken, med sina raka hörn som öppnarna får bekänna färg. Vissa modeller är vändbara och passar även vänsterhänta, dock inte Anders Petter Kjellén som föll i bitar när vi provade med vänster hand.

Konservöppnare och andra köksredskap ska vara funktionella och bra designade, eftersom man handskas med dem relativt ofta. En konservöppnare behöver diskas efter användning. Vissa går att ta isär helt vilket är en fördel. Testets öppnare kostar från några tior upp till 500 kronor. Testresultatet visar att ett högt pris inte automatiskt innebär att man är bäst i klassen.

Så gjorde vi

Konservöppnarna är betygssatta utifrån prestanda, kvalitet, design och prisvärde. Vi har öppnat både runda och rektangulära burkar i olika storlekar, med både höger och vänster hand (men alla modeller är inte avsedda för vänsterhänta).

apetter-skanor
Anders Petter Skanör
Den här öppnaren bevisar att det finns produkter som både är vackra att se på och som är bra på sin uppgift. Handtaget är skönt att hålla i och vredet snurrar lätt och har bra utväxling. Fantastiskt enkelt att skära loss locket. Storleken är precis lagom för de flesta händer och priset känns adekvat. Hade det inte varit för det lilla glappet i skänklarna hade toppbetyg utdelats. En fin inflyttningspresent, även till vänsterhänta.

apetter-kjellen
Anders Petter Kjellén
De stora, tjocka gummiklädda handtagen på denna modell är bekvämt greppvänliga men i största laget för en späd kvinnohand. Hela öppnaren känns klumpig men pålitlig. Rent utseendemässigt skäms den inte för sig heller. Extrautrustad med en enklare kapsylöppnare. Hål för upphängning i både handtag och nos. Delar från skärhjulet lossnade då vi försökte använda vårt testexemplar med vänster hand.

sveico-skruv
Sveico Skruv
Som hämtad från en studentkorridor. Funktionellt och praktiskt, men oerhört tråkigt. Den vita plasten känns mindre rolig. Vredet med stöd mot glidande fingrar är stort och bra och utväxlingen är bra. Några få tag så är burken öppen. Utseendet till trots är denna modell riktigt bra på att öppna burkar. Upphängningshål samt liten kapsylöppnare i nosen ingår till lågt pris. Passar dock inte vänsterhänta.

sveico-manuell
Sveico Manuell
Alla vet hur man använder en manuell konservöppnare. Det är bara att sätta igång, under förutsättning att du är högerhänt. Och sedan får man hålla på ett tag, speciellt om det är en stor burk som ska öppnas. Rund eller fyrkantig burk spelar ingen roll. Burklockets kant blir ojämn och är lätt att skära eller sticka sig på. Inte särskilt tilltalande design. Men den klarar sin uppgift utan större anmärkning, så länge eggen är vass.

leifheita
Leifheit Porsche Design
Designfirman FA Porsche har verkligen tänkt till och skapat ett utseende som är snyggt och annorlunda. Vredet är stort, behagligt att hålla i och kan fällas in för att spara plats. En bra spärr fäster öppnaren vid burkkanten och den öppnar galant både med vänster och höger hand, men vem vill lägga nästan 500 kronor på en konservöppnare? Inga klagomål förutom priset.

zyliss-safe-secure
Zyliss Safe n' Secure
Det tog ett tag för testarna att förstå hur man gör med denna öppnare. Finstilta instruktioner på engelska finns på handtaget, men en bruksanvisning skulle inte skada. När öppnaren väl är på plats skär den så tyst, lätt och effektivt att det knappt märktes. Öppnaren placeras ovanpå burken istället för på sidan vilket gör att den fungerar lika bra för vänsterhänta. Burken kapas under locket vilket gör burkens kant otäckt vass. Den frostade plasten är skön. Minus för priset.

zyliss-balance
Zyliss Balance
En något billigare modell från Zyliss med praktisk spärr. Kläm ihop skänklarna så klämmer du fast öppnaren på burken. Lossa med spärrknappen. Förfarandet kräver lite träning. Om kugghjulen hamnar på fel sida fungerar det inte alls. Men då man lärt sig proceduren är det lätt att vrida runt vredet. En gedigen men stor konstruktion utan glapp, anpassad till stora händer. Går att vika isär vilket förenklar diskning. Hål för upphängning.

wmf2
WMF
WMF:s öppnare väger lätt och är lätthanterlig. Den snäpps fast på burkens ovansida med ett kraftigt tryck. Den öppnar hela locket under kanten vilket resulterar i en otäckt vass kant. Men öppningen är effektiv och snabb med bra utväxling. Kvaliteten känns lite tveksam då handtaget lätt ger med sig. Designen är lite udda och utseendet kan diskuteras. Finns även i svart och rött. Utmärkt val för vänsterhänta.

brabantia2
Brabantia
Det plastiga vredet på denna öppnare passar inte ihop med det rostfria handtaget. Handtaget närmast vredet har knottrig plast som ger bra grepp, men greppytan är för liten. Den fiffiga magneten som ska plocka med sig locket när det är lossat hade varit en god idé, om den inte varit för svag. Brabantia öppnar ändå med bravur även med vänster hand. Generösa och snygga öglor i handtaget för upphängning.

zack2
Zack Forte
Tydlighet och enkelhet råder hos Zacks öppnare. Få delar i ett gediget och tungt gods utan tillstymmelse till glapp. Lättdiskad modell som vinklas i 180 grader. Utväxlingen är medelbra. Formen är läcker och minimalistiskt stram men det är synd att öppnaren saknar möjlighet till upphängning. Finishen är känslig för repor så frågan är om den är lika snygg efter en tids användning. Vänsterhänta göre sig icke besvär.