Sök

Mot högre höjder

2006-01-19

Smartson testar tio trappstegar för olika användningsområden. En bra stege står stadigt, har god säkerhet och är lätt att flytta. Modellerna kostar från 100 till 2600 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Skeppshult 320 14/25 260 Rasslig
Ikea Stega 17/25 200 Husbehov
Telesteps 23/25 3250 Flexibel
Zarges 14/25 255 Traditionell
Scando Hailo 14/25 350 Verktygshylla
Ikea Bekväm 15/25 100 2-steg
Wibe 804003 20/25 1600 Bra fäste
Zarges Z500 18/25 1200 Räfflade steg
Skeppshult 2250 16/25 830 Bred båge
Bruka Design 17/25 1300 Massiv ek

Sammanfattning

En bra stege förenklar såväl i vardagen som i arbetet. Här testar vi mindre och större trappstegar, främst i aluminium, för allt från enklare hushållssysslor till lite tyngre arbeten. De mindre stegarna är enkla att förflytta och förvara, medan de större ökar räckvidden betydligt. I testet utmärker sig Telesteps. Den är enkel att bära och tar liten plats. Den finns i olika storlekar men kostar en del att köpa. Bland de mindre stegarna är Ikea Stega ett prisvärt köksalternativ. Stegen från Bruka är både trappstege och pall. Bland de högre stegarna får Wibe 804003 goda omdömen för stabilitet och hög greppvänlighet. Den har även en praktisk avlastningshylla.

Inledning

När man köper en stege ska man kontrollera att den är typgodkänd av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Alla typkontrollerade stegar är märkta med en tydlig dekal som borgar för att stegen inte är felaktigt konstruerad. Kombinationen av en godkänd stege och sunt användande minskar risken för olyckor. Oavsett modell är det viktigt att stegen står stadigt på underlaget. Ta därför en extra titt på glidskydden som sitter på stegens fötter. Dessa slits mycket vid användning och bör bytas med jämna mellanrum. Fotstegen ska ge bra grepp och förhindra att man halkar. En ranglig stege försämrar säkerheten och tryggheten när man utför ett arbete. Att stegen är lätt att hantera och förflytta är också viktigt. Vassa kanter ger sämre hantering och kan repa kläder och inredning. Känn på stegen om du har möjlighet, innan du köper den. Välj inte en stege som är för lång eller för kort för dina behov. Då är det bättre att köpa ett par olika modeller för olika ändamål.

Så gjorde vi

Stegarna har bedömts utifrån design, kvalitet, funktioner, prisvärde och bärbarhet. Maxbetyget är 25 poäng.

Skeppshult 320
Skeppshults modell har tre steg inklusive plattformen med arbetshöjden 60 cm. Konstruktionen är hopfällbar och tillverkad i tunn aluminium. Fötterna är försedda med glidskydd, men kanar lätt vid användning. Den höga bågen ökar säkerheten men får inte felbelastas då stegen kan tippa. Stegen är lätt, rasslig och lite instabil. Traditionell design med blå plastdetaljer och smal plattform. Kanterna är vassa vilket är en nackdel. Annars är det låga priset en stor fördel.

Ikea Stega
Stega är ett stabilt budgetval med två steg inklusive plattformen med höjden 45 cm. Det första steget känns djupt inskjutet under plattformen, vilket försvårar uppklivandet. Modellen uppskattas annars för de breda ytorna att kliva på. Stabiliteten känns bra framåt och åt sidorna. Stegen är enkel att fälla ihop och ställa undan. Tillverkad i plast med grålackerad stålram. Ett bra alternativ till hushållet men inget för hantverkaren.

Telesteps
Telesteps teleskopiska trappstege är dubbelsidig med sex steg. Totalhöjden är 165 cm hög men endast 68 cm i hopfällt läge. Konstruktionen är smart för hantverkare och andra som flyttar stegen ofta. Vid transport eller förvaring är formatet praktiskt och bärhandtaget bekvämt, men stegen är ganska tung. Stabiliteten är god, även om teleskoptekniken gör den lite svajig. Stegen är räfflade. Fötterna är bra gummerade och stegen står stadigt. Ett smart men dyrt alternativ.

Zarges
Liten och smidig hushållsstege som påminner om Skeppshult 320. Plattform i höjden 60 cm plus två steg med räfflade ovansidor. Plattformen är klädd med tre räfflade plastbitar för ökat fäste. Konstruktionen känns inte så hållbar, med en del vassa kanter. Modellen passar för hushållet där stegen bara används då och då. Glidskydden får inga extrapoäng. Godkänt prisvärde.

Scando Hailo
Scandos hushållstrappstege har tre steg. Det översta steget mäter 62 cm från golvet och tjänstgör som plattform. Stegen är lätt att vika ihop. Räfflade trappsteg och smal mönstrad plattform. Överst på stödbågen finns en verktygshylla kombinerat med ett knästöd som är praktisk men plastig. Stegen passar inte så bra i köket men priset känns ändå befogat. En enkel stege för vardagsbruk.

Ikea Bekväm
Enkel och stabil tvåstegspall i trä till överkomligt pris. Det översta steget är lagom brett men aningen kort. Med arbetshöjden 47 cm når man inte allt, men det räcker i de flesta kök. Finishen är inte exemplarisk. Vassa kanter och stickor finns på flera ställen. Handtaget gör förflyttningen enkel. Ett småskaligt budgetalternativ för dig som inte siktar mot några högre höjder.

Wibe 804003
Trappstegen Wibe 804003 har tre steg inklusive plattformen, med höjden 72 cm. Stegen står stadigt och har bra fäste på olika golv. Plattformen ger ett mycket bra grepp, mestadels med skor. Arbetshyllan är praktisk och har plats för verktyg eller syltburkar. Konstruktionen är gedigen och man känner sig trygg vid både upp- och nerstigning. Modellen är kostsam men värd priset.

Zarges Z500
Zarges Z500 har en plattform med höjden 89 cm som utgör det översta steget av fyra. Plattformen ger bra fotfäste, men är ganska liten. Stegen är räfflade och känns trygga. Liten avställningsyta finns högst upp på stödbågen för till exempel skruvar eller mindre verktyg. Relativt stabil stege med bra glidskydd. Z500 är enkel att fälla ut och ihop och har ett bra prisvärde i denna storlekskategori.

Skeppshult 2250
Skeppshults yrkestrappstege 2250 är tillverkad i aluminium och har fyra steg inklusive plattformen med höjden 91 cm. Den har en rejäl och bred ram och känns mer gedigen än den mindre Skeppshult 320. Plattformen är dock inte så djup och kan upplevas som liten. Stegens fötter är försedda med bra fäste och glider inte. Stegen är lätt att bära men är skrymmande.

Bruka Design
Trappstege i ek med infällbart trappsteg. Plattformen är 54,5 cm hög och har urspårade ränder för ökat fotfäste. Modellen fungerar som pall eller trappstege vilket ger ökad funktionalitet. Tillverkaren har gjort ett bra jobb vad gäller finish, men benen är lite ojämna vilket gör att pallen vickar lätt. Stegen saknar också glidskydd på fötterna. Det infällbara steget gör att det är relativt lätt att flytta stegen.