Sök

Nymalt och smakrikt

2005-11-23

Smartson testar tio kaffekvarnar i olika prisklasser och utföranden. En bra kvarn maler jämnt, tyst och bevarar aromerna. Monteriva, Macap, Mazzer Mini och Gaggia uppfyller kraven bäst.

Modell Betyg Pris Kommentar
Solis Maestro 167 18/25 1260 Bra funktioner
Braun KSM 2 11/25 300 Enkelhet
Bodum C-mill 10/25 400 Bara prydnad
Bodum Antigua 15/25 940 Kromad
Braun KMM 30 15/25 550 Enkel inställning
Gaggia MDF 19/25 1950 Prisvärd
Monteriva M-203 22/25 2500 Elegant
Macap M4 C83 23/25 4000 Mycket bra
Mazzer Mini 23/25 5000 Proffskvarn
Krups GVX 242 12/25 700 Ansträngt ljud

Sammanfattning

För att servera en god kopp kaffe rekommenderas färska nymalda bönor. Valet av bönor är en smakfråga, men en bra kvarn är viktigt för att uppnå ett bra resultat. Grovleken på kornen bestäms utifrån om kaffet ska bryggas, kokas eller användas till espresso. Den stora skillnaden mellan olika kvarnar är malteknik och funktioner. Enklare varianter använder roterande knivar som skär sönder bönorna, medan de mer avancerade krossar bönorna med malskivor. I testet deltar två modeller med knivar och sju med malskivor. Modellerna kostar från 300 till 5000 kronor.

Inledning

Att hitta rätt kvarn till hemmet kan vara knivigt. Ska du använda kvarnen till espresso måste den kunna mala kaffet tillräckligt fint och dessutom kunna justeras efter din espressobryggare. Den optimala malningsgraden (och packningen) av kaffet infinns när rinntiden ligger mellan 20-30 sekunder på en enkel espresso. Modellerna med kniv uppnår inte samma finmalda kaffe som de dyrare modellerna och passar bättre till filterbryggare och kaffepressar. När knivarna hackar sönder bönorna värms de upp av friktionen, vilket enligt vissa kan försämra aromerna.

I testet lyckas de flesta tillverkare kombinera design och funktion på ett bra sätt, dock inte Bodums minsta kvarn där utseendet påverkar resultatet negativt. Brauns modeller plockar inga stilpoäng och är svåra att göra rent. Bland övriga modeller är Solis kvarn prisvärd, men den kan inte matcha de dyrare alternativen när det gäller finmalet kaffe. Macap M4 och Mazzer Mini presterar briljant, dock kostar båda en hel del. Gaggia MDF och Monteriva M-203 känns mer som bra köp för hemma-baristan. Vill du läsa mer om kaffe, besök då www.kaffeinformation.se.

Så gjorde vi

Varje produkt har bedömts utifrån funktioner, design, prestanda, kvalitet samt värde för pengarna. Alla kvarnar har fått mala en deciliter bönor på finaste inställning. Snabbheten är endast ett riktvärde. Vi har provat olika inställningar och bedömt hantering, rengöring och bullernivå. Maxbetyget är 25 poäng.

Solis Maestro 167Solis Maestro 167
Maestro 167 är en lättanvänd och effektiv kaffekvarn. Motorn på 160 watt driver de koniska malskivorna med låg ljudnivå. Genom att vrida bönbehållaren i sidled ställer man in grovleken på malningen vilket fungerar smidigt. Hela 18 lägen för filterkaffe eller espresso, dock maler den inte lika fint som dyrare modeller. Det malda kaffet hamnar i en transparent behållare eller rakt ner i filterhållaren. Startas genom knapptryck eller timervred. 1 dl bönor på 35 sekunder på finaste nivån. En bra förstakvarn till allroundbruk.

Braun KSM 2 Braun KSM 2
KSM 2 maler kaffet via roterande knivar. Användaren väljer hur finmalet kaffet ska bli, beroende på hur länge knappen hålls nertryckt. Kvarnen är dock plastig och kaffet blir varmt på grund av att bönorna skärs sönder, vilket i slutändan kan påverka aromerna. 1 dl bönor blir finmalda på 20 sekunder. Det malda kaffet är relativt ojämnt. Intetsägande hushållsdesign. Modellen är liten och billig men inget för espressoälskaren. Dessutom låter kvarnen en hel del.

Bodum C-millBodum C-mill
C-mill är en liten kvarn med roterande knivar, som roterar ganska tyst. Det kromade tunga höljet med den svängda designen tar stilpoäng men påverkar också malningen negativt, eftersom en stor andel omalda bönor hamnar utom räckhåll för knivarna. Det malda kaffet sätter snabbt igen strömbrytaren, så att maskinen måste stängas av genom att dra ur sladden. Malningen passar självklart bäst för en bodumbryggare. Saknar svensk instruktionsbok. Praktiskt utrymme för sladden undertill. Bodum C-mill lyckas dock inte kombinera design och funktion.

Bodum AntiguaBodum Antigua
Antigua är en kromad kaffekvarn med malskivor och tre lägen för espresso, filterkaffe och kaffepressar. Behållaren för bönor är stor och rymlig, men det malda kaffet hamnar i en alltför liten behållare. Maskinen startas med timervred, opraktiskt för den som vill finlira eller mala till filterhållaren. Malningens resultat får godkänt, även om kornens storlek varierar en del. På den finaste malningsnivån tar det 75 sekunder att mala 1 dl kaffe. En enkel maskin som ger fler möjligheter än de billigaste varianterna.

Braun KMM 30Braun KMM 30
KMM 30 har malskivor och smartare funktioner än den billigare Braun KMM 2. Maler 1 dl bönor på 60 sekunder. Arbetsljudet är dock ettrigt och lite väl bullrigt. Sätts igång med timervred (max 60 sekunder). Med 14 malningsgrader finns lägen för både espressobryggare och bodumbryggare. Kaffet tas upp med medföljande mått. Överlag är kvarnen svår att göra ren. Många tillverkare satsar på stål men Braun kontrar med vit plast och mindre sprakande design. Vilket man föredrar är naturligtvis en smaksak.

Gaggia MDFGaggia MDF
MDF är en mycket proffsig hemmakvarn med malskivor för espressokaffe. Malningsnivåerna rattas enkelt via bönbehållaren. Antalet nivåer är hela 34, vilket gör det lätt att hitta rätt grovlek utifrån vad som fungerar bäst för just din espressomaskin. Med det finaste läget tar det drygt en minut att mala 1 dl bönor. Kvarnen låter en del, men resultatet blir jämnt och bra. Det smarta doseringhuset förenklar för baristan i hemmet och priset känns befogat. Finns i vit, svart samt rostfritt mot pristillägg.

Monteriva M-203Monteriva M-203
M-203 är en lättskött och tilltalande espressokvarn med malskivor. Inställningen på hur grovt kaffet ska malas sker via en ratt på höger sida, lätt att ställa om även om fabriksinställningen är perfekt till just espresso. Kvarnen startas genom att man för filterhållaren mot en knapp där kaffet kommer ut. Denna funktion medför att inget kaffe mals i onödan. Resultatet är jämnt och finmalet kaffe i filterhållaren. 1 dl bönor mals på under en minut. Maskinen är helt i rostfritt och ger en känsla av riktig espressobar. Bra pris för en prima maskin.

MacapMacap M4 C83
M4 C83 är en stabil och proffsig espressokvarn med malskivor och mjuka former. Hanteringen är enkel och malverket arbetar mycket tyst. Spaken för dosering är gedigen och signalerar hög kvalitet varje gång kvarnen matar fram en dos nymalet kaffe. Behållaren för bönorna och doseringshuset är tonade. En ”stamp” på sidan packar kaffet i filterhållaren. Skivan som vrids för att ställa in grovleken är otydlig att avläsa. Saknar svensk manual.

MazzerMazzer Mini
Mazzer Mini är en driftsäker, väldesignad kvarn som liknar Macap, med bra kvarn och doseringshus. Den finmaler 1 dl bönor på 30 sekunder. Ljudnivån är föredömligt låg. Grovleken ställs via en justeringsspak, som Macap saknar. Spärren för bönorna är plastig och kan göras mer användarvänlig. Strömkabelns placering tar onödig plats på vänster sida. Bra instruktionsbok på svenska. Uppsamlingsplatta för kaffespill och stamp för att packa kaffet. En mycket bra produkt för den som är beredd att betala för ett bra resultat.

Krups GVX 242Krups GVX 242
GVX 242 maler snabbt men inte så finkornigt. Modellen har toppmatning för bönorna och kan mala på 17 olika nivåer. För vissa manuella espressobryggare kan den finaste nivån bli för grov. Därför rekommenderas den i första hand inte till konsumenten som tänkt framställa espressomalt kaffe. Det malda kaffet tog värme av processen, vilket kan minska kaffets aromer Utseendet är stilrent och formatet behändigt. Arbetsljudet är högt och ansträngt. Enkel rengöring av behållaren och bra längd på strömkabeln.