Sök

Nygräddade våfflor

2007-02-26

Grädda frasiga våfflor till våffeldagen. Smartson testar tio våffeljärn i olika prisklasser.

Modell Betyg Pris Kommentar
Watt 14/25 500 Ojämnt
Hugin Salix 13/25 350 Skevt
Obh nordica Profile inox 19/25 450 Hett
Krups Waffel chef 17/25 350 Tunna våfflor
Philips HD4472 18/25 400 Stora hjärtan
C3 30-31098 17/25 700 Dubbel
Princess Classic 12/25 300 Grovmönstrat
Wilfa Was-623 25/25 500 Bäst i test
Bosch Twa 3000 8/25 460 Svårvåfflat
Cloer 719 16/25 300 Ordinärt

Sammanfattning

Att grädda våfflor har en lång tradition och idag äter vi dem både som dessert och som huvudrätt. Våffelätandet har sin stora höjdpunkt vid våffeldagen den 25 mars. En dag som infaller med Marie bebådelsedag som även kallas vårfrudagen. Enligt Nordiska museet är våffeldagen en språklig förvanskning av vårfrudagen. Att våffeldagen infaller vid just denna tidpunkt är för att hönorna började värpa och korna att mjölka efter vintern och det firades så klart med våfflor.

Inledning

Våfflor var redan populärt under medeltiden och tillagades direkt över elden till både vardag och fest. Det kunde vara en enkel smet av mjöl och vatten, men vid festliga tillfällen kunde den även innehålla smör och ägg. Omkring sekelskiftet 1900 fanns många våffelbruk i städerna där man kunde äta våfflor med sylt och grädde. Att äta våfflor är betydligt större i många andra länder än här hemma, i Belgien äter man till exempel våfflor året runt med en rad olika tillbehör. Som snack eller snabbmat ute på stan istället för korv. I Sverige är våfflor mest något vi äter hemma eller i särskilda våffelstugor.

Alla våffeljärn i testet har den klassiska formen av hjärtan med beläggning av teflonliknande material. Man bör alltså vara försiktig med redskap av metall, men våfflorna bränner inte fast lika lätt och det krävs mindre smör. Modellerna är enkla att torka av efter användning. Bäst i test är Wilfa, som gräddar våfflor i toppklass, till ett okej pris. Obh nordica fungerar också bra, men man får vara uppmärksam så att järnet inte blir för varmt och våfflan övergräddas. Krups lagar bra och tunna våfflor men det tar tid att värma upp järnet. C3 är ett bra dubbeljärn för den som vill grädda fler våfflor samtidigt. Watt, Hugin och Cloer är alla ganska likvärdiga och har sina uppenbara brister. Sämst i test är Bosch Twa 300 med bränt resultat även i låg temperatur.

Så gjorde vi

Vid testet har frasvåfflor mix använts. Betygskriterierna är design, kvalitet, kapacitet, funktion samt värde för pengarna. Maxbetyget är 25 poäng.

Watt
Duka Watt våffeljärnBetyg: 14/25
Kommentar: Ojämnt
Watt är ett enkelt våffeljärn från Duka. Det yttre höljet är tillverkat i blankt stål och formen ger traditionella hjärtan. Det går mycket snabbt att värma upp järnet och det tar normal tid att grädda en våffla. En lampa indikerar när järnet är färdigt att använda. Våfflorna får färg och blir godkända redan från första våfflan. Dock verkar järnet grilla ojämnt då våfflan blir frasigare i kanten. Smart sladdförvaring. Ett högre kvalitetsintryck kan man dock önska i denna prisklass. Effekt 930 watt.
Cirkapris: 500 kronor

Hugin Salix våffeljärnHugin Salix
Betyg: 13/25
Kommentar: Skevt
Hugin Salix är ett litet våffeljärn från Coop. Det tillagar våfflor med mönster av hjärtan. Det finns en lampa som visar när järnet är klart att användas. Det går fort att värma upp järnet och det tar normal tid att grädda en våffla. Första våfflorna blir lite bleka men sedan blir färgen bättre, dock gräddas våfflorna ojämnt och blir frasigare i kanten samt mjuka i mitten. Järnet har smart sladdförvaring. Kvalitetsintrycket känns lågt eftersom järnet är skevt. Det saknades också en skruv i fästet på testexemplaret. Effekt 930 watt.
Cirkapris: 350 kronor

Obh nordica Profile inox
Obh Nordica Profile inox våffeljärnBetyg: 19/25
Kommentar: Hett
Profile Inox är ett effektivt våffeljärn från Obh nordica. Det är ett snyggt och smidigt enkeljärn i borstat stål som gräddar hjärtformade våfflor. En lampa indikerar när järnet är uppvärmt. Man kan reglera värmen från läge 1-6. Läge 6 är väldigt hett så var försiktig så våfflan inte bränns i kanterna. Det går relativt fort att grädda en våffla som både är frasig och får mycket färg. Sladden har bra längd och kan lindas upp kring järnet. Kvalitetsintrycket är bra och modellen finns även som dubbeljärn. Effekt 930 watt.
Cirkapris: 450 kronor

Krups Waffel chef
Krups Waffel chef våffeljärnBetyg: 17/25
Kommentar: Tunna våfflor
Waffel chef är ett prisvärt enkeljärn från Krups i borstat stål. Järnet visar tydligt när det är färdigt att användas och det finns ett reglage som kan reglera värmen från 1-6. De första våfflorna blir bleka men sedan blir de frasiga och får bra färg, men måste gräddas länge. Det räcker med lite smet i detta järn, annars väller våfflan ut på sidorna. Kvalitetsintrycket är gediget. Våfflorna blir mycket bra även om det tar lite tid. Effekt 900 watt.
Cirkapris: 350 kronor

Philips HD4472
Philips HD4472 våffeljärnBetyg: 18/25
Kommentar: Stora hjärtan
HD4472 är ett stort, lite plastigt våffeljärn från Philips. Det är ett enkeljärn med traditionellt mönster av fyra hjärtan. Det går mycket snabbt att värma upp järnet och en lampa indikerar när det är klart att börja grädda. Det går att anpassa värmen med en enkel inställning. Våfflorna gräddas snabbt och resultatet blir jämnt och frasigt. Vid förvaring går det bra att linda upp sladden, som även har ordentlig längd. Kvalitetsintrycket är okej. Våfflorna blir mycket stora och det är svårt att misslyckas. Effekt 1000 watt.
Cirkapris: 400 kronor

C3 30-31098
C3 30-31098 våffeljärnBetyg: 17/25
Kommentar: Dubbel
C3 30-31098 är ett dubbelt våffeljärn som kan tillaga två hjärtformade våfflor samtidigt. Det är mycket effektivt och går snabbt att värma upp. En lampa talar om när det är klart att användas. Våfflorna flyter gärna ihop till en enda jättevåffla vilket är synd, även om den är lätt att dela. Resultatet blir mycket frasigt med fin färg. Men järnet är hett även på utsidan och det går inte att flytta efter upphettning utan att bränna sig. Kvalitetsintrycket bedöms som rejält. Effekt 1650 watt.
Cirkapris: 700 kronor

Princess Classic
Princess Classic våffeljärnBetyg: 12/25
Kommentar: Grovmönstrat
Classic från Princess påminner om en grovmönstrad gammaldags våffelpanna inuti. En lampa visar när järnet är upphettat och det tar inte alltför lång tid. Ett praktiskt reglage för att anpassa värmen sitter på sidan med nivå 1-6. Resultatet blir smakligt med fin färg, men våfflorna blir inte riktigt frasiga trots att vi använder högsta värmeläge. Kvalitetsintrycket känns budgetmässigt och konstruktionen är skev och instabil. Modellen gör jobbet men inte mer. Effekt 1000 watt.
Cirkapris: 300 kronor

Wilfa Was-623
Wilfa Was-623 våffeljärnBetyg: 25/25
Kommentar: Bäst i test
Was-623 är ett stort och effektivt våffeljärn från Wilfa. Det är ett enkelt järn som gräddar stora hjärtformade våfflor. Det finns en kontrollampa som visar när järnet är upphettat och modellen har praktisk sladdförvaring. Det går även att reglera värmen från läge 0-7. Våfflorna blir stora och frasiga. Resultatet blir mycket smakfullt och aptitligt och det är en fröjd att både servera och äta. Kvalitetsintrycket är gediget och järnet levererar våfflor i toppklass. Ett effektivt och lättanvänt våffeljärn som ger ett strålande resultat. Effekt 1400 watt.
Cirkapris: 500 kronor

Bosch Twa 3000
Bosch TWA3000 våffeljärnBetyg: 8/25
Kommentar: Svårvåfflat
Twa 3000 är ett plastigt våffeljärn från Bosch. Det är ett enkeljärn med hjärtformat mönster. En kontrollampa visar när järnet är färdigt att användas. Resultatet är dock svårt att få till och järnet gräddar ojämnt. Trots att det går att anpassa värmen lyckas vi hela tiden bränna våfflans kanter, samtidigt som den är blek och mjuk i mitten. Dessutom svämmar smeten gärna över på kanterna. Kvalitetsintrycket är lågt och konstruktionen känns skev. Ett dyrt och dåligt våffeljärn. Effekt 1000 watt.
Cirkapris: 460 kronor

Cloer 719
Cloer 719 Clas Ohlson våffeljärnBetyg: 16/25
Kommentar: Ordinärt
Cloer 719 är ett prisvärt våffeljärn med hjärtformade mönster som även finns som dubbeljärn. En kontrollampa visar tydligt när det är upphettat. Våffeljärnet tar dock tid på sig att grädda våfflan, men blir snabbt uppvärmt. Våfflorna får fin färg men blir inte riktigt frasiga. Smart sladdförvaring. Kvalitetsintrycket känns okej och resultatet är aptitligt. Ett ordinärt men väl fungerande våffeljärn till bra pris. Effekt 930 watt.
Cirkapris: 300 kronor